Επαρση

Επαρση

  • |

«H έπαρση είναι το καμουφλάζ της ανασφάλειας», έχει γράψει ο Αμερικανός κοινωνιολόγος και συγγραφέας Τιμ Φάργκο. Αυτή η διαπίστωση ταιριάζει τέλεια στο πρόσωπο του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, ο οποίος κάθε φορά που βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, προσπαθώντας να δικαιολογήσει μια ατυχέστατη κυβερνητική επιλογή, είτε πετάει την μπάλα στην εξέδρα είτε απαντά με υπέρμετρη αλαζονεία.

Δημήτρης Τερζής

Για παράδειγμα: Τι σημαίνει η φράση «δεν υπάρχει θέμα Λούλη για την κυβέρνηση», όταν ο εκλεκτός του πρωθυπουργού, γενικός γραμματέας Τουρισμού, δεν διαθέτει το απαιτούμενο πτυχίο που απαιτεί ο νόμος για τη θέση του;

Τι σημαίνει η δικαιολογία ότι υπάρχει μόνο ένα ορθογραφικό λάθος στη λίστα των ΜΜΕ που πήραν κρατική διαφήμιση ελέω πανδημίας, όταν η εν λόγω λίστα αποτελεί από μόνη της μνημείο αδιαφάνειας, με περισσότερα από 250 sites να ελέγχονται ως προς τη νομιμότητά τους και το περιεχόμενό τους; Οπως παλαιότερα, όταν ο κ. Πέτσας είχε σπεύσει να δηλώσει ότι δεν υπάρχει θέμα Διαματάρη για την κυβέρνηση και δύο μέρες αργότερα ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών έβλεπε τον δρόμο της εξόδου από την κυβέρνηση ευρισκόμενος μάλιστα εν πτήσει προς το Σίδνεϊ.

Θα υποστήριζε κάποιος: κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι, τι περίμενες να πει; Ο ρόλος του είναι να στρογγυλεύει το κυβερνητικό αφήγημα, ενίοτε να καταφεύγει και σε τεχνικές ελιγμού προκειμένου να βγάλει την κυβέρνηση από μια δύσκολη θέση.

Στην προκειμένη περίπτωση, όμως, ο κ. Πέτσας εκφράζει αυτόν τον ρόλο εξαιρετικά άγαρμπα. Είναι σαν τον ηθοποιό που θέλει να παίξει τον βασιλιά Λιρ αλλά η υποκριτική του ικανότητα φτάνει έως τον υπηρέτη του βασιλιά. Τίποτε παραπάνω. Ισως γι’ αυτό πολύ συχνά να καταφεύγει στην έπαρση που του προσδίδει η πρόσκαιρη εξουσία.

efsyn.gr