Η γυναικοκτονία τιμωρείται αυστηρά (αλλού)

Η γυναικοκτονία τιμωρείται αυστηρά (αλλού)

  • |

Εως και 40 χρόνια. Τόσο θα μένουν στη φυλακή οι γυναικοκτόνοι. Στη Βραζιλία αυτό, όπου η Βουλή πριν από λίγες μέρες ψήφισε νομοσχέδιο για την αυστηροποίηση των ποινών για τους γυναικοκτόνους. Εκεί η δολοφονία γυναικών λόγω του φύλου τους θεωρείται πλέον ειδεχθές έγκλημα το οποίο επισύρει ανώτερη ποινή από την κλασική ανθρωποκτονία. Στο εξής θα τιμωρείται με κατώτερη ποινή κάθειρξης τα 20 και ανώτατη τα 40 έτη, αντί για 12-30 που ίσχυε μέχρι σήμερα, στο γενικό πλαίσιο του Ποινικού Κώδικα για τις ανθρωποκτονίες.

Κορίνα Βασιλοπούλου

«Η καθιέρωση της ειδικής ποινικής κατηγορίας για τις γυναικοκτονίες είναι ένα μέτρο που κρίνεται απαραίτητο όχι μόνο για να γίνει περισσότερο ορατή αυτή η ακραία μορφή βίας κατά της γυναίκας, αλλά και για να ενισχυθεί ο αγώνας κατά αυτού του βάρβαρου εγκλήματος και να ενοποιηθούν οι πληροφορίες σχετικά με τους θανάτους των γυναικών στη Βραζιλία», δήλωσε η βουλεύτρια Ζιζέλα Σιμόνα, εισηγήτρια του νομοσχεδίου.

Οι γυναικοκτονίες αποτελούν πραγματική μάστιγα για τη Βραζιλία. Μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο για τις Γυναικοκτονίες στη Βραζιλία, 905 γυναίκες δολοφονήθηκαν και άλλες 1.100 έπεσαν θύματα απόπειρας δολοφονίας. Παράλληλα, σύμφωνα με έκθεση της Unicef, μέσα στην τριετία 2021-2023 δολοφονήθηκαν 15.101 μικρά κορίτσια και έφηβες έως 19 ετών. Αυτά, ενώ η Βραζιλία είχε ήδη κάνει σημαντικά βήματα στην αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών με τη θέσπιση του «νόμου Μαρία Ντα Πένια» (στη μνήμη μιας δολοφονημένης ακτιβίστριας) επί κυβέρνησης Λούλα το 2006, που τότε θεωρήθηκε πρωτοποριακός για τα δεδομένα όχι μόνο της Βραζιλίας, αλλά ολόκληρης της Λατινικής Αμερικής, καθώς εκτός από το ποινικό κομμάτι έδινε βάση στην πρόληψη και στην ενημέρωση.

Σήμερα η αναγνώριση της γυναικοκτονίας και η αυστηροποίηση των ποινών για τους δράστες γίνονται ευνοϊκά δεκτές από τον νομικό κόσμο και τις γυναικείες οργανώσεις της Βραζιλίας, καθώς θεωρούν ότι θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά. Στην Ελλάδα, έχουμε ακόμα μέλλον. Ας ξεκινήσουμε πρώτα με την αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» και βλέπουμε για τα υπόλοιπα.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/446593_i-gynaikoktonia-timoreitai-aystira-alloy

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.