Ο κ. Γαβρόγλου και ο σεξισμός

Ο κ. Γαβρόγλου και ο σεξισμός

  • |

Είναι σεξιστικό το σχόλιο του Κ. Γαβρόγλου που αναφέρεται στη διάδοχό του στο υπουργείο Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, και στην ικανότητα των γυναικών στην αριθμητική; Αναμφίβολα είναι, ανεξάρτητα από την πρόθεση του πρώην υπουργού.

Γιώργος X. Παπασωτηρίου

Το στερεότυπο ενισχύεται από τον Κ. Γαβρόγλου που το επικαλείται. Γιατί ο σεξισμός και ο ρατσισμός είναι στον τρόπο που μας έχει μάθει η κυρίαρχη κουλτούρα να σκεφτόμαστε, να μιλάμε και να δρούμε, είναι σ’ αυτό που ο Λε Γκοφ αποκάλεσε «συμβολική τάξη», δηλαδή στον τρόπο που επικοινωνούμε, που τρώμε, που ερωτευόμαστε, που κοιμόμαστε, είναι παντού σαν το σκουλήκι μες στο μήλο. Και δείχνει είτε τον συντηρητικό τρόπο σκέψης είτε την πολιτική μας ένδεια είτε τον πνευματικό μας ναρκισσισμό. Η προσφυγή στο επιχείρημα «οι άλλοι φταίνε που δεν καταλαβαίνουν» είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού! Αλλά χειρότερα κι απ’ αυτό, χειρότερα κι από τον σεξισμό είναι η «γενίκευση». Η γενίκευση δεν είναι μόνο σεξισμός, είναι φασισμός. Είναι φασίστας ο κ. Γαβρόγλου; Όχι. Ούτε σεξιστής είναι. Έλλειμμα αριστερής κουλτούρας έχει. Λείπουν, γενικά, τα αναλυτικά εργαλεία από την αριστερή αντιπολίτευση, εκείνα που θα την βοηθούσαν να αναλύσει την πολιτική, την οικονομική και κοινωνική κατάσταση, να την εξηγήσει και να προτείνει λυσιτελή μέτρα διεξόδου με προοδευτικό πρόσημο.

Η έλλειψη αριστερών αναλυτικών εργαλείων και πολιτικών έχει ως αποτέλεσμα η σύγκρουση να γίνεται σε τριτεύοντα και όχι στα βασικά ζητήματα, η πολιτική να παράγεται στο… «ΒΙΚΙΠΑΙΔΕΙΑ» και άλλους διαδικτυακούς τόπους άντλησης “εξυπνάδων”, όπως της έρευνας του Ντάστιν Τόμαν(2008) για το στερεότυπο μαθηματικά και φύλο.

Τελικά, μιλάμε για το στερεότυπο και όχι για την ουσία της εκπαιδευτικής πολιτικής, ούτε για την υγειονομική ασφάλεια στα σχολεία, φωνάζουμε για τη λειτουργία του 112 και όχι για το νεοφιλελεύθερο μοντέλο οικονομικής ανάπτυξης, που εξαφανίζει τα δάση, που «σκοτώνει» την βιοποικιλότητα, που καίει τον Αμαζόνιο για να αυξηθούν οι καλλιέργειες σόγιας, που καίει τα ελληνικά δάση για να εγκαταστήσει ανεμογεννήτριες, που μολύνει το περιβάλλον και ενισχύει την κλιματική αλλαγή, που κάνει γεωτρήσεις σε τεράστια βάθη σε σεισμογενείς περιοχές, μολύνοντας τη θάλασσα και τους υδροφόρους ορίζοντες, που τσακίζει τη δημόσια υγεία υπέρ της ιδιωτικής, που συρρικνώνει το δημόσιο σχολείο υπέρ της ιδιωτικής εκπαίδευσης, που ενισχύει τις οικονομικές και τις εκπαιδευτικές ανισότητες, που οδηγεί στην εργασιακή επισφάλεια και στην ουμπεροποιημένη οικονομία και κοινωνία κ.ά. Αντ’ αυτών «εξυπνάδες» περί στερεοτύπων που καταλήγουν να είναι σκαστός σεξισμός. Κι αντί ενός συγγνώμη, η μομφή εναντίον αυτών που «δεν κατάλαβαν». Ένα από τα χαρακτηριστικά του ναρκισσισμού είναι ότι «πάντα φταίνε οι άλλοι, γιατί δεν μας καταλαβαίνουν!». Ναι, «Οι νάρκισσοι έχουν καταλάβει την εξουσία» γράφει η Γαλλίδα ψυχίατρος Hirigoyen, αναφερόμενη στον Ντόναλντ Τραμπ. Θα λέγαμε, όμως, ότι ο ναρκισσισμός δεν αφορά μόνο τους πολιτικούς της δεξιάς, αλλά και της αριστεράς. Στην δεύτερη είναι γνωστός “ο ναρκισσισμός των μικρών διαφορών”, η διόγκωση του ελάσσονος. Αυτό ισχύει και στην αντιπαράθεση με την δεξιά, αλλά και στην εσωτερική αντιπαράθεση, που εξελίσσεται σ’ αυτό που ο Σαραμάγκου αποκαλούσε “το φοβερό μίσος των ομοίων”.

http://artinews.gr