Έτοιμος για ανασχηματισμό ο Τσίπρας στα τέλη Οκτωβρίου

Έτοιμος για ανασχηματισμό ο Τσίπρας στα τέλη Οκτωβρίου

  • |

Ηλίας Παναγιωτίδης

Αποφασισμένος να προχωρήσει στον ανασχηματισμό της κυβέρνησης εμφανίζεται το τελευταίο διάστημα ο Αλέξης Τσίπρας. Ωστόσο, θολό παραμένει το τοπίο για τον χρόνο που θα επιλέξει ο πρωθυπουργός, αλλά και για το εύρος των αλλαγών.

Σύμφωνα με τα Νέα, η επιλογή που προκρίνεται μέχρι στιγμής θέλει τον Αλέξη Τσίπρα να αποφασίζει τον ανασχηματισμό με το πέρας της δεύτερης αξιολόγησης.

Ωστόσο, άλλες πληροφορίες εμφανίζουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει την πιθανότητα να αναδομήσει την κυβέρνησή του αμέσως μετά το Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ και για την ακρίβεια στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή μία ακριβώς ημέρα πριν από την έναρξη της νέας διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο πρωθυπουργός ζυγίζει τα υπέρ και τα κατά των δύο επιλογών που έχει μπροστά του και δεν αποκλείεται να πάρει τις οριστικές του αποφάσεις ακόμη και τις ημέρες του 2ου Τακτικού Συνεδρίου, ανάλογα με το σκηνικό που θα έχει διαμορφωθεί στο εσωκομματικό τοπίο.

Πάντως, η προοπτική τού να προχωρήσει σε κυβερνητικό ανασχηματισμό όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση φαίνεται σήμερα η πιο πιθανή και σαφώς η πιο ασφαλής. Η κυβέρνηση θα έχει κλείσει έναν σημαντικό πολιτικό κύκλο αφού θα έχει διεξέλθει τον σκόπελο με τα εργασιακά και ενδεχομένως θα έχει ήδη εξασφαλίσει τον προσδιορισμό των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος από τον ESM. Το καλό σενάριο θέλει, εξάλλου, πριν από την εκπνοή του 2016 να εξειδικεύονται και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την απομείωση του χρέους, όπως αξιώνει το Μαξίμου επικαλούμενο την απόφαση του Eurogroup στις 24 Μαΐου.

Επομένως ο Αλέξης Τσίπρας θα έχει τη δυνατότητα με λυμένα χέρια να προχωρήσει σε σαρωτικές αλλαγές στα υπουργεία αποδεσμεύοντας ή μετακινώντας υπουργούς που τώρα έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σ’ αυτήν την περίπτωση θα μπορεί να ορίσει αντικαταστάτη του Γιώργου Κατρούγκαλου στο υπουργείο Εργασίας, κάτι που φαίνεται πως και ο ίδιος επιθυμεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ολοκληρώσει «επιτυχώς» τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά. Μάλιστα φέρεται να έχει εξομολογηθεί στους συνομιλητές του πως «θέλω να αποχωρήσω από το υπουργείο όρθιος», επομένως σε καμία περίπτωση πριν από το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης.

Εκτός υπουργείων Τόσκας, Τσακαλώτος, Κουρουμπλής

Ο Αλέξης Τσίπρας σβήνει-γράφει ονόματα και εναλλακτικές, ενώ το κυβερνητικό προσωπικό μαδάει τη μαργαρίτα για το timing.

Εάν υπάρξει εμπλοκή, τότε – όπως σημειώνουν – στο κυβερνητικό σχήμα θα κυριαρχήσει η σφραγίδα της «μάχης» που θα δοθεί με τους εταίρους, καθώς «χωρίς ολοκλήρωση αξιολόγησης και κάποιας πειστικής απόφασης για το χρέος, δεν θα υπάρχει οδικός χάρτης να περπατήσουμε».

