Πρόβα τζενεράλε για τους ναζιστές

Πρόβα τζενεράλε για τους ναζιστές

  • |

Το σκεπτικό της καταδικαστικής απόφασης για την επίθεση της Χρυσής Αυγής στον ελεύθερο κοινωνικό χώρο της Ηλιούπολης «Συνεργείο» τον Ιούλιο του 2013, που δημοσίευσε η «Εφ.Συν.» (βλ. Γιώτα Τέσση, 9.6.2020, «Το “Συνεργείο” δείχνει τον δρόμο») αποτελεί ασφαλώς ακόμα μία σημαντική απόδειξη για τον εγκληματικό τρόπο δράσης της ναζιστικής οργάνωσης. Περιγράφει ανάγλυφα πώς η Χρυσή Αυγή οργάνωνε τις επιθέσεις της, πώς τις προετοίμαζε και τις ξεκινούσε μέσα από τα επίσημα «κομματικά» της γραφεία, καθώς και πώς τις πραγματοποιούσε πάντα υπό τις εντολές της ηγεσίας της.

Γιάννης Μπασκάκης

Μάλιστα εδώ τις εντολές αυτές αποδεικνύει πεντακάθαρα η ίδια η φυσική παρουσία της ηγεσίας μέσω του γνωστού ταγματάρχη εφόδου και μέλους του Πολιτικού Συμβουλίου, Ιωάννη Λαγού. Και μαζί με την απόφαση αυτή καταρρέουν και οι τόσο αδύναμοι υπερασπιστικοί ισχυρισμοί της οργάνωσης, η οποία προσπαθεί κάθε φορά να αρνηθεί τα πάντα και στο τέλος τα ψέματα αυτά τής γυρνάνε μπούμερανγκ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι, όταν αποκαλύψαμε τα απολύτως ενοχοποιητικά μηνύματα που αντάλλαξε ο Λαγός πριν και μετά την επίθεση στο «Συνεργείο», αλλά και τα αντίστοιχα μηνύματά του στην επίθεση σε βάρος των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, οι δικηγόροι της Χρυσής Αυγής έσπευσαν να πουν ότι είναι δήθεν «συρραφές». Μόνο που τα μηνύματα αυτά αναγνώστηκαν στη μεγάλη δίκη και ήταν βέβαια πέρα για πέρα αληθινά. Κάτι που έρχεται τώρα να αναγνωρίσει και το Β’ Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών, συμπεριλαμβάνοντάς τα στο σκεπτικό του ως σημαντικά αποδεικτικά στοιχεία.

Η απόφαση αυτή αποτελεί μεγάλη δικαίωση για το ίδιο το θύμα Παναγιώτη Δριμυλή, για όλα τα μέλη του «Συνεργείου» και φυσικά για τους συνηγόρους Πολιτικής Αγωγής Τάκη Ζώτο και Θανάση Καμπαγιάννη που όλοι τους μαζί πάλεψαν ακούραστα τόσα χρόνια, προκειμένου να φτάσουμε στην καταδίκη, όταν ακόμα ούτε η ίδια η πραγματοποίηση της δίκης δεν ήταν καθόλου αυτονόητη.

Θυμίζω ότι η υπόθεση βρέθηκε ξαφνικά στο αρχείο αγνώστων δραστών παρ’ όλο που οι δράστες –όπως ο Λαγός και ο Μίχος– ήταν πασίγνωστοι! Κι όταν η δικογραφία, μετά το σχετικό σάλο, ανασύρθηκε από το αρχείο, ως διά μαγείας εξαφανίστηκε! Απλώς έκανε φτερά. Χρειάστηκε να βγουν δεύτερα αντίγραφα από τα πρώτα αντίγραφα που είχαν συσχετιστεί στη μεγάλη δίκη της Χρυσής Αυγής, προκειμένου η υπόθεση να φτάσει στο ακροατήριο.

Πλέον, η καταδικαστική απόφαση θα βρεθεί στη διάθεση του Κακουργιοδικείου που δικάζει την ηγεσία της οργάνωσης. Και όσο και αν η εισαγγελέας της έδρας προσπάθησε να υποβαθμίσει την υπόθεση, διαχωρίζοντας τις επιθέσεις σε πλημμελήματα και κακουργήματα (λες και δεν θα μπορούσαν να καταλήξουν όλες σε κακούργημα, εάν οι συνθήκες το είχαν επιτρέψει), η υπόθεση αυτή αποτελεί έναν ακόμα οδικό χάρτη στα χέρια του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων για το modus operandi της Χρυσής Αυγής.

Το «Συνεργείο» ήταν η πρόβα τζενεράλε για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα που συνέβη μόλις δύο μήνες μετά. Ας είναι η καταδικαστική αυτή απόφαση η πρόβα τζενεράλε για την απόφαση στη μεγάλη δίκη, που ξαναξεκινά στις 17 Ιουνίου.

efsyn.gr