09:02 | 15.12.2016 Εκβιασμός Ευρωπαίων για τις παροχές Τσίπρα με μοχλό πίεσης το χρέος

09:02 | 15.12.2016 Εκβιασμός Ευρωπαίων για τις παροχές Τσίπρα με μοχλό πίεσης το χρέος

  • |

Επίδειξη ισχύος κάνουν οι «σκληροί» της ευρωζώνης, στέλνοντας μήνυμα «τιμωρίας» στην Ελλάδα, λόγω των πρωθυπουργικών εξαγγελιών, δημιουργώντας συγκρουσιακό κλίμα εν μέσω διαπραγματεύσεων με τους Θεσμούς για τη δεύτερη αξιολόγηση. Ως όπλο, χρησιμοποιήθηκε η απόφαση του eurogroup για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους. Το Βερολίνο πυροδότησε την αντιπαράθεση με την Αθήνα και ακολούθησαν τόσο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, όσο και ο Κλάους Ρέγκλινγκ, που έβαλαν τα μέτρα στον «πάγο». Μοναδική ψύχραιμη φωνή ήταν χθες αυτή του κ. Μοσκοβισί, ο οποίος ανέφερε ότι δεν αλλάζει τίποτα στις αποφάσεις του eurogroup.

Η αναστολή εφαρμογής των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος αποτελεί την αρχή ενός νέου κύκλου έντασης με τους δανειστές, εκτιμούν κυβερνητικοί παράγοντες. Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο υπάρχουν και οι αισιόδοξοι, οι οποίοι εκτιμούν ότι δεν θα υπάρξει τελικά πρόβλημα με τους Θεσμούς διότι «οι εξαγγελίες Τσίπρα βρίσκονται εντός των δυνατοτήτων του προϋπολογισμού, ειδικά όσο τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου δείχνουν μία τόσο μεγάλη υπέρβαση πλεονάσματος». Σημειώνεται ότι τα χθεσινά στοιχεία δείχνουν ότι το πρωτογενές πλεόνασμα στο 11μηνο έκλεισε στα 7,5 δισ. ευρώ, έναντι στόχου για 3,5 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι τα περίπου 600 εκατ. ευρώ, που υποσχέθηκε ο Πρωθυπουργός για συντάξεις και ΦΠΑ, υπερκαλύπτονται από τα 4 δισ. ευρώ της δημοσιονομικής υπέρβασης και προφανώς δεν ξεπερνούν το 30% που έχουν θέσει ως όριο οι δανειστές για έκτακτες κοινωνικές δαπάνες όταν υπάρχει υπέρβαση πλεονάσματος.
Ωστόσο, στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι δεν είναι αυτός ο πραγματικός λόγος της σύγκρουσης. Άλλωστε, προσθέτουν ότι δεν είναι η πρώτη φορά που η Ελλάδα προχωρά σε μονομερείς ενέργειες, καθώς τόσο η σημερινή κυβέρνηση, όσο και η προηγούμενη, έκαναν κάποιες ανάλογες κινήσεις στο και σχεδόν πάντα γίνονταν αποδεκτές στο τέλος, αν και στην αρχή υπήρχε συνήθως γκρίνια. Όπως λένε παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, η συγκυρία δείχνει ότι η στάση των δανειστών συνδέεται με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, αλλά και με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό Πρόγραμμα. Υποστηρίζουν δηλαδή, ότι όσο πλησιάζει η στιγμή της τελικής συμφωνίας τόσο θα κορυφώνονται οι πιέσεις προκειμένου ο συμβιβασμός να είναι πιο επωφελής για τους δανειστές, παρά για την ελληνική πλευρά.

Στην κυβέρνηση, μάλιστα, δεν αποκλείουν να ερμηνεύτηκε από τους «σκληρούς» της ευρωζώνης ως δείγμα αδυναμίας η φράση του Ευκλείδη Τσακαλώτου περί «έντιμου συμβιβασμού» και για το λόγο αυτό ίσως να άνοιξε η όρεξη σε κάποιους στην Ευρώπη, προκειμένου να πάρουν το μάξιμουμ από την Ελλάδα.

economy365.gr