Πάρτε το πίσω. Τώρα! Ετσι, για να είναι σαφές ποιος νομοθετεί σε αυτή την χωρα

Πάρτε το πίσω. Τώρα! Ετσι, για να είναι σαφές ποιος νομοθετεί σε αυτή την χωρα

  • |


Επίδειξη μνημονιακής πυγμής από τους δανειστές που απαίτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου για το «παράλληλο πρόγραμμα» και η κυβέρνηση προσαρμόστηκε άμεσα. Δεν επιτρέπεται ούτε …ψίχουλο χωρίς έγκριση, το ξεκάθαρο μήνυμα.

Στις 11 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει (αν ξεκινήσει) η συζήτηση στην Βουλή του πολυνομοσχεδίου της κυβέρνησης που αποκλήθηκε «παράλληλο πρόγραμμα» μετά από την καταφανή επίδειξη δύναμης από τους δανειστές, που απαίτησαν την απόσυρσή του, προκειμένου να ξεκαθαρίσουν ποιος …νομοθετεί στην Ελλάδα!
‘Οσο κι αν οι κυβερνώντες επιχειρούν να παρουσιάσουν την όλη υπόθεση ως …διαδικαστική παρεξήγηση, είναι φανερό ότι υπήρξε ξεκάθαρη εμπλοκή του Eurogroup και της Ε.Ε και μάλιστα με εσκεμμένα άγαρμπο τρόπο. Η αιτία είναι φανερό ότι δεν εστιάζεται σε διαφοροποιήσεις του κυβερνητικού νομοσχεδίου από το πρόγραμμα που εφαρμόζεται αλλά στην ανάγκη να δοθεί ένα σαφέστατο μήνυμα προσαρμογής στα μνημονιακά δεδομένα και διαδικασίες.
Προφανώς οι δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη περί στόχευσης της κυβέρνησης το 2016 σε 80% «παράλληλο πρόγραμμα» και 20% μνημόνιο ακούγονται μάλλον… ως ευχολόγιο – αν όχι ως αστείο- μετά από αυτές τις εξελίξεις.
Η σχετική φημολογία υπήρχε από νωρίς  στην Βουλή, και άρχισε να επιβεβαιώνεται όταν η προγραμματισμένη συνεδρίαση της επιτροπής οικονομικών ….αργούσε να ξεκινήσει χωρις να υπάρχει σχετική ενημέρωση ή ειδοποίηση. Μάλιστα ως είθισται άνοιξε το εσωτερικό κύκλωμα μεταδόσεων της Βουλής προκειμένου να δημοσιοποιηθεί η συνεδρίαση και ύστερα από λίγη ώρα έκλεισε απροειδοποίητα. Στην συνέχεια οι εκπρόσωποι των κομμάτων κλήθηκαν σε έκτακτη σύσκεψη της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής οπότε …επισημοποιήθηκε η εξέλιξη.
Η φιλότιμη προσπάθεια του προέδρου της Βουλης Νίκου Βούτση,  να παρουσιάσει την αναβολή της συζήτησης του νομοθετήματος ως κίνηση έτσι «έτσι ώστε να υπάρχει άνεση στη διαβούλευση και τη συζήτηση του σχετικού Νομοσχεδίου» όπως χαρακτηριστικά υποστήριξε προφανώς δύσκολα πείθει, αν και αυτό επικαλέστηκε στην συνεδρίαση της διάσκεψης των προέδρων, αναφερόμενος και στην αποχώρηση της αντιπολίτευσης από την διαδικασία.
Δεν πείθει ιδίως από μία κυβέρνηση που μόλις πρίν λίγες ημέρες πέρασε το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα με την διαδικασία του κατεπείγοντος ενώ αντίστοιχη διαδικασία έχει επιλέξει για όλα τα σημαντικά νομοσχέδια που έχουν ψηφιστεί. Άλλωστε και οι ίδιος εξερχόμενος από την διάσκεψη των προέδρων δεν διέψευσε την εμπλοκή με τους δανειστές λέγοντας πως «δεν επιβεβαιώνω τίποτε». Πάντως με την κίνηση αυτή διασώθηκαν τα… προσχήματα αφού η αναπομπή ενός νομοσχεδίου είναι ουσιαστική αρμοδιότητα της κυβέρνηση και τυπική του Προέδρου της Δημοκρατίας.
Να σημειωθεί ότι το επίμαχο νομοσχέδιο είχε καταρτιστεί με βάση όσα προβλέπονται στην νομοθετική διαδικασία μεταξύ αυτών και με έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους. Σε αυτήν υπήρχε λογιστική αποτίμηση και εκτίμηση των δημοσιονομικών επιπτώσεων στις περισσότερες διατάξεις του νόμου, ενώ για κάποιες από αυτές επισημαίνονταν ότι δεν υπάρχει ποσοτικοποίηση εφόσον δεν έχουν αποσταλεί τα απαραίτητα στοιχεία από τα αρμόδια υπουργεία. Παρόλα αυτά σε καμία περίπτωση αυτό δεν αποτελεί λόγο …οικειοθελούς απόσυρσης νομοσχεδίου αφού στο πρόσφατο παρελθόν έχουν «περάσει» νομοσχέδια με εκθέσεις του ΓΛΚ που μιλούσαν για απροσδιόριστο κόστος ή ακόμη και νομοθετικές ρυθμίσεις χωρίς καν έκθεση του ΓΛΚ επί κυβέρνησης Σαμαρά, όπως για παράδειγμα η τροπολογία για την προνομιακή συγχώνευση ΔΟΛ και Πήγασου τον Αύγουστο του 2014. Μόνο που τότε δεν θέλησαν να παρέμβουν οι «θεσμοί».
Άγνωστο είναι ακόμη το εύρος των αντιδράσεων που θα προκαλέσει η συγκεκριμένη εξέλιξη, αφού το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» ήταν βασικό κυβερνητικό επιχείρημα του κυβερνητικού πυρήνα στις επαφές του με τους βουλευτές (πιο γνωστό ως …μασάζ) προκειμένου να υπερψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα αλλά και το υπό διαμόρφωση ασφαλιστικό.
Ποικίλες είναι οι αντιδράσεις έχει προκαλέσει η όλη ιστορία στην αντιπολίτευση. ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εγκαλούν την κυβέρνηση γιατί δεν διαθέτει …καλύτερη επικοινωνία και συνεργασία με τους δανειστές εκθέτοντας την χώρα. Το ΠΑΣΟΚ μάλιστα κάλεσε την κυβέρνηση να «αποδεχθεί ότι δεν υπάρχει δημοκρατική λειτουργία του κοινοβουλιου», ενώ ο Κ.Μπαργιώτας από το Ποτάμι υποστήριξε ότι «το παράλληλο πρόγραμμα έγινε παράλληλο σύμπαν».
Εκπροσωπώντας την Ν.Δ ο προσωρινός επικεφαλής Γ.Πλακιωτάκης ζήτησε από τον πρωθυπουργό «να ομολογήσει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες για να ξεπεραστεί το πολιτικό πρόβλημα της χώρας» ανοίγοντας εμμέσως πάλι τα σενάρια περί οικουμενικής διακυβέρνησης.
Αντίθετα το ΚΚΕ εγκαλεί το ΣΥΡΙΖΑ για κοροιδία αποκαλώντας το παράλληλο πρόγραμμα διαφημιστικό κόλπο.