Η καταστροφή στη Θεσσαλική γη, μια νέα μορφή ταξικού πολέμου, της Αντωνίας Πάνου

Η καταστροφή στη Θεσσαλική γη, μια νέα μορφή ταξικού πολέμου, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Η καταστροφή στη Θεσσαλία είναι βιβλική. Μετά την κακοκαιρία «Ντάνιελ» με τα 500 χιλ. βροχής, 750.000 στρέμματα εύφορης γεωργικής γης βρίσκονται κάτω από το νερό της πλημμύρας. Οι ποταμοί, οι παραπόταμοι, τα ρέματα της περιοχής ξέφυγαν από τις εγκλωβισμένες από τσιμέντο κοίτες τους και το μανιασμένο νερό προσπαθώντας να βρει διέξοδο, παράσυρε στο διάβα του ότι έβρισκε μπροστά του: Ανθρώπους, ζώα, αναχώματα, γέφυρες, σπίτια, γεωργικές, κτηνοτροφικές και βιοτεχνικές-βιομηχανικές αποθήκες και εγκαταστάσεις. Και κατέκλυσε το σύμπαν.

Η δημιουργημένη κατάσταση είναι εφιαλτική

Έχουν περάσει πέντε μέρες, έχουμε 10 καταγεγραμμένους νεκρούς και πάρα πολλούς αγνοούμενους.

Όλος ο Βόλος και το Πήλιο με τα χωριά τους, οι παραποτάμιες συνοικίες της Καρδίτσας, των Τρικάλων, της Λάρισας, των Φαρσάλων, πολλές κωμοπόλεις Παλαμάς, Μουζάκι και τα χωριά του Θεσσαλικού κάμπου –παντού– είναι ακόμα κάτω από τη λάσπη.

Το νερό με τους οργανισμούς που αποσυντίθενται εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους. Μολυσματικές ασθένειες -από τα σε αποσύνθεση πνιγμένα ζώα, τα αναμεμιγμένα με διάχυτα οικιακά λύματα, χημικά απόβλητα και λύματα βιομηχανιών- απειλούν τους ανθρώπους και τα ζώα που έρθουν σε επαφή με αυτά.

Το νερό των πλημμυρών έχει διεισδύσει στον υδροφόρο ορίζοντα και ήδη έχει μετατρέψει σε ακατάλληλο όλο το νερό των υδροφόρων δικτύων. Υπάρχουν πολλά απομακρυσμένα χωριά που είναι ακόμα απρόσιτα, με ανθρώπους αποκλεισμένους από καθαρό νερό, τροφή, φάρμακα, περίθαλψη.

Το οδικό δίκτυο σε όλο το Πήλιο έχει καταρρεύσει, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να γίνει η συγκομιδή των φθινοπωρινών φρούτων (μήλα, κλπ) ενώ και ο ίδιος ο Βόλος είναι αποκομμένος από τα περίχωρα. Η διέλευση της εθνικής προς Θεσ/νικη και Λαμία ήταν για 48 ώρες αποκομμένη εντελώς και διακόπτεται ακόμα κατά φάσεις. Σε όλη την περιοχή υπάρχουν προβλήματα εξασφάλισης τροφής, καθαρού νερού, ηλεκτροδότησης και τηλεπικοινωνιών. Τα Γενικά νοσοκομεία του Βόλου και της Λάρισας λειτουργούν μόνο για έκτακτα χειρουργικά περιστατικά. Οι αιμοκαθάρσεις στο νοσοκομείο του Βόλου εξασφαλίζονται με νερό από βυτιοφόρα από τις κολυμβητικές δεξαμενές όλης της περιοχής, χημειοθεραπείες αναβάλλονται.

Ολόκληρος ο τομέας της πρωτογενούς παραγωγής της Ελλάδας και της άμεσης συναφούς βιομηχανικής – βιοτεχνικής παραγωγής τροφίμων έχει καταρρεύσει. (Στάρια και λοιπά δημητριακά, οπωροκηπευτικά, γαλακτοβιομηχανία, βιομηχανία παραγωγής κρέατος, πουλερικά, φθινοπωρινά φρούτα κλπ). Εκατοντάδες γεωργοί και κτηνοτρόφοι έχασαν από τη μια μέρα στην άλλη όλες τις σοδειές τους και τα ζώα τους.

 Έχουμε μια νέα μορφή πολέμου: Ταξικού καταστροφικού πολέμου

Όπου το κεφάλαιο, στον πιο βαθύ του πυρήνα «τα πάντα για το κέρδος», έχει έρθει αντιμέτωπο με κάθε κοινωνική λογική, με τον ίδιο τον άνθρωπο και όλα τα έμβια όντα στον πλανήτη, ζώα και φυτά. Έχει αρχίσει να καταστρέφει αλόγιστα τη φύση και τους κυκλικούς της νόμους, δημιουργώντας τη λεγόμενη «κλιματική αλλαγή».

Οι εκάστοτε κυβερνήσεις στην Ελλάδα υποτελείς στο μεγάλο κεφάλαιο έχουν υπαγάγει κάθε κρατικό και επιχειρησιακό σχεδιασμό στις επιταγές των αφεντικών τους. Από την εποχή της ίδρυσης του νεοελληνικού κράτους μέχρι τα σήμερα.

Η εφαρμογή του πελατειακού συστήματος, η απογοήτευση από την κυβερνώσα αριστερά το 2015 και η εξατομίκευση όλων μας έχουν υπαγάγει ολόκληρο τον ελληνικό λαό στη «μοίρα» αυτής της υποτέλειας.

Το πελατειακό σύστημα ή ο «καθένας για πάρτη του» ή «η ατομική ευθύνη» έχει βρει νόμιμους τρόπους, να εξασφαλίζει εγκρίσεις των υπηρεσιών, υπογραφές δημάρχων και υπουργών σε:

Χωροταξικές – πολεοδομικές μελέτες, που με τη «βούλα» του κράτους και της τοπικής αυτοδιοίκησης γίνονται πολεοδομικά σχέδια και επιτρέπουν είτε τη νόμιμη δόμηση για δημόσια και ιδιωτικά κτίρια, σε μπαζωμένα ποτάμια και ρέματα, είτε τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων μέσα σε αυτά όπου η φυσική καταστροφή είναι προδιαγεγραμμένη (βλ. Μάνδρα πριν μερικά χρόνια, Μουζάκι τώρα)