Βρετανία: ποιος θα πληρώσει τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης;

Βρετανία: ποιος θα πληρώσει τη συντήρηση του δικτύου ύδρευσης;

  • |

Το θράσος των ιδιωτικών εταιρειών ύδρευσης και αποχέτευσης στη Βρετανία έχει σπάσει κάθε ρεκόρ, καθώς πρόσφατα κυκλοφόρησε η είδηση ότι σκοπεύουν να χρεώσουν στους καταναλωτές υπέρογκα κόστη για επισκευές, συντήρηση και νέα έργα στο δίκτυο. Συνολικά 96 δισ. λίρες[1] (περίπου 111 δισ. ευρώ) για την επισκευή διαρροών στους υπονόμους και την κατασκευή νέων σωληνώσεων και δεξαμενών μεταξύ 2025 και 2030 είναι το ποσό που οι εταιρείες ζητάνε να εγκρίνει η ρυθμιστική αρχή υδάτων της χώρας (Ofwat).

Σύμφωνα με όσα ισχυρίζονται οι ίδιες οι εταιρείες, αυτό το σχέδιο θα επιβαρύνει τα βρετανικά νοικοκυριά κατά 156 λίρες επιπλέον τον χρόνο (περίπου 180 ευρώ) μέχρι το 2030. Υπάρχουν ωστόσο εταιρείες που σκοπεύουν να αυξήσουν τους λογαριασμούς πολύ πάνω από αυτόν τον ήδη υψηλό μέσο όρο. Το πλάνο της «Thames Water» για παράδειγμα είναι μέχρι το 2030 οι λογαριασμοί της ανά νοικοκυριό να φτάσουν τις 598 λίρες (692 ευρώ) αυξημένες κατά 175 λίρες (202 ευρώ) σε σχέση με σήμερα. Η «Southern Water» από την άλλη, ετοιμάζεται να εκτοξεύσει το κόστος, με αυξήσεις που θα κυμαίνονται από 262 μέχρι 674 λίρες (303 – 780 ευρώ) τον χρόνο ως το 2030! 

Όλα αυτά συμβαίνουν με το πρόσχημα ότι οι αυξήσεις είναι απαραίτητες προκειμένου να προστατευτεί το περιβάλλον και να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή ποιότητα, αλλά και η επάρκεια του νερού για τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες. Ισχυρίζονται ότι οι αυξήσεις στους λογαριασμούς δεν είναι ευχάριστες[2] αλλά είναι απαραίτητες προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι ανάγκες του αυξανόμενου πληθυσμού της χώρας.

Όσο για τη ρυθμιστική αρχή που θα πάρει την τελική απόφαση (Ofwat) έχει μεν περιθώριο ενός έτους για να καταλήξει στο αν θα εγκρίνει την επένδυση ή όχι, ωστόσο οι μέχρι στιγμής δηλώσεις του επικεφαλής της (Ντέιβιντ Μπλακ) περιορίζονται στις συμβουλές προς τις εταιρείες να κάνουν καλή δουλειά με τα τεράστια ποσά που θα χρεώσουν στους καταναλωτές:

«Καθώς τα νοικοκυριά δυσκολεύονται να ανταποκριθούν στους υψηλότερους λογαριασμούς, είναι σημαντικό οι αναγκαίες επενδύσεις και οι βελτιώσεις στη λειτουργία (του συστήματος ύδρευσης) να προσφέρουν στους πελάτες αξία για τα χρήματά τους».

Η πραγματικότητα είναι ότι όλες τις τελευταίες δεκαετίες δεν έχουν κάνει σχεδόν τίποτα για τη συντήρηση του δικτύου όπως όφειλαν. Έτσι σήμερα, οι ριζικές επισκευές που απαιτούνται έχουν τεράστιο κόστος, το οποίο θα φορτωθεί ολοκληρωτικά στους καταναλωτές που ήδη πληρώνουν ακριβά το νερό. Το νέο σχέδιο για παράδειγμα, περιλαμβάνει την κατασκευή δέκα νέων δεξαμενών νερού, την ώρα που μέσα στα τελευταία τριάντα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί ούτε μία. Όσο για το δίκτυο αποχέτευσης, ο βασικός λόγος για τον οποίο επείγει η συντήρησή του είναι η ανάγκη να περιοριστούν οι υπάρχουσες διαρροές.

Η ίδια η Ofwat έχει πρόσφατα υποχρεωθεί να επιβάλει βαριά πρόστιμα σε αρκετές από τις εταιρείες που ελέγχουν το δίκτυο ύδρευσης της Βρετανίας για παράνομες και επικίνδυνες πρακτικές για τη δημόσια υγεία και το περιβάλλον. 114 εκατομμύρια λίρες (κοντά στα 132 εκατομμύρια ευρώ) καλούνται να επιστρέψουν δώδεκα εταιρείες ύδρευσης, επειδή δεν κατάφεραν να πιάσουν τους στόχους ποιότητας και ασφάλειας του νερού που έχουν τεθεί.[3] Ανάμεσά τους η «Southern Water» (που σχεδιάζει εξωφρενικές αυξήσεις στους λογαριασμούς στο όνομα υποτίθεται της ποιότητας) η οποία έχει κατηγορηθεί επανειλημμένα στο παρελθόν ότι απορρίπτει απόβλητα της αποχέτευσης σε πάνω από 80 παραλίες.[4]

Την ίδια ώρα τα νοικοκυριά που θα κληθούν να πληρώσουν το κόστος για τα έργα βρίσκονται ήδη σε δύσκολη οικονομική κατάσταση, με 15 εκατομμύρια Βρετανούς να ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας[5] εξαιτίας του διαρκώς αυξανόμενου κόστους σε βασικά είδη όπως η ενέργεια και τα τρόφιμα. Η υποκρισία και το θράσος του ιδιωτικού τομέα που ρυπαίνει, δηλητηριάζει και όταν το παρακάνει στέλνει στα λαϊκά στρώματα τον λογαριασμό για τη συντήρηση που όφειλε να είχε κάνει εδώ και δεκαετίες, είναι κάτι πραγματικά εξωφρενικό. 

________________________

[1] theguardian.com: English water firms face backlash over plans to ask customers to pay £96bn to cut leaks

[2] ft.com: Bills set to soar as water companies seek record £96bn spending

[3] bbc.com: Water firms forced to pay back customers for poor performance

[4] theguardian.com: Southern Water refuses order to release memos about sewage discharges

[5] dw.com: Forgotten by the State – Poverty in the UK

xekinima.org

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.