«Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα»!

«Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα»!

  • |

Με τα συστημικά ΜΜΕ να «ζυμώνουν», ως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις, «κλίμα» αποτροπής της κοινωνίας από κάθε διάθεση να κατέβει στο κέντρο της Αθήνας και να διαδηλώσει ενάντια στην επίσκεψη του Αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, η πρωτεύουσα ετοιμάζεται – με διαφορετικούς τρόπους – για την «υποδοχή».

Ο τρόπος του κράτους είναι ο γνωστός: Μετατροπή της πόλης σε «φρούριο» και απόλυτο συντονισμό της λειτουργίας της με τους κατασταλτικούς σχεδιασμούς, τόσο των εγχώριων όσο και των αμερικανικών, πρακτόρικων μηχανισμών. Τουλάχιστον 5.000 αστυνομικοί πρόκειται να συμμετάσχουν σε αυτή τη διαδιασία, ενώ, όπως με «δέος» αναπαράγουν τα στοχευμένα ρεπορτάζ, θα «συνδράμουν» και 500 Αμερικανοί πράκτορες, αλλά και ελεύθεροι σκοπευτές.

Είναι προφανές ότι η οδική μετακίνηση στην πόλη θα αποτελεί σύντομο ανέκδοτο, ενώ, οι εργαζόμενοι σε Μετρό, ΗΣΑΠ και Τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας αύριο Τρίτη από την έναρξη της βάρδιας έως τις 10 το πρωί.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το skai.gr, για την ομιλία του αμερικανού προέδρου προκρίθηκε τελικά το Μουσείο της Ακρόπολης αντί για την Πνύκα, ενώ θα μιλήσει και στο «Κέντρο Πολιτισμού» του Ιδρύματος Νιάρχου.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b12

Ο δικός μας τρόπος είναι εντελώς διαφορετικός: Εργατικά σωματεία, αγωνιστικές συλλογικότητες και πρωτοβουλίες καλούν σε μαζική διαδήλωση. Σε ανακοίνωσή τους που εξέδωσαν για τη σύσκεψη – συνέλευση αγώνα που πραγματοποιήθηκε στις 31 Οκτώβρη, μετά από κάλεσμα της Πρωτοβουλίας Πρωτοβάθμιων Σωματείων Αττικής, για το θέμα της επίσκεψης Ομπάμα αναφέρουν:

«Σε μία κίνηση πρόκληση για τον ελληνικό λαό, ο αμερικανός πρόεδρος Ομπάμα, πραγματοποιεί στις 15-16 Νοέμβρη επίσκεψη στη χώρα μας, με προφανή στόχο να ενισχύσει την παρουσία και τα συμφέροντα του αμερικανικού κεφαλαίου στην ευρύτερη περιοχή αλλά και το ρόλο του ΔΝΤ στις συζητήσεις για την εφαρμογή του τρίτου μνημονίου. Η επίσκεψη συμπίπτει χρονικά με τον τριήμερο εορτασμό της εξέγερσης του πολυτεχνείου κατά της χούντας, η οποία είχε την πρόδηλη στήριξη της αμερικανικού κράτους και για την οποία μάλιστα ζητήθηκε και… συγγνώμη (!) από το δολοφόνο του γιουγκοσλαβικού λαού και πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, όταν επισκέφτηκε και εκείνος τη χώρα το 1999.

»Η απάντηση στην πρόκληση μπορεί και πρέπει να δοθεί από το εργατικό, λαϊκό και νεολαιίστικο κίνημα: Η εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του στη Μέση Ανατολή σκοτώνει καθημερινά και γεννά καραβάνια δυστυχισμένων! Ο Ομπάμα είναι ανεπιθύμητος!.

»Τα σωματεία και οι συλλογικότητες στην ίδια ανακοίνωση-απόφασή τους καλούν: Διαδηλώνουμε κατά του Ομπάμα την ημέρα της επίσκεψής του με τα μπλοκ των εργατικών σωματείων. Όχι στις πολεμικές επεμβάσεις και τον ιμπεριαλισμό ΗΠΑ-ΝΑΤΟ-ΕΕ. Καμία συμφωνία. Όχι στην πρόκληση της επίσκεψης, μάλιστα μέσα στον 3-ημερο εορτασμό της εξέγερσης του Νοέμβρη.

»Καλούμε στις 15 Νοέμβρη, στις 5.00 μ.μ. στο Πολυτεχνείο και πορεία στην πρεσβεία ΗΠΑ».

