Η μόνη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα

Η μόνη λύση για τον Αλέξη Τσίπρα

  • |

Εντάξει δεν χωράει καμία αμφιβολία πως η κυβέρνηση έχει ευθύνες για την εκατόμβη των νεκρών και την καταστροφή από τις πυρκαγιές. Εντάξει δεν χωράει επίσης καμία αμφιβολία πως οι κυβερνήσεις του παρελθόντος έχουν ευθύνες για τις πολεοδομικές αυθαιρεσίες, που δημιούργησαν τη μεγάλη παγίδα στο Μάτι. Εντάξει η Τοπική Αυτοδιοίκηση έχει ευθύνες, που υποτάχθηκε στα μικρά ή μεγάλα συμφέροντα. Ευθύνες όμως έχουμε κι εμείς.

Θανάσης Λυρτσογιάννης

Αλλά γιατί αναζητούμε τις ευθύνες; Δυστυχώς οι πολιτικοί για να πλήξουν τους αντιπάλους και να προσπορίσουν οι ίδιοι πολιτικό όφελος. Είναι πασιφανές και από την επίθεση και από την άμυνα, που βλέπουμε να εκδηλώνονται τις τελευταίες μέρες, από τα επιχειρήματα και τους συλλογισμούς.

Εμείς οι πολίτες αυτό θέλουμε; Ευθυγραμμιζόμαστε με τους πολιτικούς της μιας ή της άλλης όχθης; Η μήπως εμείς οι πολίτες οφείλουμε να αναζητήσουμε ευθύνες για να εντοπίσουμε τα πραγματικά αίτια της καταστροφής και να απαιτήσουμε από τους πολιτικούς να διορθώσουν τα κακώς κείμενα για να μη θρηνήσουμε άλλα θύματα;

Οφείλουμε να αναζητήσουμε τα λάθη, ακόμα και αν δεχτούμε ότι οι μηχανισμοί στις πυρκαγιές λειτούργησαν σύμφωνα με όσα προβλέπονται. Αν έτσι είναι και ας  δεχτούμε ότι έτσι είναι για τη συζήτηση, τότε κύριοι της κυβέρνησης έχετε καθήκον να αναζητήσετε νέες οργανωτικές δομές και σχήματα που θα είναι αποτελεσματικά στις νέες, διαφορετικές και επικίνδυνες κλιματολογικές συνθήκες. Δεν γνωρίζω ποιες είναι αυτές. Δεν είμαι ειδικός. Γνωρίζω όμως, πως όταν ένα οργανωτικό σχήμα δεν αποτρέπει την εκατόμβη των νεκρών, είναι προβληματικό, λανθασμένο και αναποτελεσματικό. Είναι ανίκανο να ανταποκριθεί πλήρως στις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα.

Αρκούν όμως αυτές οι αλλαγές; Οχι βεβαίως. Το πολιτικό σύστημα συνολικά έχει καθήκον απέναντι στους πολίτες να θεραπεύσεις τις αμαρτίες, τις κακοτεχνίες, τις παρανομίες του παρελθόντος, γιατί απειλούν τη ζωή των πολιτών σε οποιαδήποτε θεομηνία, πυρκαγιές, σεισμούς, πλημμύρες. Είναι από τις μεγάλες αιτίες των καταστροφών. Οχι άλλες Μάντρες και Μάτια, οφείλουμε όλοι να φωνάξουμε, να απαιτήσουμε, να επιβάλουμε.

Ομως, επειδή πρόκειται για τιτάνιο έργο με μέγιστο πολιτικό κόστος (δυστυχώς ούτε η σημερινή κυβέρνηση κατάφερε να ξεφύγει πλήρως από τη λογική του πολιτικού κόστους. Τονίζω το πλήρως, γιατί υπάρχουν και περιπτώσεις που πήρε αποφάσεις με τεράστιο πολιτικό κόστος, όπως για παράδειγμα η συμφωνία των Πρεσπών), καλούνται όλες οι πολιτικές δυνάμεις στο όνομα της προστασίας των πολιτών και της πολιτείας, να συνεννοηθούν και να αναζητήσουν από κοινού λύσεις. Θα το κάνουν; Αμφιβάλλω. Για να μην πω είμαι σίγουρος πως όχι.

Και τότε τί πρέπει να γίνει; Να αφεθεί η χώρα και οι πολίτες έρμαια των θεομηνιών; Οχι ασφαλώς. Τότε λοιπόν μία είναι η λύση Αλέξη Τσίπρα. Να αναλάβεις εσύ και η κυβέρνησή σου όλο το κόστος και να κάνεις το καθήκον σου απέναντι στους πολίτες. Να προχωρήσεις μόνος. Αν δεν το κάνεις θα είναι η μεγαλύτερη ευθύνη που θα μπορούν να σου καταλογίσουν οι πολίτες και θα έχουν απόλυτο δίκιο.

Εξάλλου, εσύ είσαι ο πρωθυπουργός και όταν δεν συμφωνούν οι άλλοι πολιτικοί έχεις υποχρέωση και καθήκον να προχωρήσεις μόνος σου. Προσωπικά περιμένω να σε δω να «σπας  αυγά». Αν δεν το κάνεις, τότε δεν θα έχεις κάνει το καθήκον σου απέναντι στους πολίτες και τη χώρα. Και τότε οι ευθύνες σου θα είναι τεράστιες.

pagenews.gr/