Δεν ξεχνάμε! Δικαίωση για τους νεκρούς της Πύλου!

Δεν ξεχνάμε! Δικαίωση για τους νεκρούς της Πύλου!

  • |

Βρισκόμαστε ένα χρόνο μετά τις 14 Ιούνη του 2023, όταν ανοιχτά της Πύλου σημειώθηκε ένα από τα πιο θανατηφόρα ναυάγια στην πρόσφατη ιστορία της Μεσογείου, κι ακόμα αναζητούν δικαίωση οι συγγενείς των νεκρών και οι επιζώντες.

 

Χριστίνα Ζιάκκα
Συγκάλυψη και ρωγμές
Απέναντι τους, από την πρώτη στιγμή, έχει στηθεί ένας τεράστιος -όχι όμως και παντοδύναμος- μηχανισμός συγκάλυψης. Πρόσφατα μάλιστα το κεντρικό αφήγημα του Ελληνικού Λιμενικού και της κυβέρνησης Μητσοτάκη πως για την τραγωδία στην Πύλο ευθύνονται μόνο οι διακινητές, δέχθηκε ένα σημαντικό πλήγμα. Οι εννιά επιζώντες του ναυαγίου που κρατήθηκαν προφυλακισμένοι επί 11 μήνες και κατηγορήθηκαν άδικα για λαθρεμπορία, πρόκληση ναυαγίου, παράνομη είσοδο στη χώρα και σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, αθωώθηκαν στις 22/5 ομόφωνα από το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας!

Δεν έχουμε όμως καμιά αυταπάτη ότι αρκεί ένα πλήγμα για να καταρρεύσει ο μηχανισμός συγκάλυψης. Άλλωστε είχαν προηγηθεί κι άλλα πλήγματα που επιβεβαίωναν τις εγκληματικές ευθύνες του Ελληνικού Λιμενικού στην Πύλο, αλλά και τη συνένοχη στάση της Frontex, όπως:

Οι τεκμηριωμένες έρευνες του ανεξάρτητου δημοσιογραφικού οργανισμού Solomon, της επιστημονικής ερευνητικής πλατφόρμας Forensis Architecture, των συνεργαζόμενων ερευνητών των Lighthouse Reports, των New York Times, του Der Spiegel, της El País και της Washington Post.
Οι καταγγελίες της Διεθνούς Αμνηστίας και του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
Η εσωτερική έκθεση του Γραφείου Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Frontex και η αυτεπάγγελτη έρευνα της Ευρωπαίας Συνηγόρου του Πολίτη, Emily O’Reilly.
Ενώ και τα προηγούμενα χρόνια κρεμάστηκαν πολλές φορές στα μανταλάκια -μέσα από καταγγελίες, βίντεο, φωτογραφίες και ενδελεχείς έρευνες- οι απάνθρωπες πολιτικές των Ελληνικών αρχών σε θαλάσσια και χερσαία σύνορα, ως security της Ευρώπης-Φρούριο.

Τα καθήκοντα του κινήματος
Χωρίς να υποτιμάμε καθόλου την τεκμηρίωση, η αλήθεια είναι ότι οι συγγενείς των νεκρών και οι επιζώντες δεν θα είχαν καμιά απολύτως ελπίδα χωρίς τη στήριξη του αντιρατσιστικού κινήματος, των προοδευτικών δημοσιογράφων και νομικών, των πρωτοπόρων αγωνιστών των συνδικάτων, του κινήματος αλληλεγγύης και της Αριστεράς.

Γιατί, σε αντίθεση με τους σε ανάλογη θέση συγγενείς των νεκρών και τους επιζώντες των Τεμπών, οι συγγενείς των νεκρών και οι επιζώντες της Πύλου δεν έχουν δική τους φωνή, αφού δεν τους έχει αποδοθεί ακόμα ούτε καν νόμιμη και απρόσκοπτη παραμονή στην Ελλάδα! Λες και τιμωρούνται επειδή επέζησαν…

Γι΄ αυτό είναι πολύ σημαντικό να υποστηριχθούν οι 53 επιζώντες που με μήνυση τους στο Ναυτοδικείο Πειραιά διεκδικούν να ασκηθεί ποινική δίωξη κατά των υπευθύνων του Ελληνικού Λιμενικού για την πρόκληση του ναυαγίου, τόσο μέσω της έλλειψης σχεδίου διάσωσης όσο και μέσω της προσπάθειας ρυμούλκησης του υπερφορτωμένου με πρόσφυγες «Αντριάννα».

Ακόμα κι έτσι βέβαια παραμένουμε προσγειωμένοι. Η περίπτωση το Ελληνικό Λιμενικό και η εντολοδόχος ελληνική κυβέρνηση να αναλάβουν την ευθύνη και να αυτοτιμωρηθούν (με παραιτήσεις, φυλακίσεις, αποζημιώσεις κλπ), είναι μηδαμινή. Εξίσου μηδαμινή είναι και η περίπτωση οι Ευρωπαίοι ηγέτες να εγκαταλείψουν την Ευρώπη-Φρούριο. Η δικαστική οδός από μόνη της δεν φτάνει.

Η διατήρηση του θέματος στην επικαιρότητα κόντρα στα κατεστημένα ελληνικά ΜΜΕ, η ουσιαστική έρευνα και ο καταλογισμός ευθυνών, η αποτροπή όσο το δυνατόν περισσότερων νέων θανάτων στα ελληνικά χερσαία και θαλάσσια σύνορα και η ήττα των πολιτικών της Ευρώπης-Φρούριο, ήταν και παραμένει καθήκον του κινήματος.

Συνεχίζουμε να παλεύουμε για:

Πλήρη στήριξη των 104 επιζώντων της Πύλου (ψυχολογικά, οικονομικά, νομικά κλπ). Όχι στη θυματοποίηση τους.
Συμπαράσταση με όλους τους τρόπους στους 53 επιζώντες που μήνυσαν το Ελληνικό Λιμενικό.
Να σταματήσουν οριστικά οι επαναπροωθήσεις στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της ΕΕ και η συστηματική χρήση βίας, οι φράχτες και η στρατιωτικοποίηση των συνόρων. Τα αντίστοιχα κονδύλια να κατευθυνθούν προς πολιτικές σεβασμού των διεθνώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων των προσφύγων.
Επανεκπαίδευση του Λιμενικού Σώματος, επανέναρξη των αποστολών διάσωσης και δημιουργία ασφαλών και νόμιμων διαδρομών προς την Ευρώπη, ώστε να πάψουν να χάνονται ζωές στα σύνορα.
Κοινούς αγώνες των εργαζομένων, της νεολαίας και των προσφύγων σε όλη την Ευρώπη για αξιοπρεπή ζωή, εργασία και διαβίωση και για να μπει ένα τέλος στους πολέμους και την καταλήστευση των «αναπτυσσόμενων» χωρών.

Ενόψει της πρώτης επετείου στηρίζουμε τις εκδηλώσεις μνήμης της Αντιφασιστικής Κίνησης Καλαμάτας το Σάββατο 15 Ιουνίου με πορεία και συναυλία.

https://xekinima.org/den-xechname-dikaiosi-gia-toys-nekroys-tis-pyloy/

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.