Ποιο είναι αλήθεια το πιο πολύτιμο αντικείμενο στο σπίτι σας; «Ρωτήσαμε οικογένειες [σε όλη τη γη] να μας πουν ποιο είναι το πιο πολύτιμο απόκτημά τους. Σε κάτι φτωχόσπιτα μπορεί να είναι ένα πλαστικός κουβάς [! ] γιατί είναι αυτό που κάνει τη διαφορά ανάμεσα στη ζωή και τον θάνατο. Σε μια μέση οικογένεια είναι μια ραπτομηχανή, ένα τηλέφωνο ή μια μοτοσυκλέτα – κάτι που κάνει τη ζωή πιο γρήγορη ή πιο παραγωγική. Σε ένα πλούσιο σπιτικό, είναι μια φωτογραφία γάμου ή ενα μπουκάλι ρούμι ή ένα παιχνίδι. Όταν οι βασικές μας ανάγκες καλύπτονται, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε πιο ιδιαίτερα πράγματα».

Τα λόγια ανήκουν στην Anna Rosling Rönnlund , Αντιπρόεδρο και Συνιδρύτρια του Gapminder, ενός [εντελώς ] ανεξάρτητου Μη Κερδοσκοπικού Οργανισμού με έδρα τη Σουηδία. Στόχος της ήταν από την αρχή να αποδείξει ότι η οικονομική κατάσταση κι όχι η γεωγραφία είναι αυτή που διαφοροποιεί τους ανθρώπους κι έτσι εμπνεύστηκε  το  «Dollar Street». «Ξεκίνησε  σαν μια απλή σκέψη: αν οι στατιστικές είχαν εικόνα… Αντί να προσπαθούμε να καταλάβουμε ένα γράφημα, αν μπορούσαμε να δούμε τις ζωές των ανθρώπων όπως είναι πραγματικά… Πάντα είχα πάθος με τη φωτογραφία…ήξερα ότι ήταν κάτι σημαντικό κι έτσι άρχισε να παίρνει σχήμα το όραμα του Dollar Street.»

Σήμερα, μιλάμε για 264 σπιτικά σε  50 χώρες, ένα σύνολο από  30.000 και πλέον φωτογραφίες  από μια ομάδα διακεκριμένων φωτογράφων! Η Anna Rosling Rönnlund δημιούργησε ένα project πρωτοφανές σε εύρος και σε βάθος, με μεγάλο ανθρωπολογικό ενδιαφέρον, το οποίο καταγράφει με λεπτομέρειες τις συνθήκες διαβίωσης των ανθρώπων σε διαφορετικά μέρη της γης ανάλογα με το μηνιαίο τους εισόδημα. Μάλιστα, το Dollar Street καταγράφει όχι μόνο το πού ζουν και το τι χρησιμοποιούν στην καθημερινότητά τους αλλά και ακόμη και τι ονειρεύονται.

Πώς είναι η κεντρική είσοδος; Πώς είναι η τουαλέτα; Η κουζίνα; Πού μαγειρεύουν, πού κοιμούνται, πού κάνουν μπάνιο; Πού βάζουν τα ρούχα τους και πού τα απλώνουν; Ποια είναι τα καλύτερά τους παπούτσια; Ποια είναι τα παιχνίδια των παιδιών;  Ποια προϊόντα χρησιμοποιούν για καθαριότητα; Τι τρώνε; Ποια είναι η επόμενη μεγάλη αγορά που θέλουν να κάνουν;
Οι εικόνες από τους φτωχότερους της γης, αυτούς που ζουν με λιγότερα από 50 δολλάρια το μήνα, είναι συγκλονιστικές. Σε κάνουν  να σκεφτείς ξανά  το ερώτημα: ποιος είναι πλούσιος τελικά; αυτός που έχει τα πιο πολλά ή αυτός που χρειάζεται  τα λιγότερα;

Οικογένεια Kabura από το Burundi– Μηνιαίο εισόδημα $29

Η οικογένεια Kabura ζει στη επαρχία Makamba στο Burundi.Ο Arcade είναι 28 ετών και αγρότης. Η σύζυγός του Jeannine, 25 ετών, αγρότισσα κι αυτή. Έχουν τρία παιδιά: την Kathia, 2 ετών και τους δίδυμους Bukuru και Butoyi, τριών μηνών. Το εισόδημά τους εξαρτάται από το πόσα μεροκάματα θα κάνει ο Arcade στα χωράφια του γείτονα. Ζουν σε αυτό το σπίτι με το ένα δωμάτιο εδώ και τρία χρόνια. Το έχτισαν με τη βοήθεια φίλων και συγγενών. Δεν είναι και πολύ γερό, οι τοίχοι κουνιούνται και η στέγη γέρνει. Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός και τρεχούμενο νερό. Η τουαλέτα είναι κοινόχρηστη. Τρεις φορές την εβδομάδα  περπατούν 40 λεπτά απόσταση για να φέρουν νερό. Θέλουν επίσης, περίπου 14 ώρες την εβδομάδα για να μαζέψουν  ξύλα για τον φούρνο του σπιτιού. Ό,τι πιο πολύτιμο έχουν είναι το καλαμπόκι που στεγνώνει κρεμασμένο από το ταβάνι. Σχεδιάζουν να αγοράσουν ένα κρεβάτι. Ελπίζουν ότι μια μέρα θα εκπληρωθεί το όνειρό τους να αγοράσουν ένα σπίτι.


