Η μεγάλη απάτη της επαναφοράς των τριετιών και της αύξησης μισθών και συντάξεων, του Νίκου Γουρλά

Η μεγάλη απάτη της επαναφοράς των τριετιών και της αύξησης μισθών και συντάξεων, του Νίκου Γουρλά

  • |

Από το καλοκαίρι ακόμα  ο Άδωνης περιφέρεται από κανάλι σε κανάλι  τσιρίζοντας για τις αυξήσεις που σχεδιάζει να δώσει η κυβέρνηση, σε εργαζόμενους  στον ιδιωτικό τομέα, σε δημόσιους υπαλλήλους και στους συνταξιούχους.   Όμως όσο  η προπαγάνδα και η παραπληροφόρηση  της κυβέρνησης μεγαλώνει, τόσο με γρηγορότερους ρυθμούς αδειάζει η τσέπη των εργαζόμενων. Τόσο πιο γρήγορα η ακρίβεια  εξανεμίζει  το μηνιάτικο που τώρα πια φτάνει μέχρι την μέση του μήνα

Με πλασματικές στατιστικές η κυβέρνηση  προσπαθεί να συγκαλύψει τη σκληρή πραγματικότητα που ζουν εκατομμύρια εργαζόμενοι και συνταξιούχοι. Αποσιωπά και αποκρύπτει την  εξαέρωση των  μισθών και συντάξεων όλα τα προηγούμενα χρόνια, τάζοντας φιλοδωρήματα σε συνταξιούχους και εργαζόμενους, που δεν καλύπτουν στο παραμικρό τις τεράστιες απώλειες των τελευταίων πολλών χρόνων.

Απελπισία προκαλεί  σε  χαμηλά αμειβόμενους εργαζόμενους και σε χαμηλοσυνταξιούχους  η βδομαδιάτικη  επίσκεψη στο σούπερ μάρκετ για τα απολύτως απαραίτητα, με τον  «πληθωρισμό των φτωχών», δηλαδή τις αυξήσεις στα τρόφιμα και σε άλλα βασικά αγαθά, να τρέχει  τους τελευταίους μήνες  με ρυθμούς  πάνω από 10% εξανεμίζοντας  το πενιχρό εισόδημα τους. Μιλάμε για δυο σχεδόν χρόνια απανωτών αυξήσεων σε προϊόντα  απολύτως απαραίτητα για την επιβίωση του λαϊκού κόσμου , που οι τιμές τους αυξάνουν ακόμα και όταν ο πληθωρισμός δείχνει τάσεις υποχώρησης. Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ αναφορικά με τις ανατιμήσεις στα τρόφιμα. Καταγράφεται αύξηση 58,5% στην τιμή του ελαιόλαδου, 15% στα φρούτα και 14% στα λαχανικά.

Είναι λοιπόν αθλιότητα να πανηγυρίζει η κυβέρνηση για αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε σχέση με τον ίδιο μήνα πέρυσι, όταν τα αγαθά πουλιούνται πολύ ακριβότερα.

Σύμφωνα με την ετήσια έρευνα για το «Εισόδημα και τις δαπάνες διαβίωσης νοικοκυριών» για το 2023 του ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, 6 στα 10 νοικοκυριά δήλωσαν ότι το μηνιαίο εισόδημά τους δεν επαρκεί για όλο τον μήνα. Στο σύνολο των νοικοκυριών το μηνιαίο εισόδημα επαρκεί κατά μέσο όρο  για 23 μέρες, ενώ για τα νοικοκυριά των οποίων το εισόδημα τελειώνει πριν από το τέλος του μήνα 60,7%  φτάνει κατά μέσο όρο μόνο για 19 μέρες.

Σε δυσκολότερη  θέση βρίσκονται τα νοικοκυριά με κύρια πηγή εισοδήματος τον μισθό  που είναι το 65,1%. Πάνω από 1 στα 2 νοικοκυριά 51,8% κάνουν περικοπές για να καλύψουν τα αναγκαία. Το 15% των νοικοκυριών επιβιώνει σε συνθήκες μεγάλης  φτώχειας αφού  τα εισοδήματά του δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις βασικές του ανάγκες ενώ, το 2023, το 51,8% των νοικοκυριών δήλωσε πως χρειάζεται να κάνει περικοπές για να καλύψει τα αναγκαία. Σταθερά μικρό παραμένει το ποσοστό των νοικοκυριών που αδυνατεί να αποταμιεύσει. Συγκεκριμένα, πάνω από 8 στα 10 νοικοκυριά 84,8% δήλωσαν ότι δεν καταφέρνουν να αποταμιεύσουν.

Αυτή  την δυστοπική εικόνα της κοινωνίας  η κυβέρνηση προσπαθεί να την θολώσει  με επικοινωνιακά κόλπα και στατιστικές που βγαίνουν από την …κοιλιά του Χατζηδάκη  για «καλύτερες μέρες» που θα έρθουν με την επάνοδο των τριετιών και τις  αυξήσεις των μισθών από τον Απρίλη, όπως έχει ανακοινωθεί.  Ιδιαίτερα το ξεπάγωμα των τριετιών είναι μεγάλη απάτη αφού αφορά ελάχιστους εργαζόμενους γιατί  οι τριετίες θα αρχίσουν να μετράνε  από 1/1/2024.

