Οι μάγοι, τα μαγικά και η πραγματικότητα

Οι μάγοι, τα μαγικά και η πραγματικότητα

  • |
Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ «γιορτάζει» τον έναν χρόνο παραμονής της στην εξουσία δεχόμενη διασταυρούμενα πυρά.
♦ Από τη μια την πυροβολούν οι δανειστές, οι οποίοι δεν δείχνουν διατεθειμένοι – άλλωστε ποτέ δεν ήταν, για καμιά ελληνική κυβέρνηση – να κάνουν σκόντο στις απαιτήσεις του μνημονίου. Μάλιστα προσθέτουν, τυπικά ή άτυπα, όλο και περισσότερα προσκόμματα στην πρώτη αξιολόγηση και ταυτοχρόνως υπαναχωρούν με αργά βήματα από τη δική τους δέσμευση για έναρξη της συζήτησης περί χρέους αμέσως μετά την αξιολόγηση.
♦ Από την άλλη, την πυροβολούν μεγάλες κοινωνικές και επαγγελματικές ομάδες, οι οποίες θίγονται βαρύτατα από τις νέες μεγάλες παρεμβάσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία.
Εiναι αλήθεια ότι η συγκυβέρνηση εφαρμόζει σκληρές αλλαγές, τις οποίες οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέφυγαν, παρότι τις υπέγραψαν. Όμως αυτό δεν ενδιαφέρει τους ανθρώπους που θα υποστούν – ποιοι δικαίως και ποιοι αδίκως είναι μια μεγάλη συζήτηση – τις μεγάλες επί τα χείρω αλλαγές στη ζωή τους. Απέναντι σε αυτούς η κυβέρνηση, αν θέλει να σταθεί όρθια σε βάθος χρόνου, πρέπει να εμφανιστεί πολιτικά και επικοινωνιακά αξιόπιστη.
Η μέχρι στιγμής διαχείριση δεν ενθουσιάζει. Άλλωστε είναι εκ των πραγμάτων δύσκολη. Η κυβέρνηση αυτή ομολογουμένως διέπρεψε στον τομέα της επικοινωνίας όλο το διάστημα που – ακόμη και όταν βρέθηκε σε τρομακτικά δυσχερή θέση έναντι των δανειστών – κυριαρχούσε πλήρως στην εθνική πολιτική σκηνή.
Όμως, τώρα δεν έχει να αντιμετωπίσει μόνο τους δανειστές. Ο πραγματικός αντίπαλος είναι η οργή της κοινωνίας.
Στην πραγματικότητα πορεύθηκε για καιρό πιστεύοντας ότι η πολιτική της κυριαρχία θα κρατήσει για πάντα. Έκανε κατάχρηση της λαϊκής ψήφου – δεν μπορείς τώρα να ζητήσεις επιείκεια από αυτόν που ήδη σε έχει ψηφίσει τέσσερις φορές μέσα σε ενάμιση χρόνο, ακόμη και στις δυσχερέστερες συνθήκες, προσδοκώντας αλλαγές προς το καλύτερο. Ιδιαίτερα όταν εσύ ο ίδιος έχεις προηγουμένως καταγγείλει αυτό που σήμερα καλείσαι να εφαρμόσεις.
Αυτό δεν το σκέφτηκαν καλά οι μάγοι της επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίοι παρασύρθηκαν από τα μαγικά τους και τα μετέτρεψαν σε αυτοσκοπό. Αγνόησαν το ότι η προσφυγή στην κάλπη «για ψύλλου πήδημα» απλώς αναβάλλει τα προβλήματα και τελικά εξαντλεί τα αποθέματα εμπιστοσύνης και ελπίδας.
Τώρα, πάντως, που η μάχη διεξάγεται με πραγματικό αντίπαλο και πραγματικά πυρά, θα δούμε αν όντως πρόκειται για μάγους ή για αρλεκίνους. Κυρίως όμως θα δούμε αν έχουν την αντοχή να φέρουν εις πέρας την πιο δύσκολη αποστολή που αντιμετώπισαν στη μέχρι σήμερα θητεία τους στην κυβερνητική εξουσία.