Οπως και νάχει, στο «γράψει-σβήσε» του νέου υπουργικού συμβουλίου ο κ. Τσίπρας δεν θα καταφέρει να αποφύγει τα σλάλομ που του επιβάλλουν οι ενδοκυβερνητικές και οι εσωκομματικές ισορροπίες.

Ουκ ολίγα τα παραδείγματα:

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος ηγείται ατύπως της δυναμικής «ομάδας των 53» στο κόμμα, θα ήθελε μετακίνηση σε άλλο υπουργείο (με το ΥΠΟΙΚ να «περνάει» στον Γιώργο Χουλιαράκη) εάν τερματίσει επιτυχώς τον πολύμηνο διαπραγματευτικό μαραθώνιο.

Οι… φήμες τον θέλουν να ενδιαφέρεται για το Εξωτερικών, αλλά αυτό θα σημάνει την μετακίνηση του Νίκου Κοτζιά ο οποίος, ως επικεφαλής της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» που συνεργάζεται με τον ΣΥΡΙΖΑ, έχει «λόγο».

Δεν θεωρείται τυχαίο το ότι, μόλις χθες, ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από την κίνηση 14 στελέχη της με το επιχείρημα ότι (η κίνηση) δεν ασκεί επιρροή στην κυβέρνηση και την παρακολουθεί απλώς να ασκεί μνημονιακή πολιτική.

Στην ίδια κίνηση ανήκει και ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας: παρά την «πολιτική ευθύνη» που ανέλαβε για την ρήψη χημικών στους συνταξιούχους, ο κ. Τσίπρας τον εμπιστεύεται για τον τρόπο που διαχειρίσθηκε τα γνωστά επεισόδια στους προσφυγικούς καταυλισμούς και στην Ειδομένη, αλλά και για την επιχείρηση εναντίον των εμπόρων ναρκωτικών στα Εξάρχεια.

Ο ίδιος ο κ. Τόσκας, πάντως, δηλώνει έτοιμος για αποχώρηση, στέλνοντας τα ανάλογα μηνύματα στον οικοδεσπότη του Μαξίμου.

Η επίθεση που δέχθηκε ο Νίκος Φίλης από τους «σκληρούς της Ιεραρχίας» τον έκανε… άτρωτο, καθώς το κόμμα μπήκε ασπίδα για να μην μετακινηθεί από το υπουργείο Παιδείας.

Πέραν τούτου, ο ίδιος ο κ. Τσίπρας του έδωσε «άριστα δέκα» για την έναρξη της σχολικής χρονιάς χωρίς προβλήματα και κενά στα σχολεία, ωστόσο δεν θα ήθελε αναζωπύρωση της «ιερής» κόντρας.

Σε μόνο μία περίπτωση θα περνούσε (σχετικά…) ομαλά η μετακίνηση του κ. Φίλη: εάν στη θέση του πήγαινε ο Πάνος Καμμένος, ο οποίος τυγχάνει της πλήρους αποδοχής της Εκκλησίας.

Αυτή τη στιγμή πάντως κανείς δεν ποντάρει στο ενδεχόμενο να δεχτεί ο κυβερνητικός εταίρος να αφήσει το Πεντάγωνο.

Η τοποθέτηση άλλου υπουργού στο Εσωτερικών θα σημάνει και την απομάκρυνση του Παναγιώτη Κουρουπλή, εκτός και αν αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην κοινοβουλευτική διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Για τον Νίκο Παππά οι πληροφορίες επιμένουν ότι ενδιαφέρεται για το πλέον εμβληματικό υπουργείο, το Ανάπτυξης, με τον Γιώργο Σταθάκη να διατηρεί το χαρτοφυλάκιο του Οικονομίας.

Προϋπόθεση για την μετακίνηση του κ. Παππά είναι η επιτυχής ολοκλήρωση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, καθώς η απόφαση του ΣτΕ για τον νόμο που φέρει το όνομά του παραμένει σε εκκρεμότητα.