Αδύνατον να ελεγχθούν οι ψευδοπαραγωγοί με το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Αδύνατον να ελεγχθούν οι ψευδοπαραγωγοί με το νέο νομοσχέδιο για το υπαίθριο εμπόριο

Μια αρνητική -κατά τον ίδιο- πτυχή του νέου νομοσχεδίου για το πλαίσιο λειτουργίας στο υπαίθριο εμπόριο ανέδειξε με παρέμβασή του στον ΑγροΤύπο, ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Κορωπίου και μέλος της Τριμελούς Επιτροπής για την έκδοση των παραγωγικών αδειών στο Κορωπί Αττικής κ. Γιώργος Μιχάλης. Όπως ανέφερε στον ΑγροΤύπο, καταργείται επί της ουσίας ο μέχρι πρότινος ελεγκτικός μηχανισμός για τον εντοπισμό ψευδοπαραγωγών καθώς πλέον οι έλεγχοι θα διενεργούνται δειγματοληπτικά και όχι στο σύνολο των παραγωγών που αιτούνται ανανέωση παραγωγικής άδειας.

Το νομοσχέδιο τέθηκε από το υπουργείο Οικονομίας σε διαβούλευση και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ

Κε Μιχάλη που εντοπίζετε το πρόβλημα στο υπό διαβούλευση νομοσχέδιο;

«Πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα και αφορά τον έλεγχο ώστε να εντοπιστεί ο «ψευδοπαραγωγός», αυτός δηλαδή που αιτείται παραγωγική άδεια για την πώληση των προϊόντων του στη λαϊκή, δηλώνοντας ψευδώς ότι τα προϊόντα που διαθέτει είναι δικής του παραγωγής. Ακόμη και πριν δεν μπορώ να πω ότι υπήρχε ουσιαστικός έλεγχος καθώς σε αρκετές των περιπτώσεων οι επιτροπές δεν λειτουργούσαν όπως πρέπει. Αυτό προκύπτει από πολλές καταγγελίες συναδέλφων παραγωγών και είναι ένα πάγιο αίτημά μας εδώ και χρόνια. Μέχρι πρότινος πήγαινε ο παραγωγός στον Δήμο ή στην Κοινότητά του, κατέθετε ένα φάκελο με τα δικαιολογητικά του και δήλωνε την παραγωγή του για τους επόμενους δύο μήνες. Ακολούθως έπρεπε να συσταθεί μια τριμελής επιτροπή, αποτελούμενη από τον Γεωπόνο της Περιφέρειας, από τον Πρόεδρο του Αγροτικού Συλλόγου της περιοχής του παραγωγού και από τον δήμαρχο του εκάστοτε δήμου.  Η επιτροπή εν συνεχεία ελέγχει εάν όντως ο παραγωγός έχει φυτεύσει το προϊόν που δηλώνει και επίσης εάν το προϊόν αυτό είναι σε περίοδο συγκομιδής και δίνει μια βεβαίωση ώστε να μπορέσει εν συνεχεία ο παραγωγός να πουλήσει τα προϊόντα του.

Με το νέο νομοσχέδιο γίνεται το εξής: θα πηγαίνει ο παραγωγός στον Δήμο θα δηλώνει ότι «εγώ έχω αυτά τα προϊόντα και τα πουλήσω για δύο μήνες», όσο κρατήσει δηλαδή η παραγωγή του, θα παίρνει την άδειά του και μετά η επιτροπή δειγματοληπτικά θα πηγαίνει στο 30% των παραγωγών και θα ελέγχει αν πράγματι πληρούν τις προϋποθέσεις για τη λήψη της άδειας, που θα έχουν εντωμεταξύ λάβει κανονικά. Ο νόμος λέει επίσης: «αν η επιτροπή διαπιστώσει ότι τα προϊόντα που έχει δηλώσει ο παραγωγός δεν υπάρχουν, μπορεί να του επιβληθεί πρόστιμο 2.000 ευρώ. Πολύ φοβάμαι ότι με αυτό τον τρόπο το ελεγκτικό καθεστώς χάνει εντελώς τη διαφάνειά του. Επίσης σας λέω και το εξής: αν η επιτροπή πάει σε ένα χωράφι και δεν βρει τα προϊόντα και πει ο «παραγωγός»: μου τα χάλασε ο καιρός. Πώς θα μπορέσει να ελεγχθεί η κατάσταση; Τα πράγματα θα γίνουν αναξέλεγκτα».

agrotypos.gr