Με λίγα λόγια, διαγράφονται 12 χρόνια δουλειάς από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων!  Αυτό είναι κλεψιά  γιατί οι τριετίες είναι κατοχυρωμένο δικαίωμά τους εδώ και πολλές δεκαετίες. Για παράδειγμα, εργαζόμενος με 11 χρόνια προϋπηρεσίας, αντί να παίρνει σήμερα 1.014 ευρώ, θα πάρει 858 ευρώ το 2027, δηλαδή η κυβέρνηση κλέβει χιλιάδες ευρώ από τον κάθε μισθωτό εδώ και χρόνια που όπως αναφέρεται στην Ναυτεμπορική έφτασαν το 12 δισεκατομμύρια!

Οι αυξήσεις στις τριετίες αφορούν μόνο όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό και όσους από 1/1/2024 καλύπτονται από  Συλλογική Σύμβαση που κατοχυρώνει την προϋπηρεσία. Όλοι αυτοί δεν ξεπερνούν το 10% των εργαζομένων. Για την μεγάλη μάζα εργαζομένων, όταν και όποτε πιάσουν την τριετία, η αύξηση που θα προκύπτει θα συμψηφίζεται με τον μισθό τους.

Για παράδειγμα, εργαζόμενος που σήμερα αμείβεται με 860 ευρώ όταν συμπληρώσει τριετία, το 2027, δεν θα πάρει καμία αύξηση αφού η προσαύξηση της τριετίας που υπολογίζεται στον κατώτατο μισθό (780 x 10% = 858 ευρώ) θα είναι μικρότερη του μισθού που ήδη παίρνει. Θα πρέπει λοιπόν να περιμένει το 2030 για να πάρει την επόμενη τριετία. Με την ίδια λογική εργαζόμενος με μισθό σήμερα 1.015 ευρώ δεν πρόκειται να πάρει ποτέ αύξηση  αφού στις τρεις τριετίες ο μισθός διαμορφώνεται στα 780 x 30% = 1.014 ευρώ.

Στην πραγματικότητα  ουσιαστικό όφελος θα υπάρχει για ελάχιστους εργαζόμενους και σε αυτούς από τις αρχές του 2025. Για παράδειγμα, σε εργαζόμενο που λείπουν 300 ένσημα (δηλαδή ένας  χρόνος δουλειάς) για να συμπληρώσει τριετία, αυτός θα πάρει αύξηση στις αρχές του 2025. Οι ίδιοι υπολογίζουν ότι δεν ξεπερνούν τις 40.000 εργαζομένων αυτοί που θα δουν μια μικρή αύξηση το 2025.

Η κυβέρνηση ανακοινώνει ένα μέτρο γνωρίζοντας  ότι αφορά ελάχιστους εργαζόμενους. Όσοι από το 2024 ξεκινήσουν να μετράνε τριετία πότε ακριβώς θα τα καταφέρουν να συμπληρώσουν έστω και μια, όταν  οι  μισές συμβάσεις  είναι μερικής απασχόλησης και ορισμένου χρόνου; Με τις συμβάσεις  των ελαχίστων ωρών ή και των μηδενικών ωρών που φέρνει το νομοσχέδιο του Χατζηδάκη πότε ακριβώς   θα φτάνει κανείς 900  ένσημα για να πάρει τη συγκεκριμένη αύξηση; Τριετία σημαίνει τρία χρόνια αδιάλειπτης εργασίας, δηλαδή 900 ένσημα. Με  κάπου 3.000.0000  απολύσεις τον χρόνο  ελάχιστοι το καταφέρνουν αυτό ειδικά οι πιο νέες ηλικίες.

Η κυβέρνηση προεκλογικά έταζε στον κόσμο ότι ο μέσος μισθός  στο τέλος της τετραετίας θα είναι 1.500 ευρώ και 900 ευρώ ο κατώτατος.  Παραμύθιαζε τον κόσμο επικαλούμενη κάποιο στοιχεία του συστήματος  Εργάνη  που μαζί με κάποια  στοιχεία  από τις επιχειρήσεις  έβγαλαν το συμπέρασμα ότι ανέβηκε ο μέσος μισθός  γιατί μας προέκυψαν κάποιες καλά αμειβόμενες θέσεις από επιχειρήσεις.

Μετά λοιπόν από όλα αυτά κατέληξε ότι ο μέσος μισθός σε σύγκριση με το 2019 που ανέλαβε ως κυβέρνηση   είχε 14% αύξηση  στα χρόνια της διακυβέρνησης της , όλα  αυτά σε καμιά περίπτωση δεν προκύπτουν από στοιχεία του 2023 της ΕΡΓΑΝΗ για το 2023.  Αφού τα  μόνα πραγματικά στοιχεία που δίνονταν για το 2022 μέσα από το Ειδικό Τεύχος της Εργάνη, που δημοσίευσε στο τέλος του έτους το ίδιο το υπουργείο, έδειχναν ότι ένας στους πέντε μισθωτούς με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου είχε μισθό κάτω ή ίσο με τον ισχύοντα κατώτατο μισθό.

Συγκεκριμένα, μέχρι 700 ευρώ μεικτά τον μήνα λάμβαναν 462.850 μισθωτοί 20,57% του συνόλου των μισθωτών που ανέρχονται σε 2.249.599. Μάλιστα, 336.400 εργαζόμενοι  το 14,95% είχαν μέσο μηνιαίο μισθό κάτω ή ίσο με 500 ευρώ και αυτά μεικτά, κάτι που αφορά τους χιλιάδες εργαζόμενους που δουλεύουν σε καθεστώς υποαπασχόλησης. Αντίστοιχα, από 701 έως 800 ευρώ μεικτά επαιρναν 376.542 μισθωτοί το 16,74%, από 801 έως 900 ευρώ 274.468 12,2% και από 901 έως 1.000 ευρώ μεικτά 247.272 10,99% μισθωτοί. Συνολικά, κάτω από το όριο των 1.000 ευρώ μεικτά ήταν έξι στους δέκα μισθωτούς 60,5% που αντιστοιχούσαν σε 1.361.132 εργαζόμενους.

Αυτή η κατάσταση φυσικά δεν άλλαξε  με τις αναπροσαρμογές στον κατώτατο μισθό  για το 2023 αφού ζει και βασιλεύει όλο το νομοθετικό πλαίσιο το οποίο έχει στην κυριολεξία διαλύσει τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, από τις κυβερνήσεις  της  ΝΔ του ΠΑΣΟΚ και  του ΣΥΡΙΖΑ.

Η παραπάνω εικόνα είναι αποτέλεσμα  του συντριπτικού χτυπήματος από τις μνημονιακές κυβερνήσεις  των συλλογικών συμβάσεων. Για να καταλάβουμε πλήρως  την απάτη της κυβέρνησης, ενώ προ μνημονίων  είχαν υπογραφεί 223 κλαδικές συμβάσεις, το  τελευταία χρόνια αυτές δεν ξεπερνάνε τις 20. Αυτός είναι ο λόγος που σήμερα  σύμφωνα με εκτιμήσεις, το 80% – 85% των μισθωτών δεν καλύπτονται από καμία Συλλογική Σύμβαση και οι αμοιβές τους επιβάλλονται από την εργοδοσία με ατομικές συμβάσεις, με  ότι αυτό σημαίνει.

Κοκορεύεται ο Άδωνης  και άλλα κυβερνητικά στελέχη για την αύξηση του μέσου μισθού στα 1.184,35 ευρώ το 2023,  όμως σύμφωνα πάλι με την «Εργάνη» ο μέσος μισθός το 2022 ήταν στα 1.176,4 ευρώ μεικτά. Για αυτά τα 8 ευρώ παραπάνω οι άθλιοι έστησαν μια ολόκληρη επικοινωνιακή καμπάνια  με «ειδικούς» και   πετσωμένους δημοσιογράφους να σιγοντάρουν  τα ψέματα.

Είναι μάλιστα χαρακτηριστικό ότι ο σημερινός μέσος μισθός, για τον οποίο καμαρώνουν τα κυβερνητικά επιτελεία, είναι χαμηλότερος ακόμα και από τον μέσο μισθό του 2011, που ήταν στα 1.241 ευρώ. Δηλαδή, μέσα σε 12 χρόνια, με τις κυβερνήσεις της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ, ο μέσος μισθός έχει πέσει, την ίδια στιγμή που  οι «αυξήσεις» στους μισθούς, τις οποίες παρουσιάζει  η κυβέρνηση , δεν παίρνει  υπόψη τους τον πληθωρισμό. Έτσι ο ΟΟΣΑ αναφέρει ότι ο πραγματικός μισθός έπεσε στην Ελλάδα το 2022 κατά 7,4%.

Μπροστά σε αυτή την επείγουσα κατάσταση που απαιτεί άμεση αντίδραση από τα συνδικάτα, η ΓΣΕΕ  για ακόμα μια φορά έκανε ό,τι συνήθως: Κήρυξε απεργία για τον Απρίλη! Επιβεβαιώνοντας για ακόμα μια φορά την υποταγή της σε κυβέρνηση και εργοδοσία. Οι προτάσεις της σε  καμιά περίπτωση  δεν έχουν να κάνουν με  τις ανάγκες των εργαζομένων  για πραγματικές αυξήσεις.

Από την άλλη το  Εργατικό Κέντρο Αθήνας αποφάσισε απεργία την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, ενάντια στην ακρίβεια, για Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και αυξήσεις στους μισθούς. Ας  ελπίσουμε ότι  το ξεκίνημα της εργατικής αντίστασης και διεκδίκησης  για το 2024 θα έχει συνέχεια και προοπτική με παραπέρα κλιμάκωση των εργατικών αγώνων.

https://kommon.gr/paremvaseis/item/14899-i-megali-apati-tis-epanaforas-ton-trietion-kai-tis-afxisis-misthon-kai-syntaxeon-tou-nikou-gourla

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος