Ως διαβιβαστής προτάσεως προς κυρία Κεραμέως

Ως διαβιβαστής προτάσεως προς κυρία Κεραμέως

  • |

Συνταξιούχος καθηγητής στη δημόσια εκπαίδευση, ιδών και αναγνώσας τα νέα αντι-μεταρρυθμιστικά της, κατ’ εμέ, προσωποποίησης του εν Ελλάδι ακραίου συντηρητισμού, υπουργού… Θρησκεύματος και Παιδείας, μου τηλεφώνησε ζητώντας μου να διαβιβάσω (μέσω της στήλης) πρότασή του «Στην κυρία Κεραμέως να επαναφέρει και τα καπελάκια, τα πηλήκια που φορούσαμε τότε στα σχολεία!». «Ποια;» ρώτησα. «Αυτά με την κουκουβάγια;». «Αυτά».

Πέτρος Μανταίος

Βέβαια, όταν πήγα σχολείο (δεν είμαι και προπολεμικός!) οι «κουκουβάγιες» δεν υπήρχαν πλέον στην Αθήνα· υπήρχαν μόνο στην επαρχία· που όπως και το ηλεκτρικό, έτσι και η… διαφώτιση και πολλά άλλα έφταναν αργότερα· άλλη χώρα! Μιλούσαμε μετά για «εσωτερική μετανάστευση», «ερήμωση της επαρχίας», «πληθυσμιακή συμφόρηση» της πρωτεύουσας, «αστυφιλία», «κράτος των Αθηνών» και άλλα όμοια… Τι νομίζετε; Κάτι σαν την κ. Κεραμέως τα… κατόρθωσαν αυτά! Τι να λέμε τώρα!

Εχει όμως σημασία το σκεπτικό με το οποίο ο τότε πρωθυπουργός (και υπουργός Παιδείας!) Γεώργιος Παπανδρέου, στη μεγαλύτερη εκπαιδευτική μεταρρύθμιση που επιχειρήθηκε μετά τον πόλεμο, το 1964-65, κατάργησε τις «κουκουβάγιες»· θα καταργούσε και τις ποδιές των κοριτσιών, αν δεν τον ανέτρεπε το παλατιανό πραξικόπημα της αποστασίας· υπάρχει άραγε συναίσθηση ποιοι μας κυβερνάνε σήμερα; ποιες πολιτικές καταβολές φέρουν;..

Δήλωνε λοιπόν τότε ο πρωθυπουργός· ενδεικτικό, μόνο για να πάρουμε μια γεύση από τη μεταρρύθμιση που πήγαινε να συντελεστεί τότε και την αισθητική της, συγκριτικά με το τι πάει να γίνει τώρα και την κακογουστιά του: «Καταργείται το πηλήκιον των μαθητών με την κακότεχνον κουκουβάγιαν. Εις ουδεμίαν χώραν του δυτικού κόσμου επιβάλλεται εις τους μαθητάς πηλήκιον και ομοιόμορφος στολή, τούτο είναι έθος των ολοκληρωτικών καθεστώτων». Αβυσσαλέες οι διαφορές! Γι’ αυτό και την εξαφάνισαν εκείνη τη μεταρρύθμιση! Πώς θα της φαινόταν, της κ. Κεραμέως, η επαναφορά και της ποδιάς στις μαθήτριες; Ασορτί πάνε αυτά!

efsyn.gr/