Στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup: Φέρνουν τέταρτο μνημόνιο – φυλακή έως το 2080

Στις 5 Δεκεμβρίου στο Eurogroup: Φέρνουν τέταρτο μνημόνιο – φυλακή έως το 2080

  • |

Είμαστε από τους πρώτους, αν όχι οι πρώτοι, που γράψαμε από αυτό εδώ το σάιτ εδώ και αρκετούς μήνες ότι έρχεται τέταρτο μνημόνιο.

Αιτιολογώντας τον ερχομό του τέταρτου μνημονίου, γράψαμε ότι έρχεται γιατί οι αριθμοί, οι στόχοι και όλα όσα υπέγραψαν ο Αλέξης Τσίπρας και η «παρέα» του, δεν βγαίνουν. Δεν βγαίνουν ούτε όσα υπέγραψαν, ούτε όσα «έταξαν» και ούτε έρχεται ανάπτυξη, που λένε συνεχώς, θυμίζοντας τις εποχές Σαμαρά-Βενιζέλου που οι ίδιοι οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έκραζαν…

Τώρα, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το τέταρτο μνημόνιο επικυρώνεται, ήδη γράφτηκαν οι κατευθυντήριες γραμμές – νέα μέτρα στις Βρυξέλλες και σε αυτό το μοτίβο κινείται η κυβέρνηση.

Για τον λόγο αυτό έγινε και ανασχηματισμός, για να φύγουν όσοι θα έφερναν σθεναρή αντίσταση.

Αν οι σημερινοί «φωστήρες» των οικονομικών και της πολιτικής των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, έφεραν το τρίτο μνημόνιο με… πόνο ψυχής, θα πρέπει τώρα να βρουν άλλη «ατάκα» όταν θα υπογράφουν ενώπιον του ελληνικού λαού, το τέταρτο μνημόνιο.

Οπότε, σε λίγο καιρό, ο νόμος Κατρούγκαλου για τις περικοπές συντάξεων, επικουρικών και ΕΚΑΣ, οι αμέτρητοι νόμοι για αυξήσεις φόρων σε όλα, θα μας φαίνονται… παιχνιδάκι.

Σύμφωνα λοιπόν με τις πληροφορίες μας, που έρχονται από τα κέντρα αποφάσεων των Βρυξελλών, την 5η Δεκεμβρίου, στο Eurogoup όπου θα συζητηθεί και πιθανότατα θα ολοκληρωθεί η β’ αξιολόγηση για τη χώρα μας, θα αρχίσουν να μπαίνουν οι υπογραφές για ένα τέταρτο μνημόνιο.

Τι θα αναφέρεται στο τέταρτο μνημόνιο;

Θα προβλέπει τα εξής:

  • Αναδιάρθρωση μόνο των χρημάτων που πήραμε από ευρωπαϊκές χώρες
  • Μείωση δημόσιου χρέους κατά 80-90 δισεκ. ευρώ
  • Νέα χρηματοδότηση με συμμετοχή και του ΔΝΤ
  • Επιμήκυνση αποπληρωμής χρέους έως το 2080!
  • Περίοδος χάριτος για αποπληρωμή χρέους έως το 2030 ή 2035!
  • Νέα μέτρα για να βγαίνει πλεόνασμα κάθε έτος, τουλάχιστον 1,5 %
  • Ετήσια αποπληρωμή χρέους, μέχρι το 15% του εγχώριου ΑΕΠ

Μπορεί να ακούγεται «κάπως» η συμφωνία, για κάποιους καλή, για κάποιος κακή, αλλά στην ουσία είναι νέο μνημόνιο – φυλακή. Δεν είναι για έναν πολύ απλό λόγο: δεσμεύεται η Ελλάδα, δεσμεύονται όλες οι γενιές μέχρι και το 2080. Δηλαδή, μέχρι τότε θα έχουμε τους Ευρωπαίους πάνω από το κεφάλι μας, θα μας χτυπάνε αυτοί το ντέφι και θα πρέπει οι εκάστοτε κυβερνήσεις να «χορεύουν».

Οι παραπάνω προτάσεις προέρχονται από το ίδιο το ΔΝΤ, το οποίο μάλιστα έκανε μία μικρή παρουσίαση σε στενό κύκλο, η οποία αντιμετωπίστηκε με «καλό» μάτι από τους Ευρωπαίους.

Όσον αφορά τα νέα μέτρα που θα έρθουν, καλύτερα να μην τα περιμένουμε…

Αυτό που έρχεται δεν θα είναι ένα απλό μνημόνιο. Είναι μνημόνιο – οδοστρωτήρας…

Ηλίας Παναγιωτίδης

Εκτρωφείο Λαγων Καρφής Ευαγγελος