Η Μόρια κάηκε, του Στράτου Γεωργούλα

Η Μόρια κάηκε, του Στράτου Γεωργούλα

  • |

Η Μόρια κάηκε και τους ηθικούς αυτουργούς τους ξέρουμε:

-είναι η κυβέρνηση Σαμαρά που την έφτιαξε και οι τότε τοπικοί άρχοντες που το επέτρεψαν- Απέναντί τους είμασταν εμείς που φωνάζαμε για να μην επαναληφθεί η ντροπή της Παγανής.
– είναι η κυβέρνηση Τσίπρα που μας μετέτρεψε σε νησιωτική αποθήκη ψυχών με τη συμφωνία ΕΕ- Τουρκίας και οι τότε τοπικοί άρχοντες που το επέτρεψαν. Απέναντί τους είμασταν εμείς που φωνάζαμε για τις εγκληματικές ευρωπαϊκές και εθνικές πολιτικές.
– είναι η σημερινή κυβέρνηση που την λειτουργούσε ως οιονεί κλειστή φυλακή (μέχρι να την μετατρέψει σε κανονικά κλειστή) και οι σημερινοί τοπικοί άρχοντες που το επέτρεψαν. Απέναντί τους είμαστε εμείς που συνεχίζουμε να παλεύουμε για να καταδεικνύουμε τους κινδύνους για τις ζωές ανθρώπων και την αξιοπρέπεια μιας ολόκληρης γενιάς.
– είναι ο (μισθοδοτούμενος ή μη) «στρατός» των κολαούζων που με όπλο το «διαίρει και βασίλευε» φροντίζει καθημερινά να σπάει ο φυσικός δεσμός νησιωτών και προσφύγων που δεν θέλουν την ύπαρξη αυτής της αθλιότητας για να περνούν πιο εύκολα οι πολιτικές των αφεντικών τους.

Η Μόρια δεν είναι μόνο η αθλιότητα του ΚΥΤ. Η Μόρια είναι αναπόσπαστο κομμάτι όλων αυτών των ολοκληρωτικών πολιτικών που αρχίζουν από τα βάθη της Ασίας της Αφρικής, της Αμερικής, συνεχίζουν στους δρόμους- θαλάσσιους και χερσαίους και καταλήγουν είτε στις κατά τόπους αποθήκες ψυχών της νέο-αποικιακής παραμεθορίου είτε στα εργασιακά κάτεργα των «φιλάνθρωπων» καθοδηγητών μιας εξελισσόμενης παγκόσμιας αθλιότητας. Είναι αυτοί που σιωπούν και με τη σιωπή τους στηρίζουν αυτή τη ντροπή που θα μας κατατρέχει στην ιστορία. Μια ντροπή που αφήνει πτώματα στο διάβα της και ζωντανούς νεκρούς εγκλωβισμένους στις φυλακές του σήμερα.

Σε αυτούς, ήμασταν και θα είμαστε απέναντι. Σε όσους σήμερα δεν πονάτε από το θέαμα των ανθρώπων που έχουν χάσει τα πάντα αυτή τη στιγμή, είμαστε απέναντι.

Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα και ο αγώνας θα είναι δύσκολος. Όμως, θα συνεχίσει γιατί ο αγώνας για το δίκαιο δεν σταματά ποτέ.

 

Στράτος Γεωργούλας

Αν. Πρόεδρος, Τμήμα Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αιγαίου

 

Περιφερειακός σύμβουλος Β. Αιγαίου, Επικεφαλής παράταξης «ο Άλλος Δρόμος»

kommon.gr