Δεν περιμέναμε το e-katanalotis για να γίνουμε κυνηγοί προσφορών

Δεν περιμέναμε το e-katanalotis για να γίνουμε κυνηγοί προσφορών

  • |

Μετά τον μπαταξή γκουρού του λαϊφστάιλ που μας «ξεβλάχεψε», ήρθε το υπουργείο Ανάπτυξης και μας «άνοιξε τα ματάκια» με το ηλεκτρονικό ψαχτήρι τιμών e-katanalotis. Τάδε έφη ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας, σε άλλη μία από τις, σχεδόν καθημερινές, συνεντεύξεις του στα κανάλια. Πού πας, ρε Καραμήτρο, στο σουπερμάρκετ χωρίς το e-katanalotis, δεν ξέρεις ότι μπορείς «να μειώσεις τον λογαριασμό 10%-15%», όπως είπε ο υπουργός;

Αφροδίτη Τζιαντζή

Για να τα καταφέρεις δεν θέλει πολύ μυαλό, θέλει πόδια. Πού έχει σήμερα το φτηνότερο χαρτί υγείας; Σκλαβενίτη, Μασούτη ή My Market; Εκεί θα πας. Μετά θα ψάξεις για τη φτηνότερη φέτα, μετά για τις προσφορές σε απορρυπαντικά, πάνες κ.ο.κ. Μπορεί να σου πάρει λίγο παραπάνω χρόνο, αλλά με το smartphone στο ένα χέρι, για να κοιτάς το e-katanalotis, και το καροτσάκι της λαϊκής στο άλλο (όπως κάνουν όσοι δεν θέλουν να κουβαλάνε σακούλες), αφού κάνεις τον γύρο των σουπερμάρκετ, θα γυρίσεις σπίτι πλουσιότερος κατά 15% από ό,τι αν είχες πάει «στραβάδι» χωρίς το υπουργικό app. Υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι εν τω μεταξύ δεν θα έχεις κανένα ατύχημα ως πεζός στα γεμάτα κακοτεχνίες πεζοδρόμια της πόλης όπως θα περπατάς με τα μάτια στην οθόνη του κινητού ή δεν θα έχεις ξοδέψει τα μαλλιοκέφαλά σου σε βενζίνη οδηγώντας από κατάστημα σε κατάστημα.

Το γεγονός ότι οι καταναλωτές έχουν μετατραπεί σε κυνηγούς προσφορών, μπας και γλιτώσουν κανένα ευρώ, δεν περιμέναμε τον υπουργό να μας το πει. Τα τελευταία χρόνια όλες οι καταναλωτικές έρευνες δείχνουν ανοδική τάση της αναζήτησης εκπτώσεων ως μέσο εξοικονόμησης χρημάτων. Για παράδειγμα σύμφωνα με το Ινστιτούτο Ερευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), το 2022, όταν η πληθωριστική κρίση είχε δείξει για τα καλά τα δόντια της, ο ένας στους δύο καταναλωτές (51%) επέλεγε κατάστημα ανάλογα με τις προσφορές, από 41% το 2021.

Μάλιστα η συγκεκριμένη έρευνα έδειχνε ότι αν κυνηγάς με το ντουφέκι τις προσφορές, μπορεί να εξοικονομήσεις έως και 390 ευρώ τον χρόνο ή 13%, όσο περίπου υποστηρίζει και ο υπουργός. Μόνο που οι έρευνες δεν μας λένε πως ό,τι γλιτώνεις από τη μια έκπτωση, θα το χάσεις από αλλού, αφού σε μια τυπική μέρα ό,τι χρειάζεσαι δεν είναι απαραίτητα σε προσφορά και ό,τι είναι σε προσφορά δεν το χρειάζεσαι απαραίτητα.

https://www.efsyn.gr/stiles/apopseis/432549_den-perimename-e-katanalotis-gia-na-ginoyme-kynigoi-prosforon

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος