Χωρίς συμφωνία-Η γραβάτα έγινε θηλιά

Χωρίς συμφωνία-Η γραβάτα έγινε θηλιά

  • |

Έληξε λίγο μετά τα μεσάνυχτα η μαραθώνια συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς όμως να υπάρξει συμφωνία για το ελληνικό χρέος, αλλά ούτε και για την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, που θα άνοιγε το δρόμο για την εκταμίευση της δόσης. Οι αποφάσεις παραπέμπονται στο επόμενο Eurogroup, της 15 Ιουνίου.
Ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «τεράστια πρόοδο» που έχει σημειώσει η Ελλάδα στο πακέτο πολιτικής και δήλωσε πεπεισμένος ότι «είμαστε πολύ κοντά στο να κλείσουμε την αξιολόγηση» και «μπορούμε να έχουμε την επόμενη εκταμίευση πριν από το καλοκαίρι».
Ως προς το ζήτημα του χρέους ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι «είχαμε τις πρώτες συζητήσεις σε βάθος» και μελετήθηκαν τα σχετικά σενάρια, «αλλά επί του παρόντος δεν μπορέσαμε, για πολύ λίγο, να καταλήξουμε σε συμφωνία». Οι συζητήσεις θα συνεχιστούν τις τρεις επόμενες εβδομάδες «και θα προσπαθήσουμε να καταλήξουμε στο επόμενο Eurogroup».
Το Eurogroup θα συγκεκριμενοποιήσει τα μέτρα για το ελληνικό χρέος, αλλά, όπως τονίστηκε, η τελική απόφαση θα ληφθεί το 2018.
Πρόσθεσε ότι οι δανειστές συμφώνησαν πως τα πρωτογενή πλεονάσματα θα πρέπει να παραμείνουν στο 3,5% του ΑΕΠ για πέντε χρόνια μετά το τέλος του προγράμματος, το 2018.

artinews.gr