Αρνητές του ιού

Αρνητές του ιού

  • |

Και να που ξεπεράσαμε τα 20 εκατ. κρούσματα του κορονοϊού παγκοσμίως. Είναι μαθηματικά βέβαιο ότι αυτός ο αριθμός θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, καθώς ο Covid-19 «ήρθε για να μείνει», όπως μου έλεγε χαρακτηριστικά πριν από λίγες μέρες ένας φίλος γιατρός.

Δημήτρης Τερζής

Το ανησυχητικό όμως δεν είναι τόσο τα κρούσματα όσο οι αρνητές του ιού. Ενα απλό σεργιάνι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αρκεί για να πέσεις σε κάποιο από τα «επιχειρήματά» τους. Συνήθως είναι εξωφρενικά γελοία και θα ήταν όντως για γέλια αν δεν ήταν τόσο επικίνδυνα για τη δημόσια υγεία. Σε ένα τέτοιο έπεσα τις προάλλες στον «τοίχο» ενός φίλου στο facebook. Δήλωνε μάλιστα και γιατρός.

Δεν ξέρω αν ήταν πράγματι, διαπίστωσα ωστόσο ότι ήταν θαυμαστής του Τραμπ. Η επιχειρηματολογία του είχε εξαντληθεί στο γνωστό πλέον «η κοινή γρίπη σκοτώνει περισσότερο κόσμο κάθε χρόνο». Μπορεί να συμβαίνει. Στο αντεπιχείρημα περί διάδοσης του ιού και των εικόνων από ΜΕΘ υγειονομικά προηγμένων χωρών που κατέρρευσαν εν μια νυκτί δεν είχε ουσιαστικό αντίλογο. Ηταν λες και είχε κολλήσει η βελόνα.

Θεώρησε ότι είχε την τελευταία λέξη, υποστηρίζοντας ότι υπάρχουν αντικρουόμενες μελέτες για τον ιό, άρα δεν μπορούμε να έχουμε σαφή εικόνα για την αντιμετώπισή του. Κατέληξε ότι αυτός είναι ένας λόγος για να μη φοράμε μάσκα!

Χωρίς να το καταλάβει -μάλλον- μου έδωσε το επιχείρημα που δεν μπορούσε να αντικρούσει και εξαφανίστηκε στη συνέχεια. «Αφού λοιπόν αντιμετωπίζουμε κάτι που δεν γνωρίζουμε στην ολότητά του, το πιο λογικό δεν είναι να φροντίσουμε να το πολεμήσουμε με όσα σίγουρα ξέρουμε γι’ αυτό;».

.efsyn.gr/