“Η τροφή και το νερό στους πολίτες”! 3η Διεθνής Διάσκεψη Συνεταιρισμών, Κεμπέκ

“Η τροφή και το νερό στους πολίτες”! 3η Διεθνής Διάσκεψη Συνεταιρισμών, Κεμπέκ

  • |

Κοινωνική Οικονομία: Ελληνες στην 3η Διεθνή Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών, Κεμπέκ  Καναδάς.  Ανταπόκριση Κώστας Νικολάου

Η 3η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής των Συνεταιρισμών, που διοργανώθηκε 11-13 Οκτωβρίου 2016 στο Κεμπέκ του Καναδά, ήταν η κορυφαία παγκόσμια συνεταιριστική εκδήλωση, αποτελώντας ένα μοναδικό χώρο για προβληματισμό, συζήτηση, συνεργασία και κατάρτιση στα τρέχοντα και μελλοντικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα.

Οι διοργανωτές της Διάσκεψης προσκάλεσαν και φρόντισαν να υπάρξει εισήγηση από την Ελλάδα, προκειμένου να αναδειχτεί η επίδραση της κοινωνικής και οικονομικής κρίσης στο συνεταιριστικό κίνημα και τη συνεργατική οικονομία, αλλά και αντίστροφα να δοθεί η ευκαιρία να παρουσιαστεί σε διεθνές επίπεδο το αναδυόμενο ελληνικό κίνημα των πολιτών να περάσουν τα κοινά αγαθά στα δικά τους χέρια και να ανοίξουν νέοι δρόμοι διεθνούς αλληλεγγύης.

Ετσι, θα παρουσιαστούν συνεργατικά παραδείγματα σε τομείς των κοινών αγαθών, όπως ο Κοινωνικός Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Θεσσαλονίκης «Βίος Coop» για τον τομέα της τροφής, η Κίνηση 136 για τη συνεργατική διαχείριση του νερού, το συνεργατικό εγχείρημα της ΒΙΟΜΕ στον τομέα της αυτοδιαχείρισης της παραγωγής από τους εργαζόμενους, το Λαϊκό Πανεπιστήμιο Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας για τον τομέα της πλατιάς διάδοσης των ιδεών και των καλών πρακτικών του συνεργατισμού.

“…. ο πλούτος στις ΗΠΑ διπλασιάσθηκε τα τελευταία χρόνια, ενώ το μέσο εισόδημα παρέμεινε στάσιμο …. ο μέσος αμερικανός πολίτης ζει περίπου με τα μισά λεφτά σε σχέση με λίγα χρόνια πριν….. οι φτωχοί με ακόμα λιγότερα….”.

Από την ομιλία του Robert Reich (καθηγητής στο University of California, Berkeley, USA) στη δεύτερη μέρα της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών (από το Κεμπέκ του Καναδά).

“ …..Μεταξύ των κοινών αγαθών, που επιχειρείται η ιδιωτικοποίησή τους, κυρίαρχη θέση έχουν η τροφή και το νερό, διότι όποιος τα ελέγχει, ελέγχει τις ζωές των ανθρώπων και τους ίδιους τους ανθρώπους……

Το κοινωνικό αφήγημα του Κοινωνικού Καταναλωτικού Συνεταιρισμού Θεσσαλονίκης «Βίος Coop», που συνοψίζεται στο σύνθημα: «Παίρνουμε την τροφή στα χέρια μας», καθόρισε και την οικονομική του αποτελεσματικότητα……

Η αλληλεγγύη του κινήματος νερού των πολιτών της Θεσσαλονίκης και του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος και των ηθικών συνεργατικών τραπεζών, μπορεί να διαμορφώσει τους όρους για να πάρουν οι πολίτες της Θεσσαλονίκης το νερό στα χέρια τους με μη-κερδοσκοπικούς συνεταιρισμούς (Κίνηση 136), για πρώτη φορά σε μια μεγάλη ευρωπαϊκή πόλη.

Έτσι θα αναδειχθεί ότι πέρα από τις πολυεθνικές, υπάρχει ένας άλλος κόσμος συνεργατισμού και διεθνούς αλληλεγγύης, που έχει τη δύναμη να δρα…..”


Ρίξαμε το σπόρο στη δεύτερη μέρα της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών (στο Κεμπέκ του Καναδά) σε πολυπληθές διεθνές ακροατήριο, που το καλοδέχτηκε και ……. έπεται συνέχεια…..

“Ο καπιταλισμός δεν είναι πλέον βιώσιμο σύστημα…..η οικονομική και δομική κρίση οδηγεί και σε περιβαλλοντική καταστροφή, στην κλιματική αλλαγή…..δεν υπάρχει πολύς χρόνος…..1 δισ. πολίτες στους συνεταιρισμούς μπορούν να φέρουν την εναλλακτική, αλλά χρειάζεται να δράσουν γρήγορα….τώρα….”.

Από την ομιλία του Jeremy Rifkin (οικονομολόγος και συγγραφέας) στην πρώτη μέρα της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών
(από το Κεμπέκ του Καναδά).Είμαστε 1 δισεκατομμύριο μέλη σε πάνω από 2,5 εκατομμύρια συνεταιρισμούς και δημιουργήσαμε πάνω από 250 εκατομμύρια σταθερές και ποιοτικές θέσεις εργασίας στον πλανήτη.

Έχουμε τη δύναμη να δράσουμε και να αλλάξουμε τον κόσμο των ανισοτήτων, με συνεργασία, αλληλεγγύη, ισότητα. Από τις ομιλίες της Monique Leroux (πρόεδρος της Διεθνούς Συνεταιριστικής Συμμαχίας – ICA) και του Guy Cormier (κίνημα DesJardins, Canada) στην έναρξη της 3ης Διεθνούς Διάσκεψης Κορυφής των Συνεταιρισμών (τώρα από το Κεμπέκ του Καναδά).

“Οι ανισότητες στον κόσμο είναι επιλογή…”, από την εναρκτήρια ομιλία του Joseph Stiglitz, νομπελίστα καθηγητή οικονομολόγου.


Στη Θεματική ενότητα: Συνεταιρισμοί, κοινά και συνεργατική οικονομία, στο 1ο πάνελ:

Agnès Mathis, Director, Cooperatives Europe, Belgium

Nicole Alix, President, La Coop des Communs, France

Kostas Nikolaou, Adjunct Professor and Advisor, Hellenic Open University, Greece

Nathan Schneider, Scholar in Residence, Media Studies, University of Colorado Boulder, USA

David Rodgers, Member of the Principles Committee ICA
και στο 2ο πάνελ:

Trebor Scholz, Writer and Associate Professor for Culture & Media, The New School in New York, USA

Alexandre Bigot-Verdier, Connector, OuiShare, Canada

Stéphanie Savel, President and Chief Executive Officer, WiSEED, France

John Restakis, Consultant for co-op development projects, Community Evolution Foundation, Canada

Jean-Louis Bancel, President COOP FR

enallaktikos.gr