Ο Ερντογάν στην Αθήνα, οι δημοκράτες στα μπουντρούμια

Ο Ερντογάν στην Αθήνα, οι δημοκράτες στα μπουντρούμια

Αυτός που φυλακίζει και δικάζει πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, επειδή υπέγραψαν ανοικτή επιστολή που ασκεί κριτική στην πολιτική του, θα γίνει δεκτός μετά βαΐων και κλάδων στην Αθήνα.

Σήμερα, Τρίτη, 5 Δεκεμβρίου, τουρκικό δικαστήριο ανέβαλε για τέσσερις μήνες τη δίκη 10 πανεπιστημιακών που είχαν υπογράψει πέρυσι μια επιστολή προς την τουρκική κυβέρνηση με την οποία την καλούσαν να σταματήσει τη βία σε βάρος των Κούρδων της Τουρκίας.

Πρόκειται για τους πρώτους που δικάζονται από τους 148 πανεπιστημιακούς σε βάρος των οποίων ασκήθηκαν διώξεις επειδή υπέγραψαν την ανοικτή επιστολή. Κατηγορούνται πως εξύβρισαν την τουρκική κυβέρνηση και έκαναν προπαγάνδα υπέρ μιας τρομοκρατικής οργάνωσης(δηλαδή των Κούρδων).

Να σημειώσουμε πως 1.128 πανεπιστημιακοί από την Τουρκία και το εξωτερικό, περιλαμβανομένου του Νόαμ Τσόμσκι, είχαν υπογράψει τον Ιανουάριο 2016 την επιστολή με τίτλο «Δεν θα συμμετάσχουμε σ’ αυτό το έγκλημα!».

Οι υπογράφοντες ζητούσαν να τερματισθεί η βία στις πόλεις της ανατολικής Τουρκίας όπου ζουν κυρίως Κούρδοι. Η βία σε βάρος των Κούρδων κλιμακώθηκε μετά την κατάρρευση, το 2015, της κατάπαυσης του πυρός ανάμεσα στην τουρκία και τους αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK).

Η σημερινή ακροαματική συνεδρίαση στη δίκη σε βάρος έξι πανεπιστημιακών του Πανεπιστημίου Γαλατάσαραϊ και τεσσάρων του Πανεπιστημίου Κωνσταντινούπολης αναβληθηκε για τις 12 Απριλίου αφού το δικαστήριο απέρριψε το επιχείρημα της υπεράσπισης πως η επιστολή ήταν επικριτική και όχι υβριστική για την κυβέρνηση.

Η επίκριση της κυβέρνησης δεν τιμωρείται βάσει του τουρκικού ποινικού κώδικα, ενώ η εξύβρισή της τιμωρείται. Θυμίζουμε ότι και η συγγραφέας Ασλί Ερντογάν (καμιά συγγένεια με τον Ταγίπ), η οποία ήταν πριν λίγες μέρες στην Αθήνα, έχει φυλακιστεί και δικάζεται για αρθρογραφία της σε φιλική προς τους Κούρδους εφημερίδα.

Ε, λοιπόν, ο υπεύθυνος για τα βάσανα τόσων ανθρώπων, ο Ταγίπ Ερντογάν έρχεται στην Αθήνα και γίνεται δεκτός ως εάν να μην συμβαίνει τίποτα…

.artinews.gr