«Nαι» στην ανασύνταξη, «όχι» σε εκλογές

«Nαι» στην ανασύνταξη, «όχι» σε εκλογές

Επέτειος με αναβίωση της μάχης κατά της διαπλοκής

Στην επέτειο της συμπλήρωσης των δύο χρόνων από την άνοδο του ΣΥΡΙΖΑ στην εξουσία και τη συγκρότηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛΛ, στο κυβερνητικό στρατόπεδο το κλίμα δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι πανηγυρικό. Το μήνυμα πάντως που επιχειρείται να δοθεί είναι ότι «ήρθαμε για να μείνουμε» και ότι εν πάση περιπτώσει θα διαψευστούν όσοι πιστεύουν ή ελπίζουν πως η σημερινή κυβέρνηση σύντομα θα αποτελεί μια παρένθεση. Υπό την αίρεση πάντα ότι προσεχώς θα πετύχει μια συμφωνία αναφορικά με την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης πολιτικά διαχειρίσιμη και ανεκτή από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Χαρακτηριστική είναι και η σχετική αναφορά του πρωθυπουργού στην «Εφημερίδα των Συντακτών» όπου σε μια προσπάθεια να κλείσει τα σενάρια εκλογών (τις οποίες μετ’ επιτάσεως ζητά η αξιωματική αντιπολίτευση) μεταξύ άλλων υπογραμμίζει: «Δεν με φοβίζουν οι εκλογές», ωστόσο «τι νόημα έχουν τώρα;». Και παρακάτω σημειώνει: «Δεν είναι στη σκέψη μας οι εκλογές, αλλά η έξοδος από την κρίση». Ταυτόχρονα σημειώνει με νόημα ότι «ακόμη και η Ν.Δ. που τις ζητάει από υποχρέωση, δεν είμαι βέβαιος ότι το εννοεί». Σε άλλη ερώτηση για τις δημοσκοπήσεις δε, το καρφί προσωποποιείται στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη καθώς ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρει πώς ούτε η Ν.Δ. που προηγείται στις δημοσκοπήσεις «βγάζει κάποια αυτοπεποίθηση» και πως «ο κ. Μητσοτάκης κρύβεται». Και καταλήγει: «Προφανώς κάτι περισσότερο θα ξέρουν από αυτά που επικαλούνται σε σχέση με τις δημοσκοπήσεις».
Εν ολίγοις, υπονοείται ότι η Ν.Δ. υποχρεώνεται να ζητά εκλογές για να συσπειρώνει τον χώρο της, αλλά επί της ουσίας ο αρχηγός της δεν έχει ρεύμα, κοινώς η κυβέρνηση δεν απειλείται σοβαρά από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Καθησυχασμός
Πάντως, παρενθετικά εδώ μπορεί να σημειωθεί ότι η χθεσινή συνέντευξη του πρωθυπουργού και δη σε ένα φιλικό Μέσο, μία μέρα πριν από το Eurogroup, φάνηκε να στοχεύσει στον καθησυχασμό όχι μόνο της κοινωνίας, αλλά και του εσωτερικού ακροατηρίου των δύο κυβερνητικών κομμάτων, στον βαθμό που εκφράζονται ανησυχίες για τον κόφτη και το τι μπορεί αυτός να περιλαμβάνει.
Από εκεί και πέρα, αν στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές προτεραιότητα και βασικός σχεδιασμός είναι να «σώσει την παρτίδα» ώστε να συντηρήσει στη ζωή τους βασικούς σταθμούς του λεγόμενου οδικού χάρτη προς την έξοδο από την κρίση, στην εσωτερική σκηνή κινείται με βασικό σχέδιο την πολιτικοκοινωνική του ανασύνταξη.

Ενδυνάμωση στο εσωτερικό
Βασικοί άξονες σε αυτήν την κατεύθυνση είναι:

Η επαναφορά στο κάδρο – μέσω του πορίσματος της Εξεταστικής για τα δάνεια κομμάτων/ΜΜΕ – της μάχης κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς, που συντηρεί την κόντρα με τη Ν.Δ. και κατ’ επέκταση το κλίμα πόλωσης, πιέζοντας παράλληλα τον ενδιάμεσο χώρο (κατά βάση το ΠΑΣΟΚ). Εδώ επιλέγεται η σύγκρουση σε τρία βασικά μέτωπα: τους εκδότες του «Πρώτου Θέματος» και του ΔΟΛ καθώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη προσωπικά, ενώ συνολικά υπογραμμίζεται ότι εντοπίζονται ενδείξεις τέλεσης ποινικών αδικημάτων από πολιτικά στελέχη της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, τραπεζικά στελέχη και εκδότες, αν και προς το παρόν αυτές οι ενδείξεις δεν εμπίπτουν στον νόμο περί ευθύνης υπουργών.

Η επικέντρωση στην καθημερινότητα των πολιτών μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις (ακόμη και νομοθετικές), όπως κατά πληροφορίες συζητήθηκε στο Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ. Άλλωστε και από τα όσα δηλώνει ο Ευ. Τσακαλώτος στο «Έθνος» παραμένει ζωντανό το όνειρο της προώθησης του παράλληλου προγράμματος, καθώς ο υπουργός Οικονομικών επισημαίνει ότι η έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση δίνουν στην κυβέρνηση τη δυνατότητα να ξεδιπλώσει κομμάτια του προγράμματός της που δεν άπτονται της διαπραγμάτευσης, δηλαδή στους τομείς της διαφυγής, του αναπτυξιακού μοντέλου (όχι μόνο μεγάλα έργα αλλά και στήριξη στις ΜμΕ), της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, της παιδείας κ.λπ.

Η διαρκής υπενθύμιση στα ακροατήρια των δημοσίων και δημοτικών υπαλλήλων, των εκπαιδευτικών, των συνταξιούχων και άλλων ότι η ατζέντα Μητσοτάκη με βάση τα έργα και τις ημέρες του στην κυβέρνηση Σαμαρά περιλαμβάνει απολύσεις σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, περικοπές μισθών και συντάξεων, συρρίκνωση του κοινωνικού κράτους.
Παράλληλα, οι επετειακές εκδηλώσεις για τα δύο χρόνια διακυβέρνησης, σύμφωνα και με τα όσα είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αναμένεται να αξιοποιηθούν ως ευκαιρία για έναν απολογισμό πεπραγμένων (που για την κυβέρνηση δεν μπορεί παρά να είναι θετικός) καθώς και για τη σύγκριση της συμφωνίας του Ιουλίου του 2015 με την «καταστροφική συμφωνία που εφάρμοζε η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου». Ήδη η κυβέρνηση έχει παρουσιάσει την αποτίμησή της για τη διετία, περιλαμβάνοντας στα σημαντικότερα επιτεύγματά της τη συμφωνία για χαμηλότερα πλεονάσματα, την υπεραπόδοση της οικονομίας και την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, καθώς και την αποτροπή περικοπών στο μεγαλύτερο μέρος των συντάξεων.

Ο βασικός κορμός των επετειακών εκδηλώσεων αναμένεται να ξεδιπλωθεί μέσα στο ερχόμενο Σαββατοκύριακο με περιοδείες υπουργών, κομματικών στελεχών κ.λπ. σε όλες τις περιφέρεις, αν και κεντρική εκδήλωση με ομιλητή τον Αλέξη Τσίπρα αναμένεται να γίνει το επόμενο Σαββατοκύριακο, στις αρχές Φεβρουαρίου, μεταξύ των διεθνών επαφών που θα έχει ο πρωθυπουργός. Συγκεκριμένα, το ερχόμενο Σάββατο θα βρεθεί στη Λισσαβώνα, για τη Σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών (που πήρε τη σκυτάλη από την Αθήνα), ενώ στις 3 Φεβρουαρίου θα συμμετάσχει στην Άτυπη Σύνοδο Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στη Μάλτα όπου θα συνεχιστούν οι συζητήσεις για την πορεία της Ε.Ε. στη μετά το Brexit εποχή.

topontiki.gr

  ΜΑΡΙΑ ΜΗΤΣΟΠΟΥΛΟΥ