Γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Το μεγάλο κόλπο, ένα πραξικόπημα των μεγιστάνων του τύπου

Γαλλικές βουλευτικές εκλογές. Το μεγάλο κόλπο, ένα πραξικόπημα των μεγιστάνων του τύπου

  • |

Βαγγέλης Γούλας

Ο Μακρόν και το οικονομικό κατεστημένο που τον στηρίζει πέτυχαν σε μεγάλο βαθμό τα σχέδια τους . Απόλυτη πλειοψηφία με 308 βουλευτές του κόμματος του Εν μαρς ,42 βουλευτές για το κόμμα Μόντεμ του Φρανσουά Μπαυρού ,νυν υπουργός δικαιοσύνης που είχε συμμαχήσει μαζί του και στις προεδρικές εκλογές .

ΣΕ μια εκλογική διαδικασία οπού 2 στους 3 Γάλλους δεν πήγαν να ψηφίσουν ο Μακρόν βγάζει 350 βουλευτές στους 577 του γαλλικού κοινοβουλίου έχοντας ως ποσοστό στων πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών ένα 24 τοις εκατό επι των ψηφισμάτων και 18 τοις εκατό επι των εγγεγραμμένων

Η αποχή στον δεύτερο γύρο των βουλευτικών εκλογών άγγιξε το 57,35 % των εγγεγραμμένων .Δυο στους τρεις εργαζόμενους δεν πήγαν να ψηφίσουν ενώ στα στελέχη επιχειρήσεων το ποσοστό αποχής ήταν μόνο 30 τοις εκατό και χωρίς έκπληξη ψήφισαν Μακρόν ,Θα επανέλθω αργότερα με ένα πιο αναλυτικό άρθρο και περισσότερα στοιχεία για το ταξικό πρόσημο των εκλογών και την συμμετοχή των κοινωνικών τάξεων

Για να το κάνουμε πιο λιανά ο νέος μονάρχης ψηφίστηκε από το 9,8 τοις εκατό των Γάλλων πολίτων και σύμφωνα με την 5η δημοκρατία το ποσοστό αυτό του δίνει το 60,6 τοις εκατό των εδρών στο κοινοβούλιο

Εάν προσθέσουμε και τους 129 βουλευτές της δεξιάς η οποία συγκυβερνά την χωρά από την 6 η Μάιου με ένα διορισμένο από τον Μακρόν πρωθυπουργό φτάνουμε σε ποσοστά που θα ζήλευαν πολλοί δικτάτορες σε χώρες προτεκτοράτα τις υποσαχάριας Αφρικής.

«L’ état c’est moi» ή αλλιώς κυβέρνηση ο Μακρόν αντιπολίτευση ο Μακρόν σε ένα κοινοβούλιο με βουλευτές μαριονέτες οπού ο μονάρχης θα κυβερνά με προεδρικά διατάγματα . Το μεγάλο κόλπο ,το οποίο είχε μπει σε εφαρμογή με την αγαστή συνεργασία των εννέα ολιγαρχιών που ελέγχουν το σύνολο του τύπου της χωράς μπορούμε να πούμε ότι πέτυχε .

Ένα κοινοβούλιο χωρίς αντιπολίτευση ,κάτι ανάλογο που έκανε στην Ελλάδα ο Τσίπρας με τις εκλογές του Σεπτέμβριου του 15 και τις πραξικοπηματικές διαδικασίες ψήφισης του 3ου μνημονίου τον Αύγουστο.

Α ρέε Ελλάδα . Μα πόσο μπροστά είμαστε και δίνουμε το παράδειγμα.

Το σχέδιο του Μακρόν, μέχρι τώρα πέτυχε ή … σχεδόν.

Την σούπα του την χάλασε ο Μελανσον ο οποίος κατάφερε με τους 17 βουλευτές τις ανυπότακτης Γαλλίας και 2 συνεργαζόμενους να σχηματίσει ένα αυτόνομο κοινοβουλευτικό γκρουπ στο οποίο κατά πάσα πιθανότητα θα προστεθούν και οι 11 βουλευτές του κομμουνιστικού κόμματος .

Οι 30 βουλευτές που θα αναλάβουν το δύσκολο έργο της πολιτικής εκπροσώπησης των κοινωνικών αγώνων απέναντι στην σφαγή των δικαιωμάτων των εργαζομένων που ο Μακρόν θέλει να περάσει με προεδρικά διατάγματα .

Μπερεζίνα και πασοκοποίηση και για το σοσιαλιστικό κόμμα και τους συμμάχους του που βγάζει 49 έδρες αν και βέβαια η πλειοψηφία των στελεχών της δεξιάς πτέρυγας είχαν στηρίξει από την αρχή Μακρόν ο οποίος απέναντι στους βαρόνους του σοσιαλιστικού κόμματος δεν παρουσίασε υποψήφιο βοηθώντας τους να εκλέγουν.

Με 8 βουλευτές έμεινε το Εθνικό μέτωπο της Λεπέν χωρίς την δυνατότητα να σχηματίσει κοινοβουλευτική ομάδα εκπληρώνοντας στον ρολό του κόμματος « μπαμπούλας » . «Επικίνδυνο » , για τις προεδρικές εκλογές ούτως ώστε να ψηφίσουν όλοι το λεγόμενο «δημοκρατικό μέτωπο» στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών .Το μεγάλο κόλπο της κάστας των ολιγαρχών που μέσω του Mακρόν κυβερνούν την χωρά.

Παρόλα αυτά και παρόλο ότι ο Μακρόν είναι αποφασισμένος να κυβερνήσει με ένα κράτος εκτάκτου ανάγκη , με καταστολή δικαιωμάτων και αστυνομική βία το κοινωνικό μέτωπο που συγκροτείται και οι Γάλλοι εργαζόμενοι με τα συνδικάτα δεν έχουν πει ακόμα την τελευταία τους κουβέντα. H κοινοβουλευτική πλειοψηφία του Μακρόν, μια ισχνή κοινωνική μειοψηφία δεν έχει καμιά νομιμοποίηση να τροποποιήσει με διατάγματα το εργατικό δίκαιο, τον κώδικα εργασίας που κάθε του σελίδα έχει γραφτεί με το αίμα ,μέσα απ’ τους αγώνες των εργαζομένων “Στους δρόμους θα κριθεί το δίκιο »

*O Βαγγελης Γουλας μένει και εργάζεται μόνιμα στην Γαλλία και είναι συντονιστής της οργάνωσης ΛΑΕ Παρισιού https://unitepopulaire-fr.org/