Ο Ιερώνυμος ζητά δημοψήφισμα για το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας

Ο Ιερώνυμος ζητά δημοψήφισμα για το διαχωρισμό κράτους – εκκλησίας

  • |

Εισήγηση στην Ιερά Σύνοδο

Ο αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, κατά την εισήγησή του στην Ιερά Σύνοδο, τάχθηκε κατά του διαχωρισμού Κράτους – Εκκλησίας, τονίζοντας ωστόσο πως αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση να το επιβάλει μονομερώς τότε «ο ευλαβής ελληνικός λαός θα δώσει οριστική απάντηση».

Όπως είπε επιδιώκεται ο χωρισμός της Εκκλησίας από τον λαό της, ενώ παράλληλα προκάλεσε την Πολιτεία να επιχειρήσει διαχωρισμό «αν έχει τη συγκατάθεση αυτού του λαού».

«Η Εκκλησία, η οποία οφείλει να ορίζει τις σχέσεις της προς την Πολιτεία με όρους κοινωνίας και όχι με όρους ιδεολογίας, δεν γνωρίζει τον όρο “χωρισμός” στην πνευματική της αποστολή, αφού δεν μπορεί να τον εφαρμόσει στην κοινωνία, έστω και αν επιβληθεί μονομερώς από την Πολιτεία με ιδεολογικούς όρους, γι αυτό την οριστική απάντηση στο ζήτημα αυτό τη δίνει πάντοτε, ‘’θάττον η βράδιον’’ ο ίδιος ο ευλαβής ελληνικός λαός», τόνισε και συνέχισε:

«Η Εκκλησία κατά την άποψή μου δεν πρέπει να ζητήσει ποτέ τον χωρισμό από το λαό της, γιατί αυτό επιδιώκεται. Εκεί αποβλέπει το εγχείρημα. Η Εκκλησία υπήρξε, είναι και θα υπάρχει μάνα αυτού του λαού με ό,τι αυτό σημαίνει. Η Πολιτεία, αν το θελήσει και έχει την συγκατάθεση αυτού του λαού, ας το επιχειρήσει τηρώντας βεβαίως τις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει απέναντι της Εκκλησίας και τις σχετικές συμβάσεις», είπε χαρακτηριστικά.

Κατά τον Αρχιεπίσκοπο, «η Πολιτεία ούτε θέλει, αλλά ούτε μπορεί πράγματι να χωρισθεί από την Εκκλησία με όρους κοινωνίας, όπως δεν μπορεί να χωρισθεί από οποιαδήποτε ‘’γνωστή θρησκεία’’». «Προφανώς», πρόσθεσε, «μπορεί η Πολιτεία να επιβάλλει με ιδεολογικά κριτήρια τον χωρισμό της Εκκλησίας από τις θεσμικές λειτουργίες του Κράτους, αλλά δεν μπορεί να επιβάλει και τον χωρισμό της Εκκλησίας από την Κοινωνία».

Όπως σημείωσε, η εντυπωσιακή ιστορική αντοχή της πνευματικής σχέσης της Εκκλησίας με τον λαό παραμένει αλώβητη ή και ενισχύεται από τις ιδεολογικές προκλήσεις.
Εξάλλου, με κριτική διάθεση απέναντι στις τοποθετήσεις που γίνονται το τελευταίο διάστημα για τα ζητήματα της επικαιρότητας ο κ. Ιερώνυμος είπε ότι «ο δημόσιος λόγος έχει βομβαρδιστεί με ανεξήγητη φλυαρία, με ατεκμηρίωτη πολυλογία, με λόγια, λόγια, λόγια».

tvxs.gr

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος