Ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, αλλά κάτω από τον πήχη

Ανάπτυξη με θετικό πρόσημο, αλλά κάτω από τον πήχη

Ανοδικά κινήθηκαν οι δείκτες του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο του 2017 όμως, αν τα στοιχεία που έδωσε στην δημοσιότητα η ΕΛΣΤΑΤ δεν αναθεωρηθούν προς τα πάνω, ο αναθεωρημένος στόχος για ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης στο 1,6%, μοιάζει δύσκολος να επιτευχθεί.

efsyn.gr

Τα στοιχεία τα οποία ανακοινώθηκαν την Δευτέρα από την στατιστική αρχή δείχνουν ότι για να «βγουν τα νούμερα», το τελευταίο τρίμηνο της χρονιάς η οικονομία θα πρέπει να «τρέξει» με ρυθμό ανάπτυξης κοντά στο 3%.

Ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επιταχύνθηκε κατά το 3ο τρίμηνο της φετινής χρονιάς κατά 1,3%, ενώ σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο 2017 η αύξηση ανήλθε σε 0,3%.

Η ανάπτυξη της οικονομίας κατά 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, προέκυψε από τα εξής:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε μείωση 1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών παρέμεινε αμετάβλητη, ενώ αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,2%)
Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 8,5%
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 7,8% (οι εξαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 12,6%)
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,3% (οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 9,2% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 6,9%).
Σε τριμηνιαία σύγκριση (γ’ τρίμηνο 2017 προς β’ τρίμηνο 2017) καταγράφηκαν τα εξής:

Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη μειώθηκε 0,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών μειώθηκε 0,3% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκε 0,9%)
Οι ιδιωτικές επενδύσεις μειώθηκαν 6,1%
Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 5% (οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 9,8%)
Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,4% (οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 0,6%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 3,3%). Σημειώνεται ότι με βάση τα μη εποχικά διορθωμένα στοιχεία, το ΑΕΠ παρουσίασε αύξηση 1,3% το γ’ τρίμηνο εφέτος σε σχέση με το γ’ τρίμηνο 2016.

efsyn.gr