Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τις διαδηλώσεις, με «οριοθέτηση χώρου»

Επιχείρηση «νόμος και τάξη» και για τις διαδηλώσεις, με «οριοθέτηση χώρου»

  • |

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας, δήλωσε ότι πρόκειται να αλλάξουν τα δεδομένα σχετικά με τις διαδηλώσεις και τις πορείες, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά την προσπάθεια πλήγματος στις κινητοποιήσεις, μέσω «οριοθέτησης χώρου». Υποστηρίζουν ότι προχωρούν σε αυτή την κίνηση για να μην «ταλαιπωρούνται» οι καταστηματάρχες και οι πολίτες που δεν συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Ant1, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε ξεκάθαρη τη βούληση της κυβέρνησης να επιφέρει πλήγμα στις διαδηλώσεις και τις κινητοποιήσεις των πολιτών. Συγκεκριμένα, μίλησε για «οριοθέτηση του χώρου» στον οποίο θα πραγματοποιούνται οι διαδηλώσεις, προκειμένου να μην ταλαιπωρούνται οι καταστηματάρχες και οι πολίτες που δεν συμμετέχουν σε αυτές.

«Οι διαδηλωτές να μπορούν να εκφράζουν τη διαμαρτυρία τους χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στους καταστηματάρχες και να υποβάλλουν σε ταλαιπωρία τους πολίτες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Σ. Πέτσας και πρόσθεσε πως «θα μπορέσουμε να βάλουμε σε μια σειρά την καθημερινή, φυσιολογική ζωή των ανθρώπων που ζουν και εργάζονται στο κέντρο της Αθήνας, ώστε να μην ταλαιπωρούνται με όλο αυτό. Είτε αφορά την οριοθέτηση των χώρων που γίνονται οι διαδηλώσεις είτε αυτό αφορά την επιτήρηση από την αστυνομία».

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ, όταν μπει σε εφαρμογή το μέτρο της κυβέρνησης, η αστυνομία θα κατευθύνει τους διαδηλωτές σε μία μεριά του δρόμου ή στο πεζοδρόμιο, ώστε να μην κλείνουν οι δρόμοι. Υπενθυμίζεται ότι ο Κώστας Μπακογιάννης είχε καταθέσει παρόμοια «προοδευτική» πρόταση τον Δεκέμβριο του 2018, πριν εκλεγεί δήμαρχος Αθήνας, ζητώντας την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις διαδηλώσεις.

«Θέλεις να κάνεις διαδήλωση; Κάνε με χαρά. Αλλά 1. Θα παίρνεις άδεια και από το Δήμο. 2. Θα ισχύσει η αρχής της αναλογικότητας. Αν είστε λίγοι, στο πεζοδρόμιο. Περισσότεροι; Πάρτε μία λωρίδα. Εάν είστε πια τόσοι πολλοί, πάρτε όλα. 3. Όποιος κάνει ζημιές, θα είναι υπεύθυνος γι’ αυτές. Ο διοργανωτής θα έχει την ευθύνη για ό,τι ζημιές προκαλούνται. Πρέπει να αλλάξει αυτό. Δεν μπορεί».

http://anemosantistasis.blogspot.com