Οι αυταπάτες του Γιάνη και οι απάτες του Αλέξη….

Οι αυταπάτες του Γιάνη και οι απάτες του Αλέξη….

  • |

Του Σπύρου Γουδέβενου  

Αχός σηκώθηκε μετά την χθεσινή συνέντευξη του Γιάνη Βαρουφάκη στον ΣΚΑΙ και στον πρακτοράκο Παπαχελά, μόνο και μόνο γιατί ήταν η πρώτη φόρα που ο πρώην υπουργός Οικονομικών είπε τι έγινε μέχρι το καλοκαίρι σε ελληνικό κοινό, αφού πάνω-κάτω τα είχε πει και παλιότερα σε συνεντεύξεις σε ξένα ΜΜΕ.

Με τον Γιάννη Βαρουφάκη διαφωνώ κάθετα από το 2011, από τότε που μπήκε έντονα στο δημόσιο διάλογο για το τι έφταιξε και μπήκαμε στα Μνημόνια και κυρίως διαφωνούσα πάντα στις λύσεις που έβλεπε και την εμμονή του ότι μόνο εντός ευρώ υπάρχει λύση. Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και σήμερα, αν και η διαπραγμάτευση εντός ευρώ που έκανε τον οδήγησε στην συμφωνία-παρωδία της 20ης Φλεβάρη, η οποία συμφωνία έφερε (κακά τα ψέματα) το τρίτο Μνημόνιο.

Βέβαια αν μπορεί σήμερα ο Γιάννης Βαρουφάκης να συνομιλεί με το αντι-ευρώ και αντι-εε ρεύμα στην χώρα το οφείλει στην επιλογή του να μην ξεπουληθεί, να μην προδώσει τα πιστεύω του που έλεγαν ότι η μνημονιακή λιτότητα είναι καταστροφική για τον κόσμο της εργασίας, και να γίνει στόχος τόνων λάσπης που του εξαπέλυσε το μνημονιακό σύστημα (ΜΜΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ) , αλλά και οι νεομνημονιακοί πρώην φίλοι του στο Μαξίμου που τον αποδομούσαν όλο το καλοκαίρι όχι μόνο ως πολιτικό αλλά και ως προσωπικότητα. (Από αυριανιστές δεν περιμένεις και τίποτα καλύτερο).

Η βασική αυταπάτη του Βαρουφάκη ήταν ότι πίστευε ότι η Ελλάδα, θα έβγαινε από τα Μνημόνια, από την φονική λιτότητα που επέβαλλαν εντός ευρώ. Μάλιστα ανέφερε χθες ότι μετέπεισε πριν το 2012 τον Τσίπρα που άκουγε μέχρι τότε με συμπάθεια τις προτάσεις Λαφαζάνη, όπως ανέφερε. Μάταια και ο Γιάννης δεν “διδάχθηκε” από το παράδειγμα της Κύπρου το 2013 όπου οι τράπεζες ήταν το όπλο των δανειστών για να επιβάλλουν και εκεί Μνημόνιο. Και τότε πίστευε ότι δεν θα τολμούσαν να κάνουν κάτι ανάλογο στην Ελλάδα γιατί ήμασταν μεγαλύτερη χώρα και το “πραξικόπημα” θα εξέθετε την ηγεσία της ΕΕ στην κοινή γνώμη. Έτσι ο Γιάννης έγινε υπουργός της πρώτη φορά αριστερής κυβέρνησης, και είδε ότι δεν χαμπαριάζουν από δημοκρατίες οι κύριοι του ευρώ, και με όπλο τις τράπεζες και τον πρόθυμο Τσίπρα έφεραν Μνημόνιο.

Τις επόμενες μέρες, ο Βαρουφάκης ιδρύει ευρωπαϊκό κίνημα αμφισβήτησης του ιερατείου των Βρυξελλών, μία πολιτική κίνηση ευαισθητοποίησης της ευρωπαϊκής κοινής γνώμης απέναντι στην αντιδημοκρατική Ε.Ε., γιατί πίσω από το ευρώ να μην ξεχνάμε βρίσκεται ο σκληρός πυρήνας της Ε.Ε. Αν και του εύχομαι ότι καλύτερο, ειλικρινά δεν καταλαβαίνω τι αποτέλεσμα περιμένει όταν τον περασμένο Ιούλιο η Ε.Ε. τσάκισε αποτέλεσμα δημοψηφίσματος σε ευρωπαϊκή χώρα, και δεν αναγνώρισε όπως είπε το δικαίωμα των λαών να ασκούν οικονομική πολιτική αυτόνομα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης ήταν όμως συνεργός και στην συνέχεια θύμα απάτης από τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα…..

“Συνεργός”, αν και ως μη μέλος του ΣΥΡΙΖΑ με μικρή αντικειμενικά ευθύνη, στον παραγκωνισμό των οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ από τον ίδιο τον Τσίπρα και την  ομάδα του, που έφτιαχνε για τον ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς τον ΣΥΡΙΖΑ, και χωρίς να γνωρίζει τίποτα ο ΣΥΡΙΖΑ, δικό τους οικονομικό πρόγραμμα, για ένα Mini Μνημόνιο την ίδια ώρα που το κόμμα συλλογικά έλεγε κατάργηση των Μνημονίων με κάθε κόστος. Σε αυτή την μικρή ομάδα συμμετείχε ο Γιάννης, και θα έπρεπε να ξέρει ότι μπέσα σε συνωμοτικές ομάδες, σαν και αυτή που είχε φτιάξει ο Τσίπρας δεν υπάρχει.

Και μετά έπεσε “θύμα” απάτης από τον Τσίπρα και την υπόλοιπη του ομάδα, που προφανώς μέχρι τον Ιούνιο εν αγνοία του Βαρουφάκη είχαν φτιάξει νέο οικονομικό σχέδιο που περιελάμβανε πλέον ένα “κανονικό” Μνημόνιο και όχι Mini όπως σχεδίαζαν παλιότερα (είπε για υποχωρήσεις πολλές που θα γινόντουσαν).. Έτσι αφού τον εκμεταλλεύθηκαν επικοινωνιακά, η ομαδούλα Τσίπρα πέταξε τον Βαρουφάκη στο καλάθι των αχρήστων!