Βηρυτός: «Η επανάσταση γεννιέται από τα έντερα της θλίψης»

Βηρυτός: «Η επανάσταση γεννιέται από τα έντερα της θλίψης»

  • |

Τέσσερις ημέρες μετά τη διπλή έκρηξη στη Βηρυτό, αρκετές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών ζήτησαν μαζική κινητοποίηση το Σάββατο 8 Αυγούστου στο κέντρο της πόλης. Και φαίνεται ότι ο «θυμός» θα είναι ο κύριος διαδηλωτής, προβλέπει η εφημερίδα  L’Orient-Le Jour.

«Η επανάσταση γεννιέται από τα έντερα της θλίψης»: Ποιος θυμάται ότι τρεις ημέρες πριν από το δράμα των εκρήξεων στο λιμάνι της Βηρυτού, αυτή η φράση από το ποίημα του Νίζαρ Καμπάνι «Για τη Βηρυτό», που τραγουδούσε η Ματζίντα Ελ Ρούμι στο τραγούδι με τον ομώνυμο τίτλο, είχε λογοκριθεί κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας προς τιμήν του στρατού, προκαλώντας σκάνδαλο; Η απίστευτη τραγωδία της έκρηξης που έπληξε τη Βηρυτό και το λιμάνι της όχι μόνο βύθισε τη χώρα στη θλίψη, αλλά προκάλεσε κι ένα κύμα θυμού που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την επανάσταση της 17ης Οκτωβρίου.

Αναμένεται λοιπόν ότι πολλοί Λιβανέζοι σήμερα θα ανταποκριθούν στο κάλεσμα και θα βγουν στους δρόμους, σε μια διαδήλωση που θα διοργανωθεί από κοινού από πολλές ομάδες της κοινωνίας των πολιτών…

Τα καλέσματα για διαδήλωση έχουν πολλαπλασιαστεί τις τελευταίες ημέρες, μερικές φορές με διαφορετικά χρονοδιαγράμματα: 2 μ.μ., 4 μ.μ., 5 μ.μ., δείγμα του αυξημένου θυμού αλλά μια μιας ορισμένης σύγχυσης.  Γι’ αυτό πολλοί μιλούν για την ανάγκη ενοποίησης του μηνύματος.

Ο Samir Skaff, ακτιβιστής λέει ότι «…για εμάς, η κινητοποίηση είναι κρίσιμη αυτή τη στιγμή, για να δείξει ότι η επανάσταση έχει επιστρέψει.»

“Ο μαύρος θυμός βγαίνει στο δρόμο”

Για τον Καμίλ Μουράνι, πολιτικό ακτιβιστή, το σύνθημα της διαδήλωσης του Σαββάτου είναι η «εκδίκηση». «Ο τεράστιος θυμός θα εκφραστεί …», λέει.

Η βία έρχεται επίσης στο μυαλό του Amine Issa, συντονιστή της πολιτικής ηγεσίας του Εθνικού Μπλοκ [κοσμικό πολιτικό κόμμα]. «Πέρα από την κινητοποίηση που ζητήθηκε από διάφορες ομάδες της κοινωνίας των πολιτών το Σάββατο, εκδηλώνεται στους δρόμους η μεγάλη οργή του κόσμου», είπε… Προηγουμένως, φοβόμουν τις ταραχές λόγω της πείνας. «Τώρα, έχω την αίσθηση ότι ο «μαύρος θυμός» θα βγει στους δρόμους και θα αποτελέσει πραγματικό σημείο καμπής σε αυτό το κίνημα», καταλήγει…

http://artinews.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.