Μια μέρα σαν κι αυτή στην ιστορία της Επιστήμης: Dolly, το πρόβατο-σύμβολο μιας επιστημονικής επανάστασης

Μια μέρα σαν κι αυτή στην ιστορία της Επιστήμης: Dolly, το πρόβατο-σύμβολο μιας επιστημονικής επανάστασης

  • |

Σαν σήμερα, στις 5 Ιουλίου του 1996, γεννήθηκε το διάσημο πρόβατο «Dolly» (πήρε το όνομά της από την τραγουδίστρια Dolly Parton), το πρώτο θηλαστικό αποτέλεσμα επιτυχημένης διαδικασίας κλωνοποίησης από τους Keith Cambell, Ian Willmut και τους συναδέλφους τους στο ινστιτούτο Roslin, κοντά στο Εδιμβούργο της Σκωτίας. Η Dolly κλωνοποιήθηκε μέσω της διαδικασίας μεταφοράς πυρήνα από ζωντανά ενήλικα κύτταρα μαστού ενήλικου προβάτου σε ένα ωάριο στο οποίο είχε αφαιρεθεί ο πυρήνας.  Η Ντόλυ, λοιπόν, ήταν ένα ακριβές γενετικό αντίγραφο του προβάτου από το οποίο ελήφθη το αρχικό κύτταρο.

Σοφία Σπανού

Το πρώτο κλωνοποιημένο πρόβατο, ξεσήκωσε θύελλα ενθουσιασμού στην επιστημονική κοινότητα και μεγάλο προβληματισμό στους σκεπτικιστές της βιοηθικής.

Η γέννησή της Dolly άλλαξε ριζικά τον τρόπο σκέψης των ερευνητών και επιβεβαίωσε, για μία ακόμη φορά, ότι στη βιολογία δεν υπάρχουν δόγματα. Μέχρι τότε πιστεύαμε ότι ένα εξειδικευμένο κύτταρο δεν μπορεί να «γυρίσει πίσω» και να μας δώσει ένα νέο ολοκληρωμένο έμβρυο. Η Ντόλυ ήταν η ζωντανή απόδειξη ότι μπορεί!

Πέθανε το 2003 από προχωρημένο πνευμονικό οίδημα λίγο πριν τα 6α γενέθλια της. Σύμβολο μιας επιστημονικής επανάστασης, η γέννηση της υπήρξε σταθμός στην εξέλιξη της επιστήμης της βιολογίας. H Dolly φυλάσσεται, γαλήνια και προστατευμένη, στο Εθνικό Μουσείο της Σκωτίας, απ’ όπου και η φωτογραφία.

nostimonimar.gr