Ελεος!

Ελεος!

  • |

To αργοπορημένο (ανακοινώθηκε τρεις μέρες πριν από την άφιξη των τουριστών) υγειονομικό σχέδιο για τη νησιωτική χώρα, με αφορμή το άνοιγμα του τουρισμού, δεν ήρθε ποτέ. Αντί σχεδίου, η ομολογία του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια σε ζωντανή πανελλαδική σύνδεση ότι τα νησιά είναι ανοχύρωτα και θα παραμείνουν αβοήθητα είναι μία επικίνδυνη προσέγγιση (χωρίς μάλιστα τεστ σε όλους και καραντίνα), σε όποιο φόντο και αν επιλέξει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στον αντίποδα να διαφημίσει το restart στον τουρισμό.

Ντάνι Βέργου

«Οι τουρίστες δεν θα κινδυνεύσουν καθώς είναι νέοι και υγιείς, οι υπόλοιποι δεν θα ταξιδέψουν φέτος», μας λένε οι επιδημιολόγοι της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, επιμένουν ότι χρειάζονται «τεστ, καραντίνα και ενίσχυση του ΕΣΥ» και προσθέτουν πως «εκείνοι που θα κινδυνεύσουν είναι οι ντόπιοι ευπαθείς».

Με αυτό δεδομένο, ο υπουργός Υγείας μάς είπε ότι τα νησιά δεν έχουν κρεβάτια ΜΕΘ, γιατρούς, μηχανήματα ταχύτατης διάγνωσης του νέου κορονοϊού, ούτε πρόκειται να αποκτήσουν. Οι ελλείψεις, που είναι πολλές -βγαίνοντας από μια δεκαετία σκληρών μνημονίων με σημαντική υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση- θα καλυφθούν εκ των ενόντων. Δηλαδή, όπως εξήγησε, θα φεύγουν γιατροί από την ηπειρωτική Ελλάδα για να καλύψουν τα κενά στα νησιά, αλλά θα διακομίζονται ασθενείς που θα χρειάζονται κρεβάτι ΜΕΘ από τα νησιά στο εσωτερικό της χώρας και θα μεταφέρονται δείγματα πιθανών κρουσμάτων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα. Με δυο λόγια, το Εθνικό Σύστημα Υγείας θα κληθεί όπως είναι, χωρίς καμία στήριξη, να τα βγάλει πέρα (πάλι). Ελεος!

.efsyn.gr/