Τεχνητή νοημοσύνη

Τεχνητή νοημοσύνη

  • |

Toν βίο αβίωτο έχει αρχίσει να κάνει σε αρκετούς καταναλωτές στις ΗΠΑ η αυξανόμενη και αλόγιστη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης από τις επιχειρήσεις. Εκατοντάδες άνθρωποι βλέπουν καθημερινά τα αιτήματά τους για ένα δάνειο, μια θέση εργασίας, μια συνδρομή, μια παροχή υπηρεσίας να απορρίπτονται άδικα από τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης των εταιρειών στις οποίες απευθύνονται.

Τριαντάχρονη Αμερικανίδα κρίθηκε μη επιλέξιμη από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης ηλεκτρονικής πλατφόρμας κοινής χρήσης αυτοκινήτων εξαιτίας μιας κλήσης που είχε λάβει όταν ήταν 17 ετών. Το μπλόκο τής επιβλήθηκε παρά το γεγονός ότι η κλήση είχε πληρωθεί από χρόνια και παρότι το ιστορικό οδήγησής της ήταν καθαρό χωρίς καμιά ποινή.

Κάποιος άλλος απορρίφθηκε από την τεχνητή νοημοσύνη διαδικτυακής εταιρείας χορήγησης μικρών δανείων επειδή όταν ήταν 20 χρόνων είχε αφήσει ακάλυπτη την πιστωτική του κάρτα. Η έλλειψη πιστωτικού ιστορικού και εξασφαλίσεων τον κατέστησε μη επιλέξιμο για δάνειο παρότι είχε αποπληρώσει το χρέος του έξι χρόνια πριν.

Σχετικές έρευνες έχουν διαπιστώσει επίσης πως οι μαύροι έχουν 80% περισσότερες πιθανότητες να απορριφθούν σε σχέση με τους λευκούς, ενώ ανάλογη απόρριψη τρώνε από τους αλγόριθμους των διαδικτυακών πιστωτών και οι νεότερες γενιές (millennials, Z) καθώς δεν έχουν προλάβει να αποκτήσουν περιουσιακά στοιχεία.

Την ίδια στιγμή οι ιστορίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ανθρώπους οι οποίοι, ενώ διαθέτουν όλα τα απαιτούμενα προσόντα για μια θέση εργασίας, απορρίπτονται από τους αλγόριθμους, αυξάνονται.

Το χειρότερο είναι ότι στις περισσότερες περιπτώσεις δεν έχει προβλεφθεί ένα αξιόπιστο σύστημα προσφυγής και ανατροπής των άδικων αποφάσεων που παίρνουν οι αλγόριθμοι. Η τεχνητή νοημοσύνη είναι απλώς ένα μοντέλο που εκπαιδεύεται σε ιστορικά δεδομένα και επαναλαμβάνει αυτά με τα οποία έχει τροφοδοτηθεί. Αν η διαδικασία αυτή δεν ρυθμιστεί σύντομα, η μετατροπή της από θείο δώρο σε δυνάστη δεν θα αργήσει να έλθει.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/422493_tehniti-noimosyni

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος