Οι ακροδεξιοί… «σωτήρες» της Ευρώπης έγιναν ρεζίλι

Οι ακροδεξιοί… «σωτήρες» της Ευρώπης έγιναν ρεζίλι

  • |

Από αυτόκλητοι διώκτες προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, στο σκαμνί στα κατεχόμενα της Κύπρου, κατηγορούμενοι για πλαστογραφία εγγράφων 20 «δοκίμων ναυτικών» από τη Σρι Λάνκα που μετέφεραν παράνομα στο πλοίο τους και μάλιστα επί πληρωμή!

Γράφει η Βίκυ Καπετανοπούλου για την Εφημερίδα των Συντακτών 

Ασχημα την πάτησαν μέλη του ακροδεξιού μορφώματος που αυτοαποκαλείται «Κίνημα για τη Διατήρηση της Ταυτότητας» (Generation Identity Movement) και επιδιώκει να αρχίσει εξορμήσεις για να παρεμποδίζει τις διασώσεις προσφύγων και μεταναστών, ονομάζοντας εύγλωττα την αποστολή τους «Υπερασπιζόμαστε την Ευρώπη» (Defend Europe).

Η μισαλλόδοξη επιχείρηση όμως τους γύρισε μπούμερανγκ, αφού αναγκάστηκαν την Τετάρτη να αγκυροβολήσουν το (ναυλωμένο στο Τζιμπουτί!) 40μετρο πλοίο τους «C-Star» στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, έχοντας αποτύχει να ελλιμενιστούν τόσο στην Κατάνη της Σικελίας, μετά την άρνηση του δημάρχου, όσο και στην Αίγυπτο, έπειτα από θαλάσσιο μπλόκο που τους έστησαν στο Σουέζ ακτιβιστές υπέρ των προσφύγων.

Αξιωματούχοι του τουρκοκυπριακού καθεστώτος διαπίστωσαν πως το πλήρωμα, που αποτελούνταν από 20 πολίτες της Σρι Λάνκα, έφερε έγγραφα-μαϊμού. Κι αφού τους συνέλαβαν μαζί με τους Ευρωπαίους κυβερνήτες του σκάφους, οι «δόκιμοι ναύτες» -κατά το αφήγημα του μορφώματος- άρχισαν να… κελαηδούν, υποστηρίζοντας πως όχι μόνο δεν είναι ναυτικοί, αλλά πλήρωσαν και 10.000 ευρώ στους ακροδεξιούς προκειμένου να τους μεταφέρουν παράτυπα στην Ιταλία! Πέντε μάλιστα κατέθεσαν αίτημα ασύλου και φέρεται να έλαβαν ήδη 10ήμερη άδεια παραμονής! «Η διακίνηση ανθρώπων δεν συνιστά αδίκημα [στα κατεχόμενα], οπότε οι κατηγορίες που απαγγέλθηκαν [στους κυβερνήτες] έγιναν στη βάση ότι τα έγγραφα που εμφάνισε το πλήρωμα έλεγαν πως είναι εκπαιδευόμενοι ναυτικοί.

Αποδείχτηκε όμως πως ήταν πλαστά» είπε στην Guardian η Φάικα Πασά, Τουρκοκύπρια ακτιβίστρια που παρακολούθησε εξ αρχής τα τεκταινόμενα.

Αγνωστο γιατί, οι μεν κυβερνήτες αφέθηκαν τελικά ελεύθεροι, έχοντας λάβει εντολή να αποπλεύσουν αμέσως, ενώ οι υπόλοιποι 15 υπήκοοι της Σρι Λάνκα αναμένεται να απελαθούν στην πατρίδα τους. Προσπαθώντας να αμβλύνουν κάπως τον εξευτελισμό τους, μέλη του ακροδεξιού μορφώματος ισχυρίστηκαν πως το πλήρωμα «λαδώθηκε» από ακτιβιστές για να πει ψέματα, λαμβάνοντας δήθεν σε αντάλλαγμα υποσχέσεις για παροχή ασύλου στην Ευρώπη.

Εχοντας συγκεντρώσει 76.000 ευρώ μέσω crowdfunding, το «Κίνημα για τη Διατήρηση της Ταυτότητας» επέμεινε πως θα συνεχίσει απτόητο την αποστολή του ενάντια «στις εγκληματικές ΜΚΟ» που διασώζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Μεσόγειο..