Με το σύνθημα «Ανεπιθύμητος ο Ομπάμα στην Ελλάδα – Καμία εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και πολέμους», φορείς του λαϊκού κινήματος καλούν στη συγκέντρωση που διοργανώνουν τη μέρα άφιξης του προέδρου των ΗΠΑ, Τρίτη 15 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στην Ομόνοια.

Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη στην οποία συμμετείχαν η ΕΕΔΥΕ, εργατικά συνδικάτα, σύλλογοι αυτοαπασχολούμενων, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς.

«Η επίσκεψη του απερχόμενου Προέδρου των ΗΠΑ μυρίζει αίμα» τονίζει το ΠΑΜΕ το οποίο καλεί σε μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση.

Κάλεσμα στους επαγγελματίες, βιοτέχνες, έμπορους, συνταξιούχους, τα σωματεία τους να δώσουν το δυναμικό «παρών» στην κινητοποίηση απευθύνει και η ΠΑΣΕΒΕ.

Επιπλέον σε μαζική συμμετοχή καλούν: Η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Φάρμακο, η Ομοσπονδία Τύπου – Χάρτου, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής, το Εργατικό Κέντρο Πειραιά, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας.

Συλλαλητήριο την ίδια μέρα, στις 6:30 μ.μ. στην Πλατεία Γεωργίου στην Πάτρα, αποφάσισαν σε σύσκεψή τους φορείς του λαϊκού κινήματος και η Επιτροπή Ειρήνης Αχαΐας.

Στο κάλεσμα μεταξύ άλλων σημειώνεται:

«Οχι στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους

Να κλείσουν οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και τα στρατηγεία

Έξω το ΝΑΤΟ απ’ το Αιγαίο

Να γυρίσουν πίσω οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις από αποστολές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ» καθώς και να εκφράσει αγωνιστικά ο λαός τη διεθνιστική του αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και τους μετανάστες, «υψώνοντας τείχος στο ρατσισμό και την ξενοφοβία(…)».

Τα «ομολογημένα» και τα «ανομολόγητα»…

Για τον Ομπάμα, ο οποίος αναχωρεί σήμερα από την Ουάσινγκτον (με πρώτο σταθμό την Ελλάδα και επόμενο τη Γερμανία), θα είναι το τελευταίο ταξίδι στην Ευρώπη με την ιδιότητα του προέδρου. Οι αμερικανικές «δεξαμενές σκέψης» διαχέουν ότι ο «σκοπός» του ταξιδιού είναι «παράδοξος», με την έννοια ότι πλέον ο Ομπάμα «θέλει» να «ηρεμήσει» την διεθνή κοινότητα από το «σοκ» της εκλογής Τράμπ, ενώ, προεκλογικά, είχε περάσει τον τότε υποψήφιο Ρεπουμπλικανό… «γεννεές δεκατέσσερις».

«Ο στόχος του ταξιδιού είναι να καθησυχάσει όλο τον κόσμο εξηγώντας ότι οι ΗΠΑ διένυσαν μια δύσκολη προεκλογική περίοδο αλλά αυτό τελείωσε. Εκτός κι αν έχουμε πολύ απλά ένα διαφορετικό σενάριο», δηλώνει η Χίδερ Κόνλεϊ, του Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών. «Ανησυχούν πολύ καθώς οι ίδιες εθνικιστικές και λαϊκιστικές δυνάμεις, είτε όσον αφορά τη μετανάστευση, είτε το ελεύθερο εμπόριο, έχουν πολύ ισχυρή πολιτική».

Ο ίδιος ο Ομπάμα, σε αποκλειστική συνέντευξή του στην «Καθημερινή της Κυριακής», αναφέρει, μεταξύ άλλων, ότι οι ΗΠΑ συνεχίζουν να δίνουν «τεράστια σημασία στη συμμαχία με την Ελλάδα» και πως η Ουάσιγκτον είναι στενός εταίρος «στην πάταξη της τρομοκρατίας προκειμένου να ανακόψουμε τη ροή ξένων τρομοκρατών και να αποτρέψουμε τρομοκρατικές επιθέσεις».

Ιδιαίτερα προβάλεται και το ζήτημα του χρέους, με τον Αμερικανό πρόεδρο να «διαβεβαιώνει» ότι «θα συνεχίσω να προτρέπω τους πιστωτές της Ελλάδας να κάνουν τα βήματα που είναι απαραίτητα ώστε να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα είναι σε θέση να επιστρέψει σε υγιή οικονομική ανάπτυξη, περιλαμβανομένης και της παροχής ουσιαστικής ελάφρυνσης του χρέους».

