Βελόπουλος: ακόμα ένας ακροδεξιός «σωτήρας»

Βελόπουλος: ακόμα ένας ακροδεξιός «σωτήρας»

  • |

Το κόμμα του Κ. Βελόπουλου «Ελληνική Λύση» καταγράφεται σε μια σειρά πρόσφατων δημοσκοπήσεων 4ο στην πρόθεση ψήφου και με σαφείς ανοδικές τάσεις ειδικά σε περιοχές της Β. Ελλάδος.

Ασφαλώς από τις δημοσκοπήσεις μέχρι το εκλογικό αποτέλεσμα της 9ης Ιουνίου μπορεί να αλλάξουν πολλά. Το σίγουρο όμως είναι ότι τη δεδομένη στιγμή το κόμμα του Βελόπουλου δείχνει να είναι αυτό που κερδίζει την κούρσα της Ακροδεξιάς κυριαρχίας μεταξύ των 21 (!) ακροδεξιών σχηματισμών που κατέθεσαν δήλωση καθόδου στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

Το 2012 – 19 είχαμε τη ναζιστική Χρυσή Αυγή να κυριαρχεί στον χώρο της Ακροδεξιάς. Το 2019 είχαμε για πρώτη φορά την ταυτόχρονη είσοδο 3 ακροδεξιών κομμάτων (Ελληνική Λύση, Νίκη, Σπαρτιάτες) στη βουλή με αθροιστικά ποσοστά κοντά στο 15%.

Τώρα έχουμε τον Κυριάκο Βελόπουλο να προηγείται στην κούρσα της Ακροδεξιάς. Έναν πολιτικό απατεώνα που θέλει να αξιοποιήσει τη συγκυρία της διεθνούς ανόδου της Άκρας Δεξιάς.

Ένας πολιτικός καιροσκόπος

Ο Βελόπουλος παριστάνει τον συνεπή και αμετακίνητο στις ιδέες του αλλά το παρελθόν του αποδεικνύει το αντίθετο. Ξεκίνησε από τη νεολαία ΠΑΣΟΚ, στη συνέχεια πήγε στο ΛΑΟΣ, από εκεί στη ΝΔ και το 2016 ίδρυσε την Ελληνική Λύση. Παριστάνει τον αντικυβερνητικό και αντιμνημονιακό. Ψήφισε το πρώτο μνημόνιο του Γ. Παπανδρέου το 2010 ενώ στήριξε την κυβέρνηση Παπαδήμου το 2011 που υπέγραψε το δεύτερο μνημόνιο. Κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ 2019 – 2023 το κόμμα του ψήφισε «υπέρ» ή «παρών» στο 43.69% των  νομοσχεδίων που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ στη Βουλή.

Συνεργάτης μαφιόζων

Ο Βελόπουλος παριστάνει τον αδιάφθορο, έχει όμως καταδικαστεί στο παρελθόν για υπεξαίρεση, ενώ είχε φιλικές και πολιτικές σχέσεις με ανθρώπους από κύκλωμα τοκογλύφων.

Στις αρχές του Ιανουαρίου του 2012 είχε συλληφθεί και προφυλακιστεί ο Μάρκος Καραμπέρης ως φερόμενος αρχηγός ενός δικτύου τοκογλυφίας και εκβιασμών που δρούσε στη Βόρεια Ελλάδα τουλάχιστον για μία δεκαετία. Ο Καραμπέρης ήταν στενός συνεργάτης του και υποψήφιος αντιπεριφερειάρχης Ημαθίας στο ψηφοδέλτιο του Βελόπουλου για την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Στο παρελθόν καταδικάστηκε από το Εφετείο Θεσσαλονίκης σε τέσσερις μήνες φυλάκιση με τριετή αναστολή για υπεξαίρεση ποσού 1.440.000 δραχμών από διαφημίσεις που έμπαιναν στον τηλεοπτικό σταθμό «ΤV Θεσσαλονίκη», μετά από μήνυση που είχε υποβάλει ο τότε πρόεδρος της Νομαρχιακής Επιτροπής της Ν.Δ. Ημαθίας και ιδιοκτήτης του τηλεοπτικού σταθμού ΤV ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ Κωνσταντίνος Ζαρκάδας.

Το πρόγραμμά του

Αν όλα τα παραπάνω δεν είναι αρκετά, το πρόγραμμα του κόμματός του, με το οποίο διεκδικεί μάλιστα την εξουσία, περιέχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας αντιλαϊκής και ρατσιστικής πολιτικής.

