Χρόνια πολιτικής μοναξιάς

Χρόνια πολιτικής μοναξιάς

  • |

Κάθισαν και υπολόγισαν κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ ότι με τις εκλογικές επιδόσεις Ανδρουλάκη θα χρειαστούν 100 χρόνια για να έρθει στη διακυβέρνηση, ενώ άλλοι με πρόσθετες μεταβλητές καταλήγουν σε 40 χρόνια. Με αυτόν τον υπολογισμό τα ίδια πάνω-κάτω ισχύουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ για τη Ν.Δ., που είναι στην κυβέρνηση και σε φθίνουσα πορεία, με το σκεπτικό των ειδημόνων της αλγεβρικής πολιτικής η εξουσία φεύγει ανεπιστρεπτί.

Μπάμπης Αγρολάμπος

Και τι θα γίνει εν τω μεταξύ; Θα σχηματίσει κυβέρνηση ο Κανένας ή μήπως θα ανασυντεθεί η πολιτική σκηνή από τις παρεμβάσεις Καραμανλή-Σαμαρά στα δεξιά και τις πρωτοβουλίες του Ινστιτούτου Τσίπρα στα αριστερά; Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν φαίνεται ικανή στη δεύτερη τετραετία να δώσει ένα πειστικό αφήγημα. Κάνει πως δεν καταλαβαίνει τι συνέβη στην αγορά (βασικών ειδών, στέγασης, ενέργειας, υπηρεσιών κ.λπ.) και συνεχίζει με εξωραϊσμούς να παίζει επάνω στην αβάσταχτη αδυναμία της πλειονότητας. Από την άλλη, η αντιπολίτευση θαρρεί πως αν μειωθεί ο ΦΠΑ ο κόσμος θα δει αλλαγή, θα γίνει η ζωή του καλύτερη, που έλεγαν και τα προεκλογικά σλόγκαν.

Αν η λύση ήταν λογιστική, θα λύνονταν όλα τα προβλήματα της Ε.Ε., αντί να χολοσκάνε στη Γαλλία μπροστά στο νεοφασιστικό φαινόμενο. Μακριά από τη δημόσια συλλογιστική κάθε αναγωγή στα χρόνια του Μεσοπολέμου, όμως οι απαιτήσεις της ζωής γίνονται ολοένα και μεγαλύτερες, ενώ περιορίζονται τα διαθέσιμα μέσα.

Πώς αλλάζει η ροπή στο παράδοξο, γιατί πολιτικό παράδοξο είναι να προοδεύει ο κόσμος και να οπισθοδρομούν οι άνθρωποι, δεν μπορεί να απαντηθεί με σχήματα του τύπου «ο Ανδρουλάκης δεν κατάφερε να κερδίσει τον Κασσελάκη, άρα πώς θα κερδίσει τον Μητσοτάκη», ούτε με την αντιστροφή ότι «ο Κασσελάκης κέρδισε τον Ανδρουλάκη, συνεπώς θα κερδίσει και τον Μητσοτάκη».

Τουλάχιστον ας μην τους κακοφαίνεται που ο κόσμος το έριξε στο τάβλι αντί να παρακολουθεί λογιστικές αντιπαραθέσεις χωρίς νόημα. Είναι κι αυτό μια κάποια λύση σε περιόδους πολιτικής μοναξιάς.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/437583_hronia-politikis-monaxias

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.