Πονοκέφαλος ή σωσίβιο για Κυριάκο;

Πονοκέφαλος ή σωσίβιο για Κυριάκο;

Ανακατατάξεις είχαμε χθες στον ευρύτερο χώρο της Δεξιάς και της Ακροδεξιάς. Από τη μία ο πρώην γενικός γραμματέας της κυβέρνησης Σαμαρά, Τάκης Μπαλτάκος, και ο πρώην βουλευτής των ΑΝ.ΕΛΛ. Δημήτρης Καμμένος ανακοίνωσαν τη δημιουργία νέου ακροδεξιού κόμματος.

Γιάννης Μπασκάκης

Από την άλλη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισημοποιούσε την προσχώρηση στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας του αποχωρήσαντος από την Ενωση Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη, η οποία θεωρούνταν προδιαγεγραμμένη.

Ηδη από την πρώτη στιγμή της ανεξαρτητοποίησης του βουλευτή Λάρισας Γ. Κατσιαντώνη, τον περασμένο Απρίλιο, ο έως τότε αρχηγός του Βασίλης Λεβέντης είχε προεξοφλήσει με δηλώσεις του την ένταξή του στη Νέα Δημοκρατία και τον χαρακτήριζε «αποστάτη». Χθες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης δικαίωσε τα λεγόμενα του Β. Λεβέντη, ανακοινώνοντας την ένταξη του κ. Κατσιαντώνη στο κόμμα του και στην Κοινοβουλευτική του Ομάδα, που πλέον θα αριθμεί 77 βουλευτές.

Ετσι, τα χθεσινά πυρά του Β. Λεβέντη στρέφονταν πλέον στον πρόεδρο της Ν.Δ., τον οποίο με μια σκληρή ανακοίνωση κατηγορούσε ότι «διατηρεί το DNA της αποστασίας», κάνοντας λόγο για «ηθικό κατρακύλισμα και κλεπταποδοχή της έδρας».

Εντελώς διαφορετική περίπτωση είναι, βέβαια, αυτή των Τ. Μπαλτάκου και Δ. Καμμένου που μένοντας πιστοί στις ακροδεξιές αντιλήψεις τους δήλωσαν ότι ο στόχος του κόμματος που ιδρύουν είναι «η διευκόλυνση σχηματισμού ενός ευρύτερου Πατριωτικού Μετώπου, έτσι ώστε αφενός μεν να αποφευχθεί η παράδοση του ονόματος της Μακεδονίας σε Σλάβους, αφετέρου δε να απομακρυνθεί από την εξουσία η αριστερή κυβέρνηση, που όχι μόνο προχώρησε σε αυτή την ιεροσυλία, αλλά παράλληλα αποτελεί προφανή τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη της χώρας».

Με την ανακοίνωση να καταλήγει ότι «απευθυνόμαστε σε όσους δακρύζουν όταν ακούνε τον Εθνικό Υμνο και το “Μακεδονία ξακουστή”». Μάλιστα, όπως ανακοίνωσαν, πρόεδρος του κόμματος αναλαμβάνει ο Δ. Καμμένος και γεν. γραμματέας ο Τ. Μπαλτάκος, ενώ φαίνεται ότι βρίσκονται σε συνομιλίες για συνεργασία με τους Γιώργο Καρατζαφέρη, Βασίλειο Καπερνάρο και Νίκο Νικολόπουλο και σπεύδουν να προχωρήσουν τώρα σε ανακοινώσεις γιατί επιδιώκουν αφενός να εκμεταλλευτούν το Μακεδονικό και αφετέρου να δηλώσουν παρόντες στις εξελίξεις σε ένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών.

Σκληρή αντίδραση Καμμένου

Ανακοινώσεις που προκάλεσαν τη σκληρή αντίδραση του Πάνου Καμμένου, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εξαπέλυσε κατηγορίες σε βάρος τους, γράφοντας ότι «ο Εσκομπάρ ανατρέπει και τους αιώνιους αντιπάλους. Τοπικός νονός ο πρόσφατα αγορασμένος Ολυμπιακός και υποτακτικός conciliere ο μέχρι εχθές Παναθηναϊκός. Θαύμα!!! Οταν έλθουν οι ομοσπονδιακοί να δούμε που θα τρέχουν όλοι μαζί…»

Για τους δύο «συνιδρυτές» το υπό εκκόλαψη κόμμα αποτελεί αυτή τη στιγμή μονόδρομο, αφού το έντονο ακροδεξιό προφίλ τους καθιστά πολύ δύσκολη την άμεση ένταξή τους ως ατόμων στη Νέα Δημοκρατία (επιστροφή στην περίπτωση Μπαλτάκου).

