Ντανιέλλα Πρελορέντζου: Ένας «λάιτ» θάνατος, της Μαριάννας Τζιαντζή

Ντανιέλλα Πρελορέντζου: Ένας «λάιτ» θάνατος, της Μαριάννας Τζιαντζή

  • |

Στον θαυμαστό μνημονιακό κόσμο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» οι οδοκαθαρίστριες εργάζονται και μετά τα 60 τους χωρίς τον κίνδυνο να πέσουν ξερές, ακόμα και όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς.

 

«Σε ένα τέλειο, σχεδιασμένο σοσιαλιστικό σύστημα μεταφορών, δεν θα συμβαίνουν ατυχήματα».

 

Αυτή η απάντηση δόθηκε στον Αντρέ Μαλρό στο Συνέδριο Συγγραφέων στη Μόσχα τη δεκαετία του ’30. Ύστερα από πάμπολλες ομιλίες που υπόσχονταν έναν σοσιαλιστικό κόσμο δίχως δάκρυ, πόνο και στεναγμό, ο γάλλος συγγραφέας ρώτησε: «Και αν το τραμ πατήσει και σκοτώσει ένα παιδί;» Και μετά την απάντηση, ακολούθησαν ενθουσιώδη χειροκροτήματα.

 

Στον θαυμαστό μνημονιακό κόσμο της «πρώτης φοράς Αριστεράς» οι οδοκαθαρίστριες εργάζονται και μετά τα 60 τους χωρίς τον κίνδυνο να πέσουν ξερές, ακόμα και όταν η θερμοκρασία ξεπερνά τους 40 βαθμούς. Ακόμα και αν είναι η δεύτερη φορά στο ίδιο 24ωρο που βγαίνουν για δουλειά.

 

Και όχι μόνο οι καθαρίστριες των δρόμων και των δημόσιων κτιρίων. Οι νοσοκόμες, οι δασκάλες, οι νηπιαγωγοί, οι υπάλληλοι σε σούπερ μάρκετ και οι εργάτριες σε βιομηχανίες θα εργάζονται μέχρι τα 65 ή τα 67 και μετά. Όσο αντέξουν.

 

Δεν δούλεψε οκτάωρο η 62χρονη Ντανιέλλα Πρελορέντζου, εξηγεί με ανακοίνωσή του ο Δήμος Ζωγράφου. Τρεις ωρίτσες μόνο το πρωί μάζευε τα σκουπίδια από τα καλαθάκια στη λεωφόρο Παπάγου. Μόνο που οι περισσότεροι από εμάς δεν θα αντέχαμε ούτε μισή ώρα να κάνουμε αυτή τη δουλειά μες στον καύσωνα, ακόμα και νωρίς το πρωί.

 

Αν η 62χρονη καθαρίστρια ήταν τώρα ζωντανή, πόσα χρόνια ακόμα θα έπρεπε να δουλεύει μέχρι να πάρει μια υποτυπώδη σύνταξη; Πόσο δίκαιο, πόσο αριστερό είναι οι γιαγιάδες να ξεβρωμίζουν την πόλη ή τις σκάλες των πολυκατοικιών; Πού τάχα βρίσκεται το αριστερό, το κοινωνικό πρόσημο με το οποίο μας έχει ζαλίσει η κυβέρνηση;

 

«Λάιτ είναι τα μέτρα που περάσαμε», δήλωσε πρόσφατα ο Πάνος Σκουρλέτης, πάντως πιο λάιτ από εκείνα που είχαν επιβάλει οι προηγούμενες μνημονιακές κυβερνήσεις. Λάιτ ήταν και ο θάνατος της Ντανιέλλας.

 

Λάιτ τα μέτρα τους, όμως πλούσια σε λιπαρή υποκρισία τα λόγια τους και γουρουνίσια η αναισθησία τους.

.kommon.g