Η δολοφονία του Μπομπ Μάρλεϊ από τη… CIA

Η δολοφονία του Μπομπ Μάρλεϊ από τη… CIA

  • |

Μπορεί ένας τίτλος άρθρου που συμπεριλαμβάνει τις λέξεις “θάνατος”, “CIA” και “Bob Marley” και υποστηρίζει ότι ο άνθρωπος με τα ράστα έπεσε θύμα συνομωσίας της CIA μπορεί να ληφθεί σοβαρά υπόψη; Η φήμη ξεκίνησε στις 30 Νοεμβρίου από το site News Your Wire, γνωστό για τη διάδοση ψευδών ειδήσεων. Αυτό το site εξειδικεύεται στην δημιουργία «Εξομολογήσεων σε ένα κρεβάτι του θανάτου». Έτσι, στην περίπτωση του Μάρλεϊ έχουμε την δήθεν εξομολόγηση ενός κυρίου Oxley, πράκτορα της CIA στην πολιτεία του, ο οποίος είπε πως χρησιμοποίησε μια δημοσιογραφική ταυτότητα για να προσεγγίσει τον Bob Marley ως διαπιστευμένος φωτογράφος των New York Times.

“Του έδωσα (στον Μάρλεϊ) ένα ζευγάρι Converse All Stars. Μέγεθος 10. Λέει ο Oxley. Όταν προσπάθησε να δοκιμάσει το παπούτσι, φώναξε: “Ωχ”! Αυτό ήταν. Η ζωή του τελείωσε εκεί. Το καρφί που ήταν στο παπούτσι ήταν εμποτισμένο με τον ιό και καρκινογόνα βακτηρίδια. Εάν διασχίσει το δέρμα, τελειώσατε. Έτσι πέθανε ο Bob. «Υπήρξαν αρκετές δολοφονίες προσωπικοτήτων στις Ηνωμένες Πολιτείες στα τέλη της δεκαετίας του 1960 και στις αρχές της δεκαετίας του 1970» δήλωσε ο… πράκτορας. «Έτσι έγινε και με τον Bob Marley.”

Πολλοί νέοι έχουν ξεσηκωθεί για τη φερόμενη δολοφονία του Bob Marley από τη CIA. Ωστόσο, είναι εύκολο να αποδειχθεί ότι αυτή η φήμη δεν είναι αλήθεια.

Το άρθρο συνοδεύεται από τη φωτογραφία ενός άνδρα που βρίσκεται σε νοσοκομειακό κρεβάτι και συνδέεται με ιατρικά μηχανήματα και σωληνάκια. Αλλά ο άνθρωπος σε αυτή την εικόνα δεν είναι σε καμία περίπτωση “πρώην πράκτορας της CIA”, πόσο μάλλον ο δολοφόνος του διάσημου καλλιτέχνη. Μια αναζήτηση εικόνων μας λέει ότι αυτή η φωτογραφία προέρχεται από μια τράπεζα εικόνων και ελήφθη από την πολωνίδα φωτογράφο Katarzyna Białasiewicz.

Οι λόγοι για το θάνατο του Bob Marley είναι γνωστοί – και δεν έχουν καμία σχέση με ένα καρφί εμποτισμένο με ιό, από τη CIA ή οποιοδήποτε ζευγάρι Converse. Η βιογραφία του τραγουδιστή μας λέει ότι τον Ιούλιο του 1977, ο Bob Marley ανακαλύπτει ένα κακόηθες μελάνωμα κάτω από ένα από τα νύχια του. Ζητάει τη συμβουλή των γιατρών του – που του συνιστούν να ακρωτηριάσει το δάκτυλο. Όμως, ο Μάρλεϊ στο όνομα των θρησκευτικών πεποιθήσεών του, συνεχίζει συναυλίες και περιηγήσεις, ενώ εξαπλώνεται ο καρκίνος του. Πέθανε τέσσερα χρόνια αργότερα, στην ηλικία των τριάντα έξι ετών.

Γιατί παραθέσαμε αυτή την ιστορία; Γιατί κάποιοι δημιουργούν τα fake news, κάποιοι τα δέχονται «αμάσητα» και όλος ο κόσμος ζει σ’ ένα απέραντο ψέμα. Το χειρότερο είναι ότι οι άνθρωποι αποδέχονται το ψέμα και το απολαμβάνουν. Δεν είναι τυχαίο ότι το παραπάνω site, ενώ είναι γνωστό ότι δημιουργεί και διοχετεύει ψευδείς ειδήσεις συνεχίζει να αυξάνει την επισκεψιμότητά του και άρα τα διαφημιστικά κέρδη του!

Δεν είναι τυχαίο ότι οι δημοσιογράφοι πλέον πρέπει να είναι και λογοτέχνες. Να γνωρίζουν δηλαδή πως πάνω σ΄ ένα πραγματικό γεγονός θα στήνουν ολόκληρη μυθοπλασία. Έτσι δεν έχουμε πλέον διάδοση πληροφοριών αλλά παραμυθιών. Για την ακρίβεια μιας τεράστιας, τοξικής παραμύθας την οποία οι δέκτες καταναλώνουν με λακανική υπεραπόλαυση…

artinews.gr