Υπενθυμίζουμε ότι ο Δ. Καμμένος, διαγραφείς από τους ΑΝ.ΕΛΛ. μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής κατά της κυβέρνησης, είναι ταυτισμένος με τον αντισημιτισμό, τον ρατσισμό και τον αντικομμουνισμό που κατακλύζει τις δημόσιες δηλώσεις του.

Ενώ ο Μπαλτάκος, άλλοτε στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά, υποχρεώθηκε να παραιτηθεί από το κομβικό πόστο του στην τότε κυβέρνηση της Ν.Δ., μετά τις αποκαλύψεις της «Εφ.Συν.» για το γεγονός ότι βρισκόταν σε ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας με τον Κασιδιάρη και καθοδηγούσε τη Χρυσή Αυγή στο τι να ψηφίζει στη Βουλή (Δ. Ψαρράς, «Εφ.Συν.» 18.9.14 «Ανοιχτή γραμμή Μαξίμου και Χρυσής Αυγής»).

Και βέβαια για τον Μπαλτάκο δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρεί να κάνει κόμμα. Θυμίζουμε τις «ΡΙΖΕΣ» (Ριζοσπαστικός Εθνικός Συναγερμός) που έκανε με τον Β. Καπερνάρο ή την «Εθνική Ενότητα» που έκανε με τον Καρατζαφέρη, στο πλαίσιο της κινητικότητας που υπάρχει στον ακροδεξιό χώρο για τη δημιουργία κόμματος που θα στοχεύει στο ακροατήριο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, η οποία διώκεται ποινικά για την εγκληματική της δράση.

Και παρόλο που φαινομενικά μοιάζει με ανάχωμα στην αξιωματική αντιπολίτευση αφού το κοινό στο οποίο απευθύνεται, διεκδικεί και η ίδια, αυτό που μένει να φανεί είναι το ποια θα είναι η τελική σχέση και διασύνδεση του κόμματος αυτού με τη Νέα Δημοκρατία. Πρόσφατα ο Μπαλτάκος (ρ/σ 24/7 20.6.2018) είχε μόνο διθυράμβους να πει για τη στάση του Κυρ. Μητσοτάκη στο Μακεδονικό και έπλεκε το εγκώμιο του Αντ. Σαμαρά και του Αδωνη Γεωργιάδη για τον ρόλο τους στη διαμόρφωση της στάσης αυτής.

Γιατί αναγνώριζε, βέβαια, την απόσταση που έχει διανύσει η Ν.Δ. στο θέμα του ονοματολογικού της ΠΓΔΜ, πλησιάζοντας τις δικές του ακροδεξιές θέσεις. Παράλληλα, μιλούσε για «συντριπτική ήττα» του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές και νίκη της Ν.Δ. «με μεγάλη άνεση».

Τη δημιουργία κόμματος την είχε προαναγγείλει σε συνέντευξη στην Αλίκη Μάτση («Εφ.Συν», 26.3.2018), όπου δήλωνε την επιθυμία του «μετά τις εκλογές να συνεργαστεί με το πρώτο κόμμα». Αυτό που μένει να δούμε είναι αν ο Τ. Μπαλτάκος (μαζί με τον Δ. Καμμένο) θα επιστρέψει στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για να ξαναπαίξει τον δίαυλο επικοινωνίας της Ν.Δ. με την Ακροδεξιά και τους ναζιστές.

Συνάντηση με 42 προέδρους επιμελητηρίων
Με τους προέδρους 42 επιμελητηρίων της χώρας συναντήθηκε χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ν.Δ., συναντήθηκε «με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων για τις πολιτικές που πρέπει να υιοθετηθούν με στόχο την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και την επιζητούμενη ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας».

Δεν πρέπει να θεωρείται τυχαίο ότι η συνάντηση αυτή έρχεται μετά τη διαγραφή του Κωνσταντίνου Μίχαλου, προέδρου του ΕΒΕΑ και της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων, προκαλώντας εσωστρέφεια στο κόμμα και οργή σε στελέχη της Ν.Δ. που εκτός από άλλο ένα χτύπημα στους Καραμανλικούς έβλεπαν διάρρηξη των δεσμών του κόμματος με τον επιχειρηματικό κόσμο και με ακροατήρια στα οποία η Ν.Δ. παραδοσιακά απευθύνεται.