Στο πρόγραμμά του προτείνει:

  • Μείωση στο 15% της φορολογίας των επιχειρήσεων. Μη πληρωμή φόρων για τα πρώτα 5 χρόνια από «νέες και καινοτόμες επιχειρήσεις». Αυτό πρακτικά σημαίνει λιγότερους φόρους στο μεγάλο κεφάλαιο και λιγότερα έσοδα στα δημόσια ταμεία για άσκηση κοινωνικών πολιτικών για Παιδεία, Υγεία κτλ.
  • Άμεση μεταφορά 90.000 υπό απέλαση μεταναστών σε ακατοίκητα ξερονήσια του Αιγαίου και της Κρήτης. Αυτό οδηγεί σε καταστρατήγηση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου (και προφανώς ανθρωπιάς) και οδηγεί στη δημιουργία στρατοπέδων συγκέντρωσης στη μέση του πουθενά.
  • Θέση υπέρ των εξορύξεων υδρογονανθράκων και επαναλειτουργία λιγνιτικών μονάδων. Και αυτό την ώρα που η κατάργηση των ορυκτών καυσίμων είναι απαραίτητη προϋπόθεση για να περιοριστεί η άνοδος της θερμοκρασίας και οι συνέπειες της κλιματικής κρίσης.
  • Κατασκευή πυρηνικού σταθμού παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτή η πρόταση πέρα του κινδύνου πυρηνικού ατυχήματος σε μια μικρή και σεισμογενή χώρα σαν την Ελλάδα, που μπορεί να προκαλέσει ανυπολόγιστη καταστροφή, θα μας ανάγκαζε να δεθούμε στο άρμα κάποιας «πυρηνικής υπερδύναμης» που θα μας παραχωρούσε (με το αζημίωτο) τη σχετική τεχνολογία.
  • Επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια. Κάτι που πρακτικά σημαίνει πόλεμο με την Τουρκία.
  • Θέση υπέρ της οπλοκατοχής. Οι ΗΠΑ αποτελούν ίσως το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα χώρας όπου οι πολίτες μπορούν με εύκολο και γρήγορο τρόπο να αποκτήσουν όπλα, κάτι που έχει σαν αποτέλεσμα να χάνεται κόσμος (ανάμεσα τους και μικρά παιδιά) από ατυχήματα στο σπίτι, μαζικές δολοφονικές επιθέσεις και περιστατικά αυτοδικίας. Τέτοιου είδους «οράματα» για την κοινωνία ανήκουν αποκλειστικά στα πιο σκοταδιστικά και ρατσιστικά μυαλά.

Και η ψευδοεπιστήμη

Η «σοβαρότητα» και η «επιστημονική τεκμηρίωση» του προγράμματός του αποκαλύπτεται και στην πρόσφατα δημόσια διατυπωμένη θέση του για σύνδεση των εξορύξεων με το συνταξιοδοτικό όπου ανέφερε ότι:

«Μπορούν να δοθούν συντάξεις 3.000 έως 4.000 στους Έλληνες μέσα σε οκτώ μήνες από τώρα, εξορύξεις μπορείς να κάνεις αύριο το πρωί».

Πρόκειται για ακόμα μία αλχημεία του Βελόπουλου καθώς οι εξορύξεις εκτός από βλαπτικές για το περιβάλλον, δεν πρόκειται να αποφέρουν κέρδη στο δημόσιο ή στα ασφαλιστικά ταμεία καθώς τις έχουν αναλάβει πολυεθνικές επιχειρήσεις από ΗΠΑ, Γαλλία, Νορβηγία κ.α.

Οι αντιδραστικές θέσεις του διανθίζονται και με υποτιθέμενες επιστημονικές έρευνες που ενδεικτικά αναφέρουν:

«Τα ευρήματα των ερευνών έδειξαν ότι τα τρανσέξουαλ άτομα ήταν πιο πιθανό να είναι εγκληματικά από τα μη τρανσέξουαλ ίδιου φύλου.

…ότι το προκύπτον ποσοστό πραγματικών παιδεραστών μεταξύ ατόμων με ομοφυλοφιλική ερωτική τάση είναι μεγαλύτερο από αυτό σε άτομα που αναπτύσσονται ετεροφυλόφιλα».

Αυτές οι απόψεις καταρχήν αντικρούονται από όλες τις επίσημες και διεθνώς αναγνωρισμένες επιστημονικές έρευνες και μελέτες. Η προέλευση αντιλήψεων που λένε ότι οι ομοφυλόφιλοι είναι εγκληματίες, παιδεραστές και ψυχοπαθείς πηγάζει κατευθείαν από τον Μεσαίωνα και τις ναζιστικές θεωρίες του μεσοπολέμου.

Μόνο φτωχός δεν είναι

Σύμφωνα με το «πόθεν έσχες» του, ο Βελόπουλος και η σύζυγός του έχουν τραπεζικές καταθέσεις που ξεπερνούν τις 735.000 ευρώ, με το μεγαλύτερο ποσό να βρίσκεται στην Deutsche Bank. Εξάλλου, το 2012 είχε κατηγορηθεί πως ήταν ανάμεσα στα πολιτικά πρόσωπα (τότε βουλευτής του ΛΑΟΣ) που έβγαλαν στο εξωτερικό τεράστια ποσά. Την περίοδο δηλαδή που τα στρώματα των εργαζομένων έβλεπαν τους μισθούς τους να πετσοκόβονται, έχαναν τις δουλειές τους από τη μια μέρα στην άλλη και η κοινωνία ζούσε στην αγωνία της επιβίωσης και μέσα στην απελπισία, σύμφωνα με καταγγελίες ο Βελόπουλος έβγαλε στο εξωτερικό 400.000 ευρώ.

Πόσο επικίνδυνος είναι;

Ο Βελόπουλος δεν διαθέτει τάγματα εφόδου τύπου Χρυσής Αυγής. Αυτή είναι μια σημαντική διαφορά που όμως δεν πρέπει να οδηγήσει σε εφησυχασμό ή υποτίμηση. Με την αύξηση της επιρροής του τροφοδοτεί και ενθαρρύνει τις πιο επικίνδυνες ακροδεξιές και φασιστικές ομάδες να βγούνε στο προσκήνιο. Και από εκεί μπορεί να εμφανιστούν – μερικές ήδη έχουν – τάγματα εφόδου και πιο μαζικές παρακρατικές συμμορίες.

Οι ανορθολογικές και συνωμοσιολογικές του απόψεις πάνε χέρι – χέρι με τις πιο απίθανες μεταστροφές τόσο σε θέσεις όσο και σε πολιτικές συμμαχίες. Σε μια κρίσιμη στιγμή άνετα μπορεί να γίνει συνεταίρος σε οποιαδήποτε κυβερνητική συμμαχία προκύψει με τα κόμματα που σήμερα καταγγέλλει. Αυτό δεν σημαίνει ότι ο Βελόπουλος θα γίνει πρωθυπουργός αλλά ότι είναι δυνατόν στο βαθμό που στην αμέσως επόμενη περίοδο το πολιτικό κενό δεν καλυφθεί από τα αριστερά, να δούμε όλων των ειδών τις εκτρωματικές παραλλαγές διακυβέρνησης. Κάποιες από αυτές μπορούν να κάνουν τον σημερινό Βελόπουλο να μοιάζει με παιδική χαρά μπροστά στις πολιτικές που θα επιχειρήσουν να εφαρμόσουν.

Η Αριστερά, το αντιφασιστικό και εργατικό κίνημα πρέπει να έχουν διαρκώς ψηλά στην ατζέντα τους το ζήτημα της αντιμετώπισης του Βελόπουλου και των ομοίων του. Με τεκμηριωμένο τρόπο να απαντάει σε κάθε πολιτική θέση της Ελληνικής Λύσης και ταυτόχρονα να υπενθυμίζει το ποιόν του Βελόπουλου και τους κινδύνους της ανόδου της Ακροδεξιάς. Αυτό πρέπει να συνδυάζεται με μαζικές καμπάνιες στη βάση της κοινωνίας για την αποκάλυψη και την αντιμετώπιση των ακροδεξιών θεωριών.

Η υποτίμηση του φαινομένου, ο χλευασμός για τις «χειρόγραφες επιστολές του Χριστού» κλπ, ρίχνουν νερό στον μύλο της Ακροδεξιάς και δεν απαντούν στις αγωνίες της κοινωνίας. Μιας κοινωνίας που καθημερινά παλεύει να επιβιώσει, νιώθει οργή για το σύστημα και αναζητά (σε κάθε κατεύθυνση) εναλλακτικές. Το παράδειγμα της εκλογής Μιλέι στην Αργεντινή είναι πολύ πρόσφατο και φωνάζει για το πως γραφικοί ακροδεξιοί τύποι στις σημερινές συνθήκες μπορούν να γίνουν πρόεδροι σε μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες του κόσμου.

Σε τελική ανάλυση μόνο αν η ανατρεπτική Αριστερά μπορέσει να γίνει ορατή πολιτική εναλλακτική τα φαινόμενα των ακροδεξιών λαοπλάνων θα αντιμετωπιστούν δραστικά.

https://xekinima.org/velopoylos-akoma-enas-akrodexios-sotiras/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.