Εκτός από το «Oruç Reis» υπάρχει και ο Χρυσοχοΐδης…

Εκτός από το «Oruç Reis» υπάρχει και ο Χρυσοχοΐδης…

  • |

Καθώς το νέο κύμα κορονοϊού είναι πια εδώ, τα στρατόπεδα έχουν πληγεί ακόμα περισσότερο, με χαρακτηριστικότερη περίπτωση την 1η Ταξιαρχία της Αεροπορίας Στρατού στο Στεφανοβίκειο.

Εμείς από την αρχή της πανδημίας είχαμε επισημάνει τα ελλιπή μέτρα και την άνιση μεταχείριση των στρατιωτών που κλείστηκαν για μήνες σε μονάδες, στις οποίες οι στρατιωτικοί μπαινόβγαιναν ανεξέλεγκτα, με κίνδυνο να διασπείρουν τον ιό στους έγκλειστους στρατιώτες.

Δεκάδες ανήσυχοι οπλίτες και γονείς επικοινώνησαν μαζί μας, προκειμένου να αναδείξουμε τους κινδύνους από τον συνωστισμό στις μονάδες. Δημοσιεύσαμε καταγγελίες, κάναμε παρεμβάσεις και αφιερώσαμε εκπομπές στο ραδιόφωνο.

Πετύχαμε αρκετά. Tη συντόμευση των υποχρεωτικών ημερών καραντίνας των επαναπατρισμένων από την Κύπρο, τη χορήγηση δικαιώματος εξόδου ύστερα από μήνες, την ακύρωση των περισσότερων αγημάτων. Χαρακτηριστική είναι και η ακύρωση της άσκησης του Ναυτικού, μετά την ακύρωση αντίστοιχης άσκησης από την Τουρκία.

Να που όμως δυστυχώς επιβεβαιωθήκαμε. Τα μέτρα στις μονάδες δεν επαρκούν και πια τα κρούσματα πολλαπλασιάστηκαν. Ταυτόχρονα όμως η κυβέρνηση εξακολουθεί όχι μόνο να μη λαμβάνει μέτρα (π.χ. απολυμάνσεις, χορήγηση αντισηπτικών σε επαρκή ποσότητα), αλλά συνεχίζει να ακολουθεί μια ανεύθυνη πολιτική προνομίων προς τα στελέχη. Αυτή η πολιτική όχι μόνο εξουθενώνει τους στρατιώτες, αδειάζοντας τις μονάδες, αυξάνοντας τις υπηρεσίες και τα ωράρια εργασίας και μειώνοντας ή και μηδενίζοντας τις εξόδους, αλλά είναι πια και επικίνδυνη.

Οι εκατοντάδες αποσπάσεις σε ΚΑΑΥ και λέσχες αξιωματικών προκειμένου τα στελέχη και φέτος, εν μέσω πανδημίας, να ψυχαγωγούνται και να κάνουν διακοπές σχεδόν δωρεάν οδηγούν σε εγκλεισμό και συνωστισμό στρατιωτών σε περιπτώσεις που δεν υπάρχει ανάγκη υπεράσπισης της άμυνας του κράτους. Είναι στ’ αλήθεια τόσο αναγκαία η λειτουργία των κατασκηνώσεων, ώστε να λειτουργούν και φέτος και να απειλείται έτσι η υγεία όσων βρίσκονται σε αυτές;

Ο υπουργός Αμυνας μας είπε ότι τα στρατόπεδα δεν μπορούν να κλείσουν. Για τις κατασκηνώσεις τι έχει να πει;

Μέσα σε αυτό το δεύτερο κύμα κορονοϊού, έχουμε και μια επικίνδυνη εξαγγελία της κυβέρνησης διά στόματος του συνήθους υπόπτου Χρυσοχοΐδη για δίωξη όσων διασπείρουν ψευδείς ειδήσεις σχετικές με την πανδημία.

Το τι είναι ψευδές σηκώνει βέβαια πολύ μεγάλη συζήτηση. Μπορεί ένας δημοσιογράφος, μια πρωτοβουλία ή ένα δίκτυο σαν το δικό μας να δημοσιεύσει φήμη για κρούσμα κορονοϊού σε συγκεκριμένο στρατόπεδο ή να μιλήσει για «μη επάρκεια των μέτρων». Πώς ασκείται η πολιτική ή η δημοσιογραφία;

Αν περιμέναμε να αποδειχθούν πραγματικές οι φήμες, τότε πολύ απλά δεν θα έβλεπαν το φως της δημοσιότητας υπό τον φόβο των διώξεων και της φυλακής πολλά σκάνδαλα, πολλά περιστατικά, πολλά γεγονότα για τα οποία η κυβέρνηση, τα κόμματα, οι εργοδότες, οι ισχυροί θα έπρεπε να απολογηθούν.

Αφήστε που και αληθινή να είναι μια καταγγελία, θα υπάρχει ο κίνδυνος να κουκουλωθεί από την κυβέρνηση, προκειμένου να διώξει η κυβέρνηση αυτούς που αποκαλύπτουν και αντιστέκονται, ιδίως μέσα στα στρατόπεδα όπου βασιλεύουν η αυθαιρεσία, το κουκούλωμα και οι αυθαίρετες τιμωρίες.

Εμείς, όμως, οι στρατιώτες και οι γονείς θα συνεχίσουμε να βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή. Θα συνεχίσουμε να διεκδικούμε καλύτερη και ασφαλή θητεία, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε ενάντια στον μιλιταρισμό, σε όσους μας θεωρούν αναλώσιμο κρέας στα κανόνια τους.

Οσον αφορά το θέμα της πανδημίας, καλούμε όλους να μας αποκαλύπτουν οτιδήποτε έχει σχέση με αυτήν. Κρούσματα, ελλιπή μέτρα, περιπτώσεις συνωστισμού. Οχι μόνο προκειμένου να διεκδικήσουμε ασφαλέστερη θητεία, αλλά και να ενημερώσουμε τον οποιονδήποτε για το τι πραγματικά συμβαίνει μέσα στα ελληνικά στρατόπεδα.

ΔΙΚΤΥΟ ΕΛΕΥΘΕΡΩΝ ΦΑΝΤΑΡΩΝ ΣΠΑΡΤΑΚΟΣ
ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΡΑΤΕΥΜΕΝΩΝ

diktiospartakos.blogspot.com

.efsyn.gr