Μόνο η Γερμανία ωφελείται από το ευρώ

Μόνο η Γερμανία ωφελείται από το ευρώ

Ο χρόνος τελειώνει για τις κυβερνήσεις της Ρώμης, του Παρισιού και της Αθήνας, σημειώνει η Die Welt.

Από το αδύναμο ευρώ και την πολιτική μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ ωφελούνται εκείνες μόνον οι χώρες των οποίων η οικονομία ανθεί.

Οι χρεωμένες χώρες αντίθετα μένουν απ΄ έξω και το χάσμα μεταξύ του ευημερούντος Βορρά και του υπερχρεωμένου Νότου μεγαλώνει, γράφει η Die Welt.

Ενόσω η γερμανική εξαγωγική βιομηχανία κάνει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο, οι χώρες του ευρωπαϊκού Νότου δεν καταφέρνουν να μετατρέψουν το αδύναμο ευρώ σε οικονομικές επιτυχίες στο εξωτερικό τους εμπόριο. Έτσι το ελληνικό ισοζύγιο εμπορικών συναλλαγών συνεχίζει να παραμένει σε αρνητικό έδαφος.

Και η Ιταλία όμως συνεχίζει να χάνει μερίδια αγοράς. Ακόμα και η Γαλλία, η δεύτερη μεγάλη χώρα της ευρωζώνης, δεν παίζει κανέναν μεγάλο ρόλο στο παγκόσμιο εμπόριο. Το μερίδιό της στην παγκόσμια αγορά ανέρχεται μόνο σε 3,1%, τρομακτικά λίγο σε σύγκριση με το γερμανικό ποσοστό το οποίο ανέρχεται σε 8,1%.

Σε αντίθεση με τη Γερμανία, οι Γάλλοι, οι Έλληνες και οι Ιταλοί εισάγουν περισσότερα από όσα εισάγουν. Το αποτέλεσμα είναι ότι το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών αυτών των χωρών έχει χειροτερέψει, ως προς την Γερμανία. Η πολιτική της ΕΚΤ δεν οδήγησε στην εξάλειψη των ανταγωνιστικών αδυναμιών.

Άρα η μόνη που ωφελείται είναι η Γερμανία…

Εν τω μεταξύ, για αποχώρηση του ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα κάνει λόγο ο Βόλφγκανγκ Μινχάου σε άρθρο του στους Financial Times, εκτιμώντας πως το Βερολίνο είναι σχεδόν απίθανο να αποδεχθεί περαιτέρω ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ο Μίνχαου σημειώνει πως μια από τις αιτίες για την λάθος πορείας της Ευρώπης είναι η αδυναμία να ειπωθεί η αλήθεια, κάτι που σύμφωνα με το αρθρογράφο έκανε το ΔΝΤ διαπιστώνοντας τη μη βιωσιμότητα του χρέους.

artinews.gr