το μπάνιο/ η τουαλέτα


τα καλά παπούτσια

Οικογένεια Kenzkai Baykai από την Παπούα Νέα Γουινέα – Μηνιαίο εισόδημα $50

Η οικογένεια Kenzkai Baykai  ζει στο  Gundai της Papua New Guinea. Ο Martin είναι  32 ετών και γεωργός. Η σύζυγός του Betty, 29 ετών, εργάζεται μαζί με τον άντρα της. Έχουν τέσσερα παιδιά: τη 12χρονη Romina και τρεις γιους: τον 14χρονο Willie, τον 7χρονο Honer  και τον 5χρονο Phillip. Τα δύο μεγαλύτερα παιδιά είναι μαθητές. Οι δύο σύζυγοι μαζί εργάζονται  συνολικά 120 ώρες την εβδομάδα. Το σπίτι τους έχει δύο δωμάτια, το έχτισαν εκ των ενόντων με τη βοήθεια των συγγενών και φίλων.  Δεν έχει ηλεκτρισμό κι η τουαλέτα είναι έξω, στην αυλή. Τα παιδιά φέρνουν το νερό, ευτυχώς δεν είναι μακριά. Το επόμενο μεγάλο πράγμα που σχεδιάζουν να αγοράσουν είναι μια γεννήτρια. Ελπίζουν να μπορούν κάποτε να αγοράζουν απαραίτητα όπως : λάδι, ρούχα, πιάτα, σκεύη για μαγείρεμα κ.λπ.


η τουαλέτα


η σκούπα

Οικογένεια Sinare από τη Burkina Faso – Μηνιαίο Εισόδημα : $45

Η οικογένεια Sinare ζει στην περιοχή Centre της Burkina Faso. Ο Karim είναι 38 ετών και εργάζεται ως κτίστης. Η σύζυγός του Ami είναι 32 ετών και πουλάει φυστίκια. Είναι γονείς δυο γιων: του 11χρονου Mawadi και του μόλις 4 μηνών Mikeila και δύο κοριτσιών: της 8χρονης Setou και της 5χρονης Nema. Μαζί οι δυο σύζυγοι εργάζονται 100 ώρες την εβδομάδα. Ζουν σε ένα σπίτι με ένα δωμάτιο που το έχτισαν πριν από 12 χρόνια, με τα χέρια τους και με τη βοήθεια των δικών τους. Το σπίτι δεν έχει ηλεκτρισμό. Για φωτισμό, χρησιμοποιούν μπαταρίες. Μοιράζονται την τουαλέτα με άλλες τρεις οικογένειες. Η Ami χρειάζεται τουλάχιστον 21 ώρες την εβδομάδα για να φέρνει νερό από μια πηγή που βρίσκεται σε απόσταση μισής ώρας. Ελπίζουν ότι κάποια μέρα θα εκπληρωθεί το όνειρό τους να αποκτήσουν ένα ποδήλατο.


η τουαλέτα


το παιχνίδι

Οικογένεια Pierro από την Αϊτή – Μηνιαίο Εισόδημα : $43

Η οικογένεια Pierro  ζει στο Central Plateau της ΑΪτής. Η Magline είναι 28 ετών κι έχει τέσσερα παιδιά από 2 έως 11 ετών.  Είναι άνεργη. Ζουν όλοι σε ένα δωμάτιο, η Magline μένει εδώ 14 χρόνια. Το σπίτι χτίστηκε με ψευτο-υλικά αλλά η οικογένεια  πληρώνει ενοίκιο 630 γκουρντ τον μήνα για τη γη στην οποία βρίσκεται η παράγκα.  Δεν υπάρχει ηλεκτρισμός, τουαλέτα και τρεχούμενο νερό. Το να φέρει κανείς νερό εδώ σημαίνει 2 ώρες δουλειά και δεν είναι και καθόλου σίγουρο ότι είναι πόσιμο. Η οικογένεια καλλιεργεί το 30% της τροφής της και το υπόλοιπο 70% προέρχεται από φιλανθρωπίες. Χρησιμοποιούν ξύλα για το μαγείρεμα, πράγμα που σημαίνει ότι η Magline περνάει 20 ώρες την εβδομάδα μαζεύοντας  ξύλα. Το αγαπημένο τους αντικείμενο μέσα στο σπίτι είναι τα πιάτα. Σχεδιάζουν να αγοράσουν μια καρέκλα κι ονειρεύονται να αποκτήσουν κάποτε ένα σπίτι.


το σπίτι


το πλύσιμο των ρούχων

Οικογένεια Idle από τη Σομαλία – Μηνιαίο Εισόδημα : $35

Η οικογένεια Idle ζει στην Hargeisa της Σομαλίας. Η Amina ζητιανεύει στους δρόμους. Λέει ότι στο σπίτι τους κοιμούνται κάθε βράδυ 9 άτομα χωρίς να δίνει περισσότερες πληροφορίες για τα μέλη της οικογένειάς της. Βγάζει με το ζόρι 35 δολλάρια τον μήνα. Όλη η οικογένεια μένει εδώ και 11 χρόνια, σε αυτό το σπίτι ενός δωματίου που φτιάχτηκε όπως- όπως από τους ίδιους. Το σπίτι δεν διαθέτει ηλεκτρικό ρεύμα και η τουαλέτα είναι έξω στην αυλή, τουλάχιστον δεν είναι κοινόχρηστη με άλλους γείτονες. Η οικογένεια αγοράζει το 10% της τροφής της , το υπόλοιπο 90%  τους το δίνουν οι γείτονες ή ξένοι άνθρωποι στον δρόμο. Κάθε βδομάδα, η Amina  ξοδεύει 4 ώρες για να φέρει νερό και 8 ώρες για να μαζέψει ξύλα.  Το όνειρό τους είναι τι άλλο; ένα σπίτι.


το σπίτι

/tvxs.gr