Σύγχρονοι σκλάβοι

Σύγχρονοι σκλάβοι

  • |

«Τα γάντια μάς προστατεύουν, όπου κι αν είμαστε, οτιδήποτε κι αν κάνουμε», ακούγεται στη διαφήμιση μαλαισιανής εταιρείας, από τις μεγαλύτερες κατασκευάστριες και εξαγωγείς ελαστικών γαντιών -απαραίτητο πια αξεσουάρ στους καιρούς της πανδημίας. Το σλόγκαν σίγουρα ισχύει… 400% για την εταιρεία. Τόσο αυξήθηκαν τα κέρδη της στο πρώτο τρίμηνο του έτους. Δεν ισχύει όμως και για τους αλλοδαπούς εργάτες στον ακμάζοντα αυτό κλάδο της μαλαισιανής βιομηχανίας.

Μαργαρίτα Βεργολιά

Συνολικά, οι τρεις μεγαλύτερες κατασκευάστριες ελαστικών γαντιών στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας -γράφει το CNN Business- απασχολούν περίπου 34.000 εργάτες. Οι περισσότεροι είναι από το Μπανγκλαντές, το Νεπάλ, τη Μιανμάρ και την Ινδονησία. Κατά μέσο όρο αμείβονται με 287 δολάρια τον μήνα, που φαντάζουν «χρυσός» μπροστά σε όσα θα κέρδιζαν, εάν είχαν δουλειά, πίσω στην πατρίδα. Ομως ο μισθός αυτός είναι μόνον κατ’ όνομα και καταβάλλεται ως αντίτιμο μιας σύγχρονης δουλείας.

Από καταγγελίες και ελέγχους -γράφει το αμερικανικό δίκτυο- προκύπτει ότι η απασχόλησή τους έχει όλα τα χαρακτηριστικά εξαναγκαστικής εργασίας: «εξουθενωτικές υπερωρίες, άθλιες συνθήκες εργασίας και διαβίωσης, παρακράτηση εγγράφων ταυτοποίησης και δουλεία χρέους» χιλιάδων δολαρίων, που οφείλουν σε συνεργαζόμενους με τις εταιρείες μεσάζοντες, μέσω των οποίων βρήκαν τη θέση εργασίας.

Βάσει αυτών των αναφορών -κι ενώ η αντίστοιχη αμερικανική παραγωγή είχε πάρει πια μπροστά- η Υπηρεσία Τελωνείων και Προστασίας Συνόρων των ΗΠΑ άρχισε από τον Ιούλιο να βάζει φρένο στις εισαγωγές γαντιών (συνολικά 30%) από τη Μαλαισία. Τον Αύγουστο, οι μαλαισιανές εταιρείες δεσμεύτηκαν για καταβολή αποζημιώσεων στους αλλοδαπούς εργάτες. Το μέτρο, ωστόσο, δεν έχει σε βάθος αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα άνθρωποι σαν τον Νταρούλ από το Νεπάλ, που εργάζεται έξι χρόνια σε μία από αυτές τις εταιρείες, να παραμένουν σύγχρονοι σκλάβοι. «Ο μισθός δεν φτάνει να στηρίξω την οικογένεια», λέει στο CNN, «πόσο μάλλον να βγάλω εισιτήριο επιστροφής»…

efsyn.gr

Σχόλια (0)

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.