Μαύρο ή κάρβουνο;

Μαύρο ή κάρβουνο;

  • |

Καθώς το «ψήσιμο νο 1» φεύγει και το «ψήσιμο νο 2» έρχεται, καλό θα ήταν να σκεφτούμε πιο ψυχρά μερικά πράγματα πριν γίνουμε άπαντες κάρβουνο. Σύμφωνα με τον Copernicus, την υπηρεσία πληροφόρησης της Ε.Ε. για την αλλαγή του κλίματος, ο φετινός Ιούνιος ήταν ο θερμότερος όλων των εποχών. Ερευνα του Nature Medicine αποκάλυψε ότι η ζέστη σκότωσε πέρυσι 61.672 Ευρωπαίους.

Μπάμπης Μιχάλης

Από το 1970 έως το 2021 πάνω από 2 εκατομμύρια άνθρωποι πέθαναν εξαιτίας φυσικών καταστροφών που προκληθήκαν λόγω ακραίων καιρικών συνθηκών. Ο «Κλέων» που έκαψε τις τελευταίες ημέρες τη χώρα μας, ο «Κέρβερος» που τσουρούφλισε την υπόλοιπη Ευρώπη και ο… «Χάρος» που έρχεται, δεν αποτελούν μια έκτακτη κατάσταση αλλά μακροπρόθεσμη τάση. Οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. δεν αντιμετωπίζουν ωστόσο την περιβαλλοντική πρόκληση όπως άλλα ζητήματα, όπως για παράδειγμα την άμυνα, στην οποία επενδύουν τεράστια ποσά (προς τέρψη των μετόχων των ευρωπαϊκών και αμερικανικών κολοσσών οπλικών συστημάτων).

Οι επενδύσεις για την καταπολέμηση της καταστροφής της φύσης θεωρούνται αντίθετα αφόρητο βάρος. Με μεγάλη ευκολία οι κρατούντες παγώνουν ή θάβουν κρίσιμες πολιτικές για τη σωτηρία του πλανήτη όταν απέναντί τους βρίσκονται ισχυρά επιχειρηματικά λόμπι. Το είδαμε στην περσινή σύνοδο του ΟΗΕ για τον κλίμα στην Αίγυπτο όπου δεν υπήρξε καμιά δέσμευση για τη χρηματοδότηση των φτωχών χωρών έναντι της κλιματικής αλλαγής, αλλά και την περασμένη Τετάρτη στο Στρασβούργο, όταν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε με οριακή πλειοψηφία υπέρ της προτεινόμενης νομοθεσίας για την αποκατάσταση της φύσης, καταφέρνοντας την τελευταία στιγμή να υπερκεράσει την αντίσταση του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ).

Πόσα εκατομμύρια ζωές θα πρέπει να θυσιαστούν ακόμη στον βωμό αυτής της πολιτικής αναισθησίας; Η επιβεβαίωση της σοβαρότητας της κλιματικής κρίσης χρονολογείται πάνω από τρεις δεκαετίες, με τη Σύμβαση-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή το 1992. Στις ετήσιες διασκέψεις των μερών της σύμβασης δίνονται ωστόσο μόνο υποσχέσεις που κανείς δεν τηρεί. Και αυτό αποκρύπτεται από τους πολίτες. Ευρωεκλογές έρχονται… Μαύρο ή κάρβουνο;

efsyn.gr