Φυσικά, χωρίς να σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και οι παραπάνω πτυχές της επίσκεψης, αυτή η λίγο – πολύ «ελαφρότητα» με την οποία προβάλλεται αυτή – «τεκμηριωμένη» από το γεγονός ότι ο Ομπάμα είναι πλέον απερχόμενος πρόεδρος – δεν έχει σχέση με την πραγματικότητα. Στοιχειώδης μνήμη των τελευταίων χρόνων αρκεί για να καταστεί σαφές πως οι βασικοί στρατηγικοί στόχοι της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής (έλεγχος ενεργειακών δρόμων, επέκταση και εδραίωση της επιρροής στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, ειδικά μετά την σχετικά πρόσφατη, ενεργητική και «θερμή» παρέμβαση της Ρωσίας στην περιοχή, αλλά και μεταφορά μεγάλου μέρους του κόστους του ΝΑΤΟ στους Ευρωπαιους) παραμένουν ανέγγιχτοι από τις εναλλαγές προέδρων στο «οβάλ γραφείο».

Αλλωστε, ας μην ξεχνάμε, ότι η κλιμάκωση της επέκτασης του ΝΑΤΟ στην ανατολικη Ευρώπη και μέσω της στήριξης του αντιδραστικού καθεστώτος του Κιέβου, το μακελειό στην Υεμένη και την Συρία – για να αναφέρουμε μερικά μόνο παραδείγματα – επί προεδρίας του «φιλειρηνιστή» Ομπάμα έγιναν.

%ce%bf%ce%bc%cf%80%ce%b1%ce%bc%ce%b13

Πάντως, ο Τραμπ φαίνεται ότι έχει ήδη επιλέξει πολύ συγκεκριμένα ποιες από τις προεκλογικές του εξαγγελίες πρόκειτται να «τρέξει» και ποιες θα προσπεράσει. Εν μέσω των συνεχιζόμενων διαδηλώσεων εναντίον του σε πολλές πόλεις των ΗΠΑ, ο νεοεκλεγής πρόεδρος ξεκαθάρισε, μιλώντας στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CBS, ότι θα προχωρήσει στην απέλαση έως και τριών εκατομμυρίων μεταναστών: «Αυτό θα κάνουμε, θα πάρουμε εκείνους που είναι εγκληματίες και που είναι καταχωρημένοι στα ποινικά μητρώα, τα μέλη των συμμοριών, τους διακινητές ναρκωτικών ουσιών (…), αναμφίβολα πρόκειται για έναν αριθμό 2 εκατομμυρίων, ενδεχομένως 3 εκατομμυρίων ανθρώπων, θα τους διώξουμε από την χώρα ή θα τους βάλουμε στην φυλακή. Κυρίως θα τους διώξουμε από τη χώρα μας, βρίσκονται εδώ παράνομα».

Επίσης, επανέλαβε τα σχέδιά του περί ανέγερσης τείχους στα σύνορα με το Μεξικό, για τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών. Μάλιστα, ο γνωστός μεγιστάνας των ακινήτων, σχολίασε το τείχος με ειρωνική διάθεση: «Είμαι πολύ καλός σε αυτό που ονομάζουμε «κατασκευές»»…

Αντίθετα, στους Κινέζους, τους οποίους διάφορες αναλύσεις «θέλουν» ως τον «νούμερο ένα εχθρό» της νέας αμερικανικής ηγεσίας η οποία υποτίθεται ότι θα είναι «φιλορωσική», ο Τραμπ έσπευσε να εκφράσει τον «σεβασμό» του.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ Τραμπ και Κινέζου προέδρου, Σι Τζινπίνγκ συζητήθηκαν θέματα διμερών σχέσεων και – σύμφωνα με ανακοίνωση του γραφείου του Τραμπ – οι δύο εξέφρασαν τον «αμοιβαίο σεβασμό» τους.

Στη διάρκεια του τηλεφωνήματος, ο Τραμπ διαβεβαίωσε στον Κινέζο πρόεδρο ότι οι δύο χώρες θα έχουν «ένα ισχυρό πλαίσιο σχέσεων και θα βαδίσουν μπροστά»…

toperiodiko.gr