Ο Κουκάκης, ο Ακης και ο Σταύρος

Ο Κουκάκης, ο Ακης και ο Σταύρος

  • |

Στο επάγγελμα της δημοσιογραφίας, όπως και σε άλλα επαγγέλματα που θέλοντας και μη σε οδηγούν πολύ κοντά στην εξουσία –ακόμη και σαν «γλοιώδη συγκολλητική της ουσία» όπως έγραψε ο Νίτσε στην εποχή του–, είναι πολλές οι στιγμές που κάμπτεσαι.

Χριστίνα Κοψίνη

Πατάς φρένο και αναλογίζεσαι εάν έχουν νόημα όλες αυτές οι ατέλειωτες ώρες δουλειάς για την είδηση, την αποκάλυψη σκανδάλων που κάνουν τη χώρα να απέχει παρασάγγας από μία σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα. Αλλά, αίφνης, εκεί που πέφτεις, κάτι μαγικό συμβαίνει και αναπτερώνεσαι ξανά.
Κι αυτό το μαγικό ήταν τα λόγια του νέου συναδέλφου Θανάση Κουκάκη, του πρώτου από τα γνωστά θύματα υποκλοπών μέσω του Predator. Ερωτηθείς, στην εκδήλωση που έκανε προ ημερών στην ΕΣΗΕΑ η αριστερή παράταξη των δημοσιογράφων «Συσπείρωση Δημοσιογράφων-Δούρειος Τύπος» για το πώς ένιωσε όταν αποκαλύφθηκε ότι καταγράφονταν όλες οι συνομιλίες του, είπε: «Δεν τους ενδιέφερα εγώ, αλλά οι “πηγές” μου που δεν μπόρεσα να προστατέψω. Οι άνθρωποι που έχασαν, χωρίς να καταλαβαίνουν το γιατί, τη δουλειά τους, την εξέλιξή τους, μόνο και μόνο επειδή μου μίλησαν και δεν μπόρεσα να τους προστατέψω».

Η συγκίνηση από τα λόγια του Κουκάκη, που σε πεισμώνουν, ανακλήθηκε χθες, με τη δήλωση του κυβερνητικού Ακη Σκέρτσου. Οταν με περισσή περιφρόνηση προς τον μοναδικό αντιπροσωπευτικό θεσμό της Ε.Ε., το Ευρωκοινοβούλιο, έσπευσε να χαρακτηρίσει την καταδικαστική απόφασή του (330 υπέρ – 254 κατά) για το κράτος δικαίου στην Ελλάδα, «κακοστημένο θέατρο», προτάσσοντας το δάχτυλό του για να δείξει ονομαστικά τους Ελληνες ευρωβουλευτές που υπερψήφισαν.

Τελικώς, μάλλον είχε δίκιο ο έτερος και νεότερος, Σταύρος Μαλιχούδης, θύμα κι αυτός των υποκλοπών και μέλος της ομάδας που βραβεύτηκε από το Ε.Κ. για την έρευνα του ναυαγίου της Πύλου. Απαντώντας στην ίδια ερώτηση για το πώς ένιωσε δεν έκρυψε την απογοήτευσή του. «Στην αρχή», είπε, «δεν συνειδητοποίησα τι σήμαινε αυτή η παρακολούθηση. Μετά ένιωσα απογοητευμένος… πως δεν αλλάζει τίποτε».

Ναι, Σταύρο, δεν αλλάζει τίποτε. Αλλά, την ίδια στιγμή, αλλάζουν πολλά. Και οι νέοι «επίμονοι κηπουροί» στο επάγγελμα είστε η απόδειξη.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/422037_o-koykakis-o-akis-kai-o-stayros

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος