Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Δεν διασφαλίστηκε το QE, ούτε μέτρα για χρέος

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής για Eurogroup: Δεν διασφαλίστηκε το QE, ούτε μέτρα για χρέος

απόφαση του Εurogroup «ήταν μία θετική εξέλιξη», μείωσε την αβεβαιότητα αλλά δεν την εξάλειψε, δεν διασφάλισε την ποσοτική χαλάρωση, ούτε τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, τόνισε ο επικεφαλής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή Παναγιώτης Λιαργκόβας μιλώντας στην Επιτροπή του Απολογισμού και του Γενικού Ισολογισμού του Κράτους και Ελέγχου της Εκτέλεσης του Προϋπολογισμού του Κράτους.

Ο επικεφαλής του γραφείου Παναγιώτης Λιαργκόβας επισήμανε επίσης ότι είναι θετικό ότι επιστρέφουν τα κλιμάκια για να ξεκινήσουν οι συζητήσεις.
Ο ίδιος εκτίμησε ότι οι πιστωτές θα βρουν τις κατάλληλες δεσμεύσεις  για να υποστηρίξουν τη βιωσιμότητα του χρέους ώστε να υποστηριχθεί το QE.

Όπως είπε, πλέον «αλλάζει το μείγμα της δημοσιονομικής πολιτικής από τα περισσότερα φορολογικά μέτρα στα διαρθρωτικά μέτρα». «Τα περισσότερα μέτρα ασκούν πίεση στο ΑΕΠ και στην φοροδοτική ικανότητα των πολιτών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Ωστόσο, εξήγησε ότι ο δρόμος για την συμφωνία είναι ακόμα μακρύς και ασαφής. «Δεν ξέρουμε το ακριβές περιεχόμενο των μέτρων, την αξία τους, τις ρήτρες ενεργοποίησης των αντίμετρων, τις αποφάσεις για τα πρωτογενή πλεονάσματα και το χρέος», τόνισε και πρόσθεσε ότι «ο χρόνος φαίνεται πως φθάνει εως το 2020 και αρχίζει να σκιαγραφείται η εικόνα για μετά το 3ο μνημόνιο και την εποπτεία».

Η ευθύνη των παρεμβάσεων βρίσκεται στα χέρια κυβέρνησης και το μεγάλο στοίχημα είναι να γυρίσει σελίδα η οικονομία και να καλύψει το χαμένο έδαφος της καθυστέρησης, τόνισε ο Π. Λιαργκόβας και υπογράμμισε πως «εφόσον τελειώσουμε με τη 2η αξιολόγηση ακολουθεί η 3η αξιολόγηση που θα πρέπει να τελειώσει σε ασφυκτικά γρήγορο χρόνο».

.economy365.gr