Εκανε ο Βλαδίμηρος ασκήσεις θάρρους;

Εκανε ο Βλαδίμηρος ασκήσεις θάρρους;

  • |

Θυμάστε εκείνον τον ανθρωπάκο που έκανε στην κουζίνα του ασκήσεις θάρρους; Εκείνον από τους «10 μικρούς Μήτσους», την εξαιρετική σατιρική σειρά του Λάκη Λαζόπουλου, στη δεκαετία του ‘90, που ζάρωνε από φόβο και στο κρεσέντο της εξάσκησης έλεγε με τρεμάμενη φωνή «άι χάσου, μυρμηγκάκι!»; Αυτός ο ανθρωπάκος μού ήρθε στο μυαλό, καθώς διάβαζα δύο διαφορετικές ειδήσεις -και κάπου στη δεύτερη ξεπήδησε κι ο Λένιν.

Η πρώτη έρχεται από τη Γερμανία. Εκεί, μετά τους αγρότες που βγήκαν στον δρόμο και τους μηχανοδηγούς που σταμάτησαν τα τρένα, οι νοσοκομειακοί γιατροί κατέβηκαν σε προειδοποιητική απεργία, ζητώντας καλύτερες συνθήκες εργασίας και αυξήσεις, ενώ σε κινητοποιήσεις βγαίνουν και οι εργαζόμενοι στις αεροπορικές συγκοινωνίες και τα τοπικά μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η άλλη είδηση έρχεται από την Ελλάδα. Και στη μικρή αυτή και πολύπαθη χώρα του Νότου, η αγωνιστική ετοιμότητα βρίσκεται στο ζενίθ, με κορύφωση τη γενική απεργία ενάντια στην ακρίβεια που προκήρυξε το κορυφαίο συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα. Η ΓΣΕΕ μπαίνει μπροστάρισσα στον αγώνα των εργαζομένων που βλέπουν τους μισθούς τους να εξαϋλώνονται, ενώ το καλάθι του νοικοκυριού μένει μισοάδειο.

Βεβαίως, επειδή το καλό το πράγμα αργεί να γίνει και η κινητοποίηση θέλει την προετοιμασία της, αλλά και σαν σπονδή στις «Θέσεις του Απρίλη» για τα καθήκοντα του επαναστατικού προλεταριάτου, που έγραψε ο Βλαδίμηρος, τα οδοφράγματα της οικονομικής πάλης θα στηθούν στις 17 Απριλίου -οπότε ο καιρός θα έχει ζεστάνει αρκετά κι έτσι ούτε οι απεργοί θα πουντιάσουν ούτε οι συνδικαλιστικοί ταγοί θα σκίσουν κανένα απεργιακό καλσόν, ενώ το άγριο ράπισμα σε κυβέρνηση – εργοδοσία θα έχει μια ανοιξιάτικη ορμή.

Μέχρι την αναμέτρηση του Απρίλη (η οποία είναι βέβαιο πως θα μας φέρει κοντύτερα στην τελική απελευθέρωση της εργατικής τάξης και στην οριστική κατάργηση του συστήματος της μισθωτής εργασίας), οι εργαζόμενοι μπορούμε να προετοιμαζόμαστε: κάθε φορά που μας πιάνει τρέμουλο στο ταμείο του σούπερ μάρκετ ή πριν ανοίξουμε τον λογαριασμό του ρεύματος, να επαναλαμβάνουμε από μέσα μας «άι χάσου, μυρμηγκάκι!».

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/420827_ekane-o-bladimiros-askiseis-tharroys

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος