Βαμμένα με το αίμα των Παλαιστινίων τα χέρια των ευρωπαίων ηγετών, της Αντωνίας Πάνου

Βαμμένα με το αίμα των Παλαιστινίων τα χέρια των ευρωπαίων ηγετών, της Αντωνίας Πάνου

  • |

Η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, στις 27.10.2023 ,αποφάσισε -με συντριπτική πλειοψηφία- να κηρυχθεί αμέσως «ανθρωπιστική εκεχειρία» στον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας. Την ίδια στιγμή που ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωνε ότι «επεκτείνει» τις χερσαίες επιχειρήσεις του εναντίον της Χαμάς.

Η πρόταση, που προωθήθηκε από την Ιορδανία για λογαριασμό των αραβικών χωρών, υποβλήθηκε στη Γενική Συνέλευση αφού το Συμβούλιο Ασφαλείας απέτυχε τέσσερις φορές μέσα σε δύο εβδομάδες να εγκρίνει κάποιο σχετικό ψήφισμα.

Η μη δεσμευτική απόφαση, που καταγγέλθηκε από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ επειδή στο κείμενο δεν αναφέρεται η Χαμάς, εγκρίθηκε με 120 ψήφους υπέρ, 14 κατά και 45 αποχές. ΗΠΑ και Ισραήλ ήταν μεταξύ των χωρών που την καταψήφισαν.

Εδώ, δεν αποκαλύπτεται ξεκάθαρα μόνο ο επαίσχυντος ρόλος των ΗΠΑ σε αυτή την ισραηλινή προσπάθεια εθνοκάθαρσης των Παλαιστινίων στη Γάζα, και των άμεσα εξαρτημένων από αυτές χωρών, αλλά και οι αδίστακτες ιμπεριαλιστικές βλέψεις των Ευρωπαίων.

Από τις ευρωπαϊκές χώρες η Αυστρία, Κροατία, Τσεχία και Ουγγαρία ψήφισαν ανενδοίαστα κατά της ανθρωπιστικής εκεχειρίας ενώ μια σειρά ευρωπαϊκές χώρες έπαιξαν το ρόλο του Πόντιου Πιλάτου.

Εδώ θα δούμε τις παλαιά κραταιές χώρες της Ευρώπης Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία, Ολλανδία, Δανία, Φινλανδία, Ισλανδία,Remaining Time-0:00Προκαλεί μεγάλη δυσαρέσκεια το  Σουηδία, αλλά και το Μονακό, την Ελλάδα, την Κύπρο, την Πολωνία. Δεν κάνουν εξαίρεση οι νεοενταγμένες στην Ευρώπη χώρες, όπως και αυτές -ιδιαίτερα των Δυτικών Βαλκανίων- που είναι σε διαδικασία ένταξης. Έτσι ακολουθούν οι: Αλβανία, Βουλγαρία, Βόρεια Μακεδονία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μολδαβία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σερβία. Και από τον Καύκασο η Γεωργία.

Οι Αραβικές χώρες, η Ρωσία, η Κίνα και γενικά ο Νότος (συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων χωρών της Λατινικής Αμερικής και της Αφρικής) ψήφισαν υπέρ.

 

Ο ρόλος των ΗΠΑ και της Ευρώπης

Ενώ όλοι οι λαοί στον κόσμο διαδηλώνουν υπέρ των Παλαιστινίων για την εκεχειρία στη Γάζα, οι ηγεσίες τόσο