Βαρουφάκης: Μετανιώνω που εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα

Βαρουφάκης: Μετανιώνω που εμπιστεύτηκα τον Τσίπρα

  • |

Ως πραξικόπημα χαρακτηρίζει τις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με τους δανειστές για το τρίτο πακέτο στήριξης της Ελλάδας,  ο Γιάνης Βαρουφάκης.  “Hταν ένα καθαρό πραξικόπημα, ένα μεγάλο πραξικόπημα και μάλιστα επιτυχημένο», λέει ο πρώην υπουργός Οικονομικών  σε άλλη μία συνέντευξη του, που παραχώρησε στην De Volkskrant.

«Ήξερα ότι οποιεσδήποτε υποχωρήσεις κάναμε, ποτέ δεν θα ήταν αρκετές. Η τρόικα ήθελε να σύρει την ελληνική κυβέρνηση στη λάσπη, εξευτελίζοντάς την εντελώς με το κλείσιμο των τραπεζών».

Ως παράδειγμα της στάσης των Βρυξελλών, ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρεται σε μια εμπιστευτική συζήτηση που είχε με τον Σόιμπλε κατά τη διάρκεια της οποίας δεσμευόταν για την οργάνωση μιας νέας αδιάφθορης φορολογικής διοίκησης, καλώντας μάλιστα τον Γερμανό ΥΠΟΙΚ να προτείνει έναν Γερμανό, ο οποίος θα γινόταν επικεφαλής της. «Δεν πρόκειται να διαπραγματευτώ μαζί σου», του απάντησε ο Σόιμπλε.

Σε ερώτηση του δημοσιογράφου για το αν υπήρξε καμία ευχάριστη ανάμνηση τελικά από τους ομολόγους του στο Eurogroup, ο πρώην ΥΠΟΙΚ απάντησε: «Όποιος μιλά για ευχάριστες στιγμές στο Eurogroup θα πρέπει να τον κλείσουν αμέσως μέσα γιατί είναι ένας επικίνδυνος τρελός (γέλια). Το Eurogroup είναι ένα πολύ δυσάρεστο μέρος, συμπεριλαμβανομένων των Σόιμπλε, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Τα κέντρα εξουσίας είναι αγχωτικά, εξ ορισμού, με μεγάλο εγωισμό και συνεχείς συγκρούσεις. Αν είναι κανείς ψυχοπαθής και του αρέσει η σύγκρουση, τότε το Eurogroup είναι το κατάλληλο μέρος».

Παράλληλα, ο Γιάνης Βαρουφάκης σημειώνει ότι δεν πρότεινε τίποτα ριζοσπαστικό, απλώς να αφήσουν την Ελλάδα να σταθεί πάλι στα πόδια της και συμπληρώνει ότι μια συμφωνία με την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ θα ήταν καταστροφική, διότι θα αποδεικνυόταν παγκοσμίως σημαντική η αντίσταση στην τρόικα.

«Αυτή η αχτίδα ελπίδας για τους πολίτες ήταν απαγορευτική, διότι ακολουθούσαν εκλογές στην Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία», σημειώνει.

Σε ερώτηση για το ποιος ήταν το αφεντικό στο Eurogroup, o Βαρουφάκης απαντά πως ο Σόιμπλε είναι ο μάστερ όλων των μαριονετών, δηλαδή όλων των άλλων υπουργών Οικονομικών.

Οπως σημειώνει πότε δεν μίλαγε ο ίδιος με τον Ντάισελμπλουμ, καθώς δεν μπορούσε να έχει μία πραγματική συζήτηση μαζί του. Με αυτόν που μιλούσε ήταν ο Μάριο Ντράγκι, τον οποίο και αποκαλεί εξαιρετικό οικονομολόγο.

«Ο Σόιμπλε είναι πονηρός και έχει όραμα και εξουσία. Ο Ντάισελμπλουμ είναι ένα γρανάζι σε μια μηχανή, την οποία ο ίδιος δεν καταλαβαίνει καν“.

Σε ερώτηση για το αν μετανιώνει για κάτι από τη θητεία του ως υπουργός Οικονομικών, απαντά: «Το ότι εμπιστεύτηκα την ενότητα της ελληνικής κυβέρνησης, ή για να είμαι πιο ακριβής: την ενότητα μέσα στο υπουργικό συμβούλιο του πολέμου των επτά ατόμων, συμπεριλαμβανομένου του Πρωθυπουργού και εμένα. Είμασταν μαζί μέρα και νύχτα κατά τη διάρκεια αυτού του χρόνου. Κοιμόμουν με τον τρόπο που κοιμούνται στα χαρακώματα σε έναν πραγματικό πόλεμο: Λίγες ώρες εδώ και εκεί. Εμπιστεύτηκα τυφλά τον Τσίπρα, κακώς». «Δεν αισθάνομαι προδομένος, αλλά απογοητευμένος».