Τα καρτάκια

Τα καρτάκια

  • |

Στα 100 σημεία του «εθνικού σχεδίου δράσης για το δημογραφικό», το οποίο ενέκρινε προχθές το υπουργικό συμβούλιο, ο άξονας των μέτρων «για τη διαχείριση της μακροζωίας» περιέχει τα 7 «θαύματα»: Θεσμοθέτηση γηριατρικής, προληπτική ιατρική, αναβάθμιση ΚΑΠΗ, επέκταση «Βοήθειας στο σπίτι», φροντιστές της γειτονιάς κ.λπ., κ.λπ., κ.λπ.. Κι όλα αυτά μοιάζουν με θαύματα, γιατί η αλήθεια όσων γερόντων έχουν ή είχαν την ατυχία να μη φεύγουν ήσυχα μέσα στον ύπνο τους, δεν βρίσκεται στα κουτάκια της ηλεκτρονικής παρουσίασης power point από την αρμόδια υπουργό, αλλά σε κάτι φτηνά καρτάκια που βρίσκονται παντού στις δημόσιες κλινικές.
Εγχρωμα, για να πέφτει το μάτι εύκολα πάνω τους. Στα ασανσέρ, στις εσοχές των παραθύρων, σε πόρτες, στα κομοδίνα ασθενών που βρίσκονται σε κατάσταση ακινησίας.

Χριστίνα Κοψίνη

«Προτιμήστε Ελληνίδες αποκλειστικές με εμβόλιο Covid». Γραμμένο με έντονα γράμματα στην πρώτη σειρά κι ας υπονοούν προσωπικό κυρίως από άλλες χώρες. «Από τις 6 μ.μ. μέχρι τις 6.00 π.μ. 12 ευρώ. Μπάνιο, ξύρισμα. Σάββατο, Κυριακή, αργίες. Μπάνιο 30 ευρώ. Αλλαγή καθετήρα Levin» στη δεύτερη σειρά. Και από κάτω, ένα όνομα ελληνικό και δύο νούμερα 6943…»

Ομως, μόνο οι ξένες εργάζονται 12 ώρες με τόσα λίγα χρήματα σε τόσο σκληρή δουλειά.

Απίθανο πόσα πολλά χωρούν σε ένα τόσο δα μικρό καρτάκι: Ενα 12ωρο αϋπνίας και εγρήγορσης πάνω από το προσκεφάλι ασθενών. Σώματα κουρασμένα – σχεδόν όλες οι αποκλειστικές νοσοκόμες έχουν πρησμένα πόδια. Οσμές και χειρονομίες από ανθρώπους που στα τελευταία δεν νογούν τι κάνουν και τι λένε. Κι αυτός ο θόρυβος από τα πήγαινε-έλα των νοσοκόμων, τα βογγητά του διπλανού, οι λυγμοί από το διπλανό δωμάτιο… Ποιος ξέρει ποια ή ποιος έφυγε σήμερα. Και τι νόημα έχει; Aλλωστε μετά τη δεύτερη, την εκατοστή μέρα σε αυτήν τη δουλειά δεν έχει νόημα να ρωτάς. Συνηθίζεις.

Κι αν η σύνταξη δεν επαρκεί για την αποκλειστική; Αν το παιδί δεν μπορεί να πληρώσει για να φροντίσει τον γονιό ή τον φίλο που νoσηλεύεται στο δημόσιο νοσοκομείο; Τότε, τα καρτάκια -που αν είχαν στόμα και μιλιά θα εξηγούσαν τι σημαίνει φροντίδα ηλικιωμένων- θα συνεχίζουν να είναι εκεί για να θυμίζουν ότι στην Ελλάδα οι γέροντες ζουν τα στερνά τους με την καλοσύνη των ξένων. Oλα τα άλλα είναι απλώς ένα power point.

https://www.efsyn.gr/stiles/ano-kato/448570_ta-